20 let deljenja nasvetov za podjetnike. Katerih je 10 najboljših?

Avtor — 22.09.2015
Steven Strauss, strokovnjak na področju podjetništva, že 20 let kot kolumnist za spletni časopis Usa Today piše nasvete za podjetnike. V tem času se jih je nabralo že veliko, zato je za okroglo obletnico pisanja izmed vseh izbral le najboljše.
20 let deljenja nasvetov za podjetnike. Katerih je 10 najboljših?

20 let deljenja nasvetov za podjetnike. Katerih je 10 najboljših? (Vir: Thinkstock)

Poglejte si, katerih deset nasvetov, ki jih je delil v dvajsetih letih pisanja kolumne, je bilo po njegovem mnenju najboljših,.

1. Dohodek naj prihaja iz različnih virov

Podjetje naj se ne osredotoča na prodajo le enega izdelka ali storitve. Uspešna podjetja imajo poleg glavne dejavnosti še druge vire prihodkov. To je lahko ključno za dolgoročni obstoj.

2. Obstajajo trije tipi strank in morate se posvečati vsem

Vsako podjetje ima vedno tri tipe strank. To so

  • nove stranke,
  • obstoječe stranke in
  • stranke, ki vas zapuščajo.

Stranke vas bodo vedno zapuščale iz različnih razlogov, zato morate vedno iskati potencialne stranke, ki bodo postale obstoječe stranke in nadomestile tiste, ki so vas zapustile. Ne glede na to, ali je stranka nova, obstoječa ali pa vas že zapušča, posvečati se morate vsaki.

Nasveti za gradnjo uspešnega podjetja

3. Ni vsakomur namenjeno biti podjetnik

Tako kot so nekateri ljudje boljši umetniki in drugi boljši športniki, tako tudi nekateri ljudje boljše opravljajo svoje naloge kot zaposleni, drugi pa kot podjetniki. Čeprav se veliko stvari o tem, kako upravljati podjetje, lahko naučite, je prvi predpogoj za uspešno podjetje, da ste rojeni podjetnik.

4. Pomoč je povsod, le najti jo je treba

Še posebno v dobi informacijskih tehnologij ima podjetnik ogromno virov za pomoč pri ustanavljanju posla. Udeležujte se podjetniških dogodkov, raziskujte znanje s pomočjo spletnih univerz, ali pa se udeležite organiziranih podjetniških izobraževanj.

Pridite na MP dogodke!

5. Velika podjetja so pripravljena pomagati

Veliko organizacij je pripravljenih investirati v razvoj izdelkov in storitev manjših podjetij, saj verjamejo, da imata od tega lahko korist obe strani.

6. Bodite odličen vodja

Večkrat je bilo dokazano, da imajo najboljša manjša podjetja z dobrimi dohodki, kakovostnimi izdelki in storitvami ter zvestimi strankami, vodje, ki znajo ustvarjati odlično podjetniško kulturo. Zadovoljni zaposleni so pogoj za zadovoljne kupce.

7. Zabavajte se

Zabavno delo ne le spodbuja pozitivno delovno okolje, temveč neposredno vpliva na uspeh podjetja. Bodite odličen in zabaven vodja.

8. “Igrajte obrambo”

Podjetnik mora igrati napadalno, če želi biti kreativen in ustvarjati dobiček. Ne sme pa pozabiti na obrambo. Imejte odvetnika, s katerim se lahko posvetujete, dobro računovodjo, prihranke za težje dni in zavarovanje.

9. Bolje je prositi za odpuščanje, kot za dovoljenje

Ne potrebujete dovoljenja za ustanovitev ali širitev podjetja, poleg tega vam pa ga nihče tako ali tako ne bo dal. Uspeh podjetnika je v visoki meri odvisen od samozavesti, samoiniciativnosti in zaupanja samega vase.

10. Podjetništvo ni dovolj. Bodite tudi poslovnež.

Podjetniki imajo sanje, so optimisti in kreativni. A za uspeh mora biti podjetnik tudi poslovnež. To pomeni, da se mora znati spoprijeti z manj prijetnimi stranmi posla, kot so davki, zaposlovanje, odpuščanje in marketing.

Vir: usatoday.com

Video: Kako zaposliti pravega sodelavca?


Oznake: