26 knjig, ki jih mora prebrati vsak podjetnik

Avtor — 16.09.2013
Uspešni podjetniki se zavedajo dejstva, da se morajo neprestano učiti in prav branje knjig je odličen način za pridobivanje novih znanj. Predstavljamo vam 26 knjig, ki so po mnenju časnika Business Insider zelo priporočljive za vsakega podjetnika.
26 knjig, ki jih mora prebrati vsak podjetnik

26 knjig, ki jih mora prebrati vsak podjetnik (Vir slike: sxc.hu)

1. Predvidljivo nerazumni (ang. Predictably Irrational)

Avtor: Dan Ariely

Dan Ariely, profesor behaviorističnih znanosti je v svetovni uspešnici Predvidljivo nerazumni nanizal presenetljive, poučne in zabavne zgodbe, v katerih razgrinja sile, ki vplivajo na naše odločanje. Te kažejo, da naše nerazumnosti niso niti naključne niti nesmiselne, pač pa sistematične in predvidljive. In če se jih potrudimo razumeti, se lahko tudi naučimo sprejemati boljše odločitve.

2. The Four Steps To The Epiphany

Avtor: Steve Blank

Steve Blank, podjetnik z več kot 30 let dela v visokotehnološkem okolju in ustanovitelj 8 startupov, je v knjigi The Four Steps To The Epiphan podal koristne nasvete o tržišču, poslovnem načrtu, marketinškem načrtu in načrtu prodaje. Knjiga je namenjena predvsem startupom in podjetjem, ki imajo nov produkt. 

3. How to Change the World

Avtor: David Bornstein

Bornstein je pripravil študijo socialnega podjetništva in ugotovil, da lahko v podjetništvu vsakdo uspe, če le ima dovolj veliko željo po tem, da spremeni svet. Idealizem je namreč izjemno močan motivator, zaradi katerega posamezniki vztrajajo tudi v navidez najbolj nemogočih situacijah.

4. From Resource Allocation To Strategy

Avtor: Joseph Bower

Bower v svoji knjižni uspešnici natančno opiše, kako delujejo organizacije in kako lahko tudi vi razvijete učinkovito strategijo za delovanje podjetja. Pri tem se zanaša na svoje izkušnje, ki jih je pridobil v več desetletjih raziskovanja na različnih poslovnih šolah. 

5. Losing My Virginity: How I Survived, Had Fun, And Made A Fortune Doing Business My Way

Avtor: Richard Branson

Avtobiografija britanskega poslovneža Richarda Bransona je polna opisov drznih podvigov podjetnika, ki je zgolj v nekaj letih uspel preiti od povprečja do velikega bogastva. Bralec dobi občutek, da je Branson nekatere velike uspehe napravil povsem spontano in mimogrede. 

Seznam preostalih knjižnih uspešnic, ki so prav tako vredne branja:

 1. How To Win Friends And Influence People (Dale Carnegie)
 2. The Zigzag Principle (Rich Christiansen)
 3. The Innovator’s Dilemma (Clayton Christensen)
 4. Good to Great (Jim Collins)
 5. The Startup Game (William H. Draper)
 6. Innovation and Entrepreneurship (Peter Drucker)
 7. The Ascent Of Money: A Financial History Of The World (Niall Ferguson)
 8. Never Eat Alone (Keith Ferrazzi)
 9. The World Is Flat (Thomas Friedman)
 10. The E-Myth Revisited (Michael E. Gerber)
 11. Outliers (Malcolm Gladwell)
 12. All Marketers Are Liars (Seth Godin)
 13. The 48 Laws of Power (Robert Greene)
 14. Delivering Happiness (Tony Hsieh)
 15. Steal Like an Artis (Austin Kleon)
 16. Founders at Work (Jessica Livingston)
 17. How Successful People Think (John Maxwell)
 18. The Smartest Guys In The Room: The Amazing Rise And Scandalous Fall Of Enron (Bethany McLean, Peter Elkind)
 19. Zen and the Art of Motorcycle Maintenance (Robert Pirsig)
 20. The Lean Startup (Eric Ries)
 21. Start With Why (Simon Sinek)

Vir: Business Insider

Preberite tudi
Predlog za branje: Peter F. Drucker: Managing Oneself

Predlog za branje: Peter F. Drucker: Managing Oneself

Živimo v dobi neskončnih možnosti: s pomočjo ambicij, zagnanosti in talenta se lahko na izbranem področju povzpnete na vrh, in sicer ne glede na to, kje ste začeli. Sami ste tako odgovorni za svoje mesto v svetu – pri iskanju le-tega vam lahko pomaga delo Managing Oneself.

Preberite več >>
Predlog za branje: Scaling Lean

Predlog za branje: Scaling Lean

Ima vaša »velika ideja« potencial? Ali lahko svoj poslovni model preizkusite, še preden bi vanj vložili svoj čas in denar? Na takšna vprašanja odgovarja priročnik Scaling Lean: Mastering the Key Metrics for Startup Growth Asha Maurye, ki je na voljo tudi v MP knjižnici.

Preberite več >>
Predlog za branje: Art, Inc.: The Essential Guide for Building Your Career as an Artist

Predlog za branje: Art, Inc.: The Essential Guide for Building Your Career as an Artist

Umetnikom ni treba stradati. S pomočjo dela Art, Inc.: The Essential Guide for Building Your Career as an Artist Lise Congdon, ki je na voljo v MP knjižnici, boste lahko nadebudni umetniki, ki bi se radi preživljali z ustvarjalnim delom, spremenili svojo strast v donosen posel.

Preberite več >>
Predlog za branje: Agile Product Management with Scrum

Predlog za branje: Agile Product Management with Scrum

Delo Romana Pichlerja Agile Product Management with Scrum: Creating Products That Customers Love je prvi vodič po agilnem produktnem vodenju po metodi oziroma s pomočjo ogrodja scrum. Če vas zanimajo agilne metode menedžmenta, si lahko knjigo izposodite tudi v MP knjižnici.

Preberite več >>
Video: Naj knjige leta 2016 po izboru Billa Gatesa

Video: Naj knjige leta 2016 po izboru Billa Gatesa

Bill Gates, ustanovitelj podjetja Microsoft, ki se v zadnjih letih posveča predvsem človekoljubnim projektom, je strasten bralec, ki kljub izjemno zasedenemu urniku povprečno vsak teden prebere vsaj eno knjigo. V prispevku predstavljamo njegove najljubše knjige lanskega leta.

Preberite več >>
Video: 5 knjig, ki lahko izboljšajo vaš način vodenja podjetja

Video: 5 knjig, ki lahko izboljšajo vaš način vodenja podjetja

Uspešni podjetniki in veliki vodje se učijo vsak dan in branje knjig je eden izmed načinov, na katerega pridejo do novih znanj. Predstavljamo vam nekaj knjig, ki so navdihnile uspešnega kanadskega podjetnika Dana Martella, da je drugače pričel gledati na poslovni svet.

Preberite več >>
Naj knjige leta 2016 po izboru Chrisa Fralica

Naj knjige leta 2016 po izboru Chrisa Fralica

Chris Fralic, uspešni ameriški podjetnik, ki se ukvarja s tveganim kapitalom, že nekaj let sestavlja sezname najboljših knjig, ki jih je prebral v tistem letu. Večinoma gre za poslovne knjige, čeprav ga navdihujejo tudi druge teme. Prebrskajte seznam, morda najdete kaj zase.

Preberite več >>
S temi knjigami bo vaš marketing še bolj privlačen

S temi knjigami bo vaš marketing še bolj privlačen

Poskus osvajanja misli in src potrošnikov brez ustreznega znanja se lahko hitro spremeni v nočno moro. Skrivnosti, kako delujejo naši možgani, so k sreči razkrili nekateri strokovnjaki. Knjige, s katerimi jih boste spoznali, si oglejte v nadaljevanju.

Preberite več >>
Video: Kaj je najboljša motivacija za dobro opravljeno delo?

Video: Kaj je najboljša motivacija za dobro opravljeno delo?

V nasprotju s splošnim prepričanjem denar ni tisti, ki človeka motivira, da delo opravlja dobro in zagnano. Kot kaže je precej boljši motivator občutek uresničitve cilja, občutek napredka ter občutek smisla.

Preberite več >>
10 marketinških knjig, ki jih lahko podarite za praznično darilo

10 marketinških knjig, ki jih lahko podarite za praznično darilo

Marketinški svet se nenehno spreminja, zato je učenje nujno. Pomagamo si lahko tudi s knjigami, ki bodo prijetna družba ob mrzlih večerih. Predstavljamo 10 knjig, ki jih lahko podarite za darilo, z njimi pa boste obdarovanca obogatili za nove marketinške trende, strategije in tehnike.

Preberite več >>
Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje