3 knjige, ki jih mora prebrati vsak podjetnik

Avtor — 01.05.2014
Vsak podjetnik, ki si želi uspeti v turbulentnem poslovnem svetu, mora del svojega časa nameniti tudi izobraževanju. To lahko deloma stori tudi z branjem knjig o podjetništvu, ki so lahko odlična iztočnica za nadaljnji razmislek o tem, kaj pravzaprav želimo storiti z našim podjetjem.
3 knjige, ki jih mora prebrati vsak podjetnik

3 knjige, ki jih mora prebrati vsak podjetnik

1. Zig Ziglar: Vidimo se na vrhu

Zig Ziglar, svetovno znani prodajnik in motivacijski govorec, je napisal pravi pravcati priročnik za preseganje povprečnosti in odpravljanje negativnega razmišljanja. Poglejmo si nekaj citatov, ki jih boste našli v njegovi knjižni uspešnici Vidimo se na vrhu:

O izbiri: “Uspeh in sreča nista stvar priložnosti, ampak izbire. V življenju lahko izberete to, kar hočete.

O uspehu: “Obstajata dva načina, kako priti na vrh drevesa: lahko počakate, da veja, na kateri sedite, zraste, ali pa preprosto splezate na vrh.”

O posameznikih: “Nekateri upajo, da njihova ladja uspeha prihaja – a ta sploh še ni izplula. Želijo si sposobnosti drugih, a jih že imajo v sebi. Vidim ljudi, ki ne uspejo – ne pa takih, ki ne morejo uspeti!

O ciljih: “Cilji so učinkoviti le, če so visoko zastavljeni, saj le ob takšnih ciljih občutimo pravo doživetje, ko jih uresničimo. Povprečnost namreč ni razburljiva, majhni načrti pa nam ne dajo dovolj moči in spodbude!

O ovirah na poti do uspeha: “Cilji morajo biti zastavljeni dolgoročno. Niso vsi tako zainteresirani kot vi, zato vam lahko stojijo na poti in vas zaustavljajo na poti do uspeha. A edina ovira ste vi sami! Drugi vas lahko ustavijo začasno, le vi sami pa se lahko ustavite za stalno.”

2. John Fuhrman: Zavrnite me – to imam rad!

John Fuhrman se je v svoji knjižni uspešnici Zavrnite me – to imam rad! posveti eni izmed tipičnih slabosti, ki mnoge posameznike ovira na poti do uspeha. Gre za strah pred zavrnitvijo, ki nas resda pogosto varuje, a nas prav tako pogosto zaustavi pri tistem, kar smo želeli narediti. Poglejmo si le nekaj izmed citatov, ki jih boste našli v knjigi:

O neugodju: “Če ne izkušate prav nikakršnega neugodja, ne boste prav nič napredovali.”

O zavrnitvi: “Negativno mišljenje ljudem zakrije vizijo in vidijo le še ovire. Poraženi so, še preden začno. Pozitivno usmerjeni pa uporabijo zavrnitev kot spodbudo. Ne glede na izid se počutijo izvrstno v svoji koži.”

O samospoštovanju: “Vaša vrednost v očeh sveta se začenja s spoštovanjem, ki ga čutite sami do sebe – z vašim samospoštovanjem. Vaše samospoštovanje lahko spodjeda le presojanje vrednosti in primerjanje z drugimi.”

O izgovarjanju: “Kdor se zna dobro izgovarjati, je redko dober v čem drugem. Če se izgovarjate, ste že izgubili.”

O samoiniciativnosti: “Namesto da govorite: ‘videli bomo, kaj se bo zgodilo’, morate sami poskrbeti, da se bo zgodilo!”

3. Brian Tracy – Pojej živo žabo!

Brian Tracy, motivacijski govorec in pisec številnih knjižnih uspešnic, je v knjigi Pojej živo žabo! obelodanil enega najhujših problemov, s katerim se v sodobnem svetu soočajo posamezniki. Gre za odlašanje, ki je sestavni del človekovega značaja, saj ljudje ljubimo udobje in radi delamo ‘po liniji najmanjšega odpora’. A kot pravi Tracy, odlašanje lahko premagamo. Poglejmo si nekaj citatov, ki jih boste našli v knjigi:

Preberite tudi: 4 knjige, ki jih mora prebrati podjetnik >>

O preobremenjenosti: “Danes povprečni človek dela s 110 – 130-odstotno zmogljivostjo. Dela in opravil je čedalje več. Kupa opravil se nikoli ne boste znebili. Sprejmite to dejstvo!”

O živi žabi: “Staro reklo pravi: ‘če zjutraj najprej poješ živo žabo, veš, da je bila to najbrž najbolj grozna stvar, ki se ti je tisti dan pripetila’. Vaša žaba je vaša največja, najpomembnejša naloga, tista, s katero boste najverjetneje odlašali, če je ne boste opravili takoj. To je obenem tudi naloga, ki ima lahko v tistem trenutku največji pozitivni učinek na vaše življenje in rezultate.”

O večji storilnosti: “Ključ do večje storilnosti je v navadi, da vsako jutro opravite najprej najpomembnejšo nalogo.”

O določanju prioritet: “Ena največjih potrat časa je, ko izjemno dobro opravite nekaj, česar vam sploh ne bi bilo treba narediti.”

Zanimivo branje najdete tudi na našem podjetniškem portalu!


Oznake: