10 virov informacij, ki jih podjetnik ne sme spregledati

Razmišljate o ustanovitvi startup podjetja, pa ne veste kako začeti? Predstavljamo vam 10 pomembnih področij, ki jih ne smete spregledati, dodajamo pa tudi relevantne vire, kjer lahko izveste prav vse o določeni temi.

1. Pogoste napake, iskanje investitorjev, uspešno poslovanje

Paul Graham je odličen programer in svetovno znan vlagatelj tveganega kapitala. Najverjetneje vam je bolj poznan kot vodja Y Combinatorja, enega najbolj znanih podjetniških pospeševalnikov na svetu, v katerega je bil sprejet tudi slovenski Double Recall.

Grahamovo delo pa se tu ne konča. V preostanku časa ustvarja zanimive in koristne članke na temo startup podjetništva, kjer razglablja o pogostih napakah mladih podjetnikov, uspešnem poslovanju, pridobivanju sredstev tveganega kapitala in podobno.  Z branjem člankov na njegovi spletni strani boste izvedeli tako rekoč vse o startup podjetništvu.

Več o tem: www.paulgraham.com

2. Principi t. i. vitkega podjetja

Gibanje, ki spreminja načine gradnje in zagona novih startup podjetij, je leta 2008 prvi definiral Eric Ries, do danes pa so principi t. i. vitkega podjetja razširjeni že po svetu. Gre za poseben način izgradnje startup podjetij, pri čemer je poudarek na večji inovativnosti, zmanjšanju nepotrebne potrate časa in izboljšanju učinkovitosti. Zagotovo filozofija, ki pride prav na vseh področjih človekovega življenja, še posebej v podjetništvu.

Več o tem: The Lean Startup

3. Moč podatkov

Dave McClure, vodja podjetniškega inkubatorja 500 Startups, je populiziral t. i. AARRR model za startup podjetja, pri katerem gre za pet ključnih principov: prilastitev (ang. acquisition), aktivacija (ang. activation), hramba (ang. retention), povezovanje (ang. referral) in dobiček (ang. revenue).

Več o tem: AARRR model startup podjetja

4. Kanvas poslovnega modela

Alex Osterwalder se je močno zmedel, ko je prvič naletel na zapleteno poslovno terminologijo. Odločil se je, da bo zasnoval poenostavljen in standardiziran jezik, s katerim lahko povsem enostavno opisujemo poslovni model. Poimenoval ga je »kanvas poslovnega modela«. Z njim si lahko pomagate izrisati neke vrste zemljevid različnih poslovnih strategij in ugotoviti, zakaj nekatere od njih delujejo, druge pa ne.

Več o tem: Kanvas poslovnega modela

5. Taktika spletnega podjetja 37signals

Programer David Heinemeier Hansson in podjetnik Jason Fried, ustanovitelja uspešnega spletnega podjetja 37signals, sta svoje udejstvovanje v podjetništvu opisala v knjigah z naslovom Rework in Getting Real. Tu lahko najdete izvrstne nasvete o tem, kako voditi podjetje na svoj, inovativen način, ki jima je prinesel mnogo uspehov.

Več o tem: Rework in Getting Real

6. Marc Andreessen – vodič za startup podjetja

Marc Andreessen, soustanovitelj podjetja Netscape in kasneje tudi enega najbolj uspešnih skladov tveganega kapitala Andreessen Horowitz, je vodič za startup podjetja spisal že pred nekaj leti. Kljub temu pa njegove besede še niso zastarale, zato le pričnite z branjem!

Več o tem: SLO entrepreneur

7. Startup podjetje od začetka do konca

Ben Horowitz, partner v prej omenjenem skladu Andreessen Horowitz, je na svojem blogu odlično opisal pot startup podjetja od samega začetka do prvih bojev s trgom in konkurenco, našli pa boste tudi ogromno nasvetov na tem področju. Branje bloga močno priporočamo vsem (bodočim) direktorjem startup podjetij, saj vsebuje ogromno informacij s področja vodenja in uspešnega delegiranja.

Več o tem: Blog Bena Horowitza

8. Nasveti za podjetnike

Fred Wilson je vodja zelo uspešnega podjetja, ki se ukvarja z vlaganjem tveganega kapitala. Wilson med drugim piše tudi svoj blog, za startupovce pa je najverjetneje veliko bolj zanimiva tedenska rubrika “The MBA Mondays”, v kateri vsak ponedeljek bralcem ponudi v branje novo zanimivo prigodo, iz katere se je naučil pomembne lekcije kot podjetnik.

Več o tem: The MBA Mondays

9. Začetki v startup podjetništvu, pomembni dogodki za startupe

Startup Digest je spletna stran, namenjena prav startup podjetnikom. Ponuja zanimive članke, ki so skoraj obvezno branje za popolne začetnike v svetu podjetništva, če pa se naročite na tedenska obvestila, zagotovo ne boste več zamudili pomembnih svetovnih tehnoloških dogodkov in razpisov.

Več o tem: Startup Digest

10. Povezovanje startupovcev in investitorjev

AngelList je platforma, ki startup podjetjem omogoča predstavitev in njihovo povezovanje s poslovnimi angeli, potencialnimi investitorji, z mentorji in bodočimi sodelavci. Vi jo lahko uporabljate za nekoliko drugačen namen – služi vam lahko kot zbirka podatkov o zanimivih startupih, o njihovih vzponih in padcih, zagotovo pa boste prav tu našli startup podjetje, ki vas bo navdušilo in vam služilo kot navdih.

Več o tem: AngelList

Vir: Deviant Bits

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje