13-letnik, ki je navdušil Intel

Shubham Banerjee je 13-letni izvršni direktor podjetja Braigo Labs, ki je razvilo posebne tiskalnike, prilagojene za tiskanje z Braillovo pisavo. Banerjee še do lanskega leta ni vedel, kaj je Braillova pisava, zdaj pa postavlja nove smernice.
13-letnik, ki je navdušil Intel

»Velikim proizvajalcem želim povedati, naj nehajo izkoriščati slepe in slabovidne,« pravi Shubham Banerjee (Vir slike: YouTube).

Banerjee je v stik z Braillovo pisavo prišel ob pregledovanju letaka, na katerem si je nekaj malega prebral o težavah slepih in slabovidnih. Kot vsak osnovnošolec, je nekaj vprašanj zastavil svojim staršem. Oče mu je rekel: »Poglej na Google.« In je šel preverit. Med pregledovanjem spleta je Banerjee ugotovil, kako dragi so Braillovi tiskalniki, njihova cena se običajno začne pri 2 tisoč dolarjih.

»Ko sem ugotovil, koliko stanejo Braillovi tiskalniki, sem bil presenečen,« je Banerjee povedal tujim medijem. »Želel sem pomagati slepim in slabovidnim. Imel sem napravo Lego Robotics, zato sem si rekel, zakaj ne bi poskusil?« Njegov tiskalnik, ki je nastal v želji pomagati ljudem, ki imajo težave z vidom, je postal izredno prepoznaven. Med drugim je prejel tudi nagrado Tech Awards 2014.

Njegov izum bi tiskalnike naredil bolj dostopne

Banerjee verjame, da bi lahko s svojim izumom rešil več desetletij dolgo težavo slepih in slabovidnih, ki je nastala tudi zaradi visokih stroškov nakupa Braillovih tiskalnikov. Kot pravi Banerjee, bi lahko njegov izum izredno znižal omenjene stroške, celo na manj kot 500 dolarjev. Po svetu je več kot 285 milijonov ljudi, ki so slepi ali slabovidni, večina, kar 90 odstotkov živi v razvitih državah.

Najstniki so resnično inovativni >>

Nehajte izkoriščati slepe in slabovidne

»Velikim proizvajalcem želim povedati, naj nehajo izkoriščati slepe in slabovidne,« pravi. Njegov izum in vizija sta navdušila tudi Intel. Lani septembra je prejel klic iz omenjenega podjetja, da bi investiralo v njegovo podjetje. Braigo Labs je tako postal eno od 16 tehnoloških startupov, v katere je letos investiral Intel. Kolikšna je višina investicije, ostaja skrivnost, po nekaterih podatkih naj bi bila težka nekaj 100 tisoč dolarjev. Ta investicija Banerjeeja uvršča med najmlajše poslovneže na področju tehnološkega sveta, ki je pridobil tvegani kapital.

Prilagojeni tiskalnik je del večje ideje

»Nisem si mislil, da bo tako veliko podjetje kdaj investiralo v moje podjetje. To je res čudovito,« pravi Banerjee. Z Intelovo investicijo si Braigo Labs obeta izgradnjo novega prototipa, ki posnema običajne tiskalnike, na trgu pa naj bi bil že prihodnje leto. Čeprav Banerjee ne želi razkriti svojih načrtov, pa se zdi, da so Braillovi tiskalniki le del večje ideje. »Ko odrastem, želim razvijati na področju medicine,« pravi in dodaja, da želi zaključiti študij. 

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje