25 milijonov investiranih v Transferwise

Pred kratkim so iz mladega podjetja Transferwise, ki že od leta 2011 uspešno konkurira velikim finančnim ustanovam, naznanili vstop novih investitorjev. Branson, Thiel in drugi so v startup nakazali 25 milijonov dolarjev.
25 milijonov investiranih v Transferwise

Richard Branson je nad svojim novim “varovancem” navdušen (Vir slike: venturebeat.com)

Thiel’s Valar Ventures, Index Ventures, podjetnik Richard Branson in še nekaj drugih pomembnih britanskih tveganih kapitalistov je v mlado podjetje vložilo kar 25 milijonov dolarjev.

Gre za startup, ki je že kmalu po nastanku leta 2011 doživel velik preboj. Ekipa dveh soustanoviteljev, Estoncev Krista Käärmanna in Taaveta Hinrikusa, se je hitro razširila, podjetje pa je v hipu postalo konkurenčno velikim finančnim ustanovam. Tedaj se je ekipi pridružilo tudi nekaj Slovencev, ki so podjetju dali svoj pečat in močno pripomogli k uspehu, ki ga startup žanje danes. 

Podjetje, ki ima sedež v Veliki Britaniji, se ukvarja s področjem valutnih transakcij. Poslovna ideja izvira iz problematike dragih prenosov denarnih sredstev iz države v državo, saj si provizijo, ponavadi se številka giblje okoli 5 odstotkov, vzame banka, nekaj pa je potrebno odšteti tudi za stroške menjave valut. S platformo podjetja Transferwise je prenos sredstev za posameznika in tudi za podjetja veliko bolj ekonomičen, saj se odstotek za provizijo ustavi pri številki 0,5 odstotka. 

Novi denarni znesek bo ekipa namenila predvsem marketingu in osveščanju ljudi o visokih skritih stroških meddržavnih transakcij. “Nezaslišano je, da banke oglašujejo svoje storitve kot brezplačne, če pa v resnici zahtevajo kar 5 odstotne provizije, skrite v stroške menjave valute,” je svoje nestrinjanje s poslovno politiko bank pojasnil Hinrikus, eden od soustanoviteljev.  

Z njim pa se gotovo strinjajo mnogi, ki so že spoznali prednosti platforme Transferwise. Že v prvem letu poslovanja startupa je namreč število medvalutnih transakcij preseglo 10 milijonov dolarjev, številka pa je višja iz leta v leto. Danes platforma ponuja polno podporo za 17 denarnih valut, še 6 pa jih je zaenkrat na voljo le enosmerno, torej je omogočeno pošiljanje, ne pa tudi prejemanje denarja.

O investicijah v slovenske startupe bo govora na dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Investicija je bila pravzaprav pričakovana. Podjetje že ves čas od obstoja dalje žanje lepe uspehe. S strani Maxa Levchina, ustanovitelja PayPala, je tako že prejelo 1,3 milijona dolarjev investicije, ekipa se je prav tako izkazala in zmagala na regijskem tekmovanju Seedcamp. Pridobitev tako visoke investicije je samo še nova potrditev za mlado ekipo, da so na pravi poti.

Vir: Venture Beat

Oznake: , ,