1800 vključenih v Erasmus za mlade podjetnike

Avtor Borut Borštnik — 27.02.2010
Komentiraj!
Po vzoru uspešnega in že uveljavljenega programa mobilnosti študentov »Erasmus« je Evropska komisija pred enim letom predstavila podoben program, namenjen mladim podjetnikom.
1800 vključenih v Erasmus za mlade podjetnike

Erasmus za mlade podjetnike.

V prvem letu izvajanja programa »Erasmus za mlade podjetnike« se je vanj prijavilo že več kot 1800 novih bodočih in že uveljavljenih gostiteljskih podjetnikov iz vseh držav EU.

Po vzoru uspešnega in že uveljavljenega programa mobilnosti študentov »Erasmus« je Evropska komisija pred enim letom predstavila podoben program, namenjen mladim podjetnikom. V prvem letu izvajanja programa »Erasmus za mlade podjetnike« se je vanj prijavilo že več kot 1800 novih bodočih in že uveljavljenih gostiteljskih podjetnikov iz vseh držav EU.

Od teh 1800 prijav je več kot 1300 že potrjenih, 60 obiskov mladih podjetnikov pri izkušenih kolegih v tujini pa je že zaključenih. Če se bo sedanji trend nadaljeval, bo do konca junija letos realiziranih že 500 obiskov.

Italija in Španija skupaj prispevata skoraj polovico vseh prijav (46%), medtem ko je Velika Britanija najbolj zaželena ciljna država. Najbolj aktivni sektorji so trženje/mediji (16%), informacijske tehnologije (10%) in izobraževanje (9%). Tipični obisk pri podjetniku gostitelju traja od 2 do 3 mesece.

Luca Poli, mladi italijanski zdravnik – specializant plastične kirurgije, je bil izredno zadovoljen s svojim bivanjem v Španiji, kjer je spremljal delo gostiteljice Francine Huaman ter ob tem pridobival znanja in izkušnje, potrebne za uspešen start podobne dejavnosti v Italiji. Tudi gospa Huaman je bila nadvse zadovoljna s to izkušnjo, saj je izjavila: Zelo sem vesela, da sem lahko sprejela Luco v mojem wellness centru. Ta izkušnja me je spodbudila, da se bom ponovno prijavila kot podjetnik gostitelj.

Joanna Drake, direktorica področja za promocijo in tekmovalnost malih in srednje velikih podjetji (MSP) v Generalnem direktoratu za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji, je te rezultate pospremila z naslednjim komentarjem: Verjamemo, da bodo kot rezultat programa Erasmus za mlade podjetnike nastajala nova podjetja in da bo program premaknil meje delovanja MSP: postala bodo bolj mednarodna, bolj ustvarjalna, bolj dinamična in inovativna.

Ben Butters, direktor za evropske zadeve pri EUROCHAMBRES – ta deluje kot Podporna pisarna programa – pa dodaja: Odzivi prvih podjetnikov, ki so se vključili v izmenjavo potrjujejo, da s tem pridobita oba, tako novi podjetnik kot tudi podjetnik gostitelj. Sodelovanje v programu ponuja obema stranema velike možnosti za bodoče sodelovanje in nov pogled na njihove obstoječe aktivnosti oziroma na načrtovane poslovne podvige.

Prijavi se na e-novice!