100 podjetij si lasti 39 odstotkov vseh nepremičnin v Sloveniji

Avtor — 10.03.2016
Po podatkih Urada za množično vrednotenje nepremičnin je bilo leta 2014 v Sloveniji skoraj 17 tisoč podjetij, ki so imela v lasti vsaj del nepremičnine. V podjetju Bisnode so preverili, kako so omenjena podjetja poslovala v letu 2015.
100 podjetij si lasti 39 odstotkov vseh nepremičnin v Sloveniji

Med vsemi lastniki delov nepremičnin je 9 odstotkov podjetij lani imelo negativni dogodek (Vir slike: Pixabay.com)

Ugotovitve kažejo, da je med vsemi lastniki delov nepremičnin lani imelo negativen dogodek 9 odstotkov podjetij (1.492 podjetij). Gre za podjetja, ki so lastniki 978 milijonov evrov oz. 6 odstotkov vrednosti vseh nepremičnin.

Večina podjetij, ki imajo najdražje nepremičnine, prihaja iz Osrednjeslovenske regije

V podjetju Bisnode so pod drobnogled vzeli 100 podjetij, ki se po omenjenih kriterijih uvrščajo na sam vrh. Katera podjetja imajo najvišjo vrednost nepremičnin in najvišji delež v številu nepremičnin?

Največ nepremičnin ima podjetje Spekter. Sledijo Slovenske železnice, Mercator, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter Petrol. 

Več kot polovico vrednosti nepremičnin imajo finančno stabilna podjetja s finančno oceno A, B in C (51 odstotkov). Najbolj likvidna podjetja (povprečna ocena likvidnosti: ++) imajo v lasti kar 58 odstotkov vrednosti vseh nepremičnin. Najmanj likvidna podjetja z največjo možnostjo blokade (povprečna ocena likvidnosti: – ali –) v naslednjem letu pa imajo v lasti 9 odstotkov vrednosti vseh nepremičnin.

Če je govora o javnem sektorju, ima največ nepremičnin v lasti Republika Slovenija (35 odstotkov). Sledi Mestna občina Ljubljana, JSS MOL, Mestna občina Maribor ter Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

Vir: Bisnode Bilten januar 2016


Oznake: