3 napake, ki jih podjetniki delajo pri pogajanjih

Avtor — 03.10.2013
Večina podjetnikov, kadar pomislijo na pogajanja, pomislijo na denar. Pri tem pa nikoli ne gre zgolj in samo za denar, saj so pogajanja pogovor o tem, kako poiskati način za sodelovanje. Če boste razmišljali samo o denarju, se boste pogajali zelo slabo.

Predstavljamo vam nekaj napak, ki jih večina podjetnikov naredi pri pogajanjih in nasvete, kako se tem napakam lahko izognete.

1. Prepričani ste, da ste drugi strani povedali vse kar morajo vedeti.

Vam je to kaj znano: “Moj izdelek je 100% organski.”, “Naše storitve imajo polno garancijo.”, “Podporo strankam nudimo 24 ur na dan in 7 dni v tednu.”. To ni nikakršna pogajalska taktika, to je samo naštevanje dejstev. Kar morate storiti je potencialnemu kupcu predstaviti vizijo podjetja ali produkta, ki ga prodajate.

Predlagamo vam, da najprej opišete problem, ki ga ima druga oseba, nato pa ji predstavite kakšno bo njeno življenje po uporabi vašega izdelka ali storitve. Z drugimi besedami, potencialnemu kupcu povejte, kako bo vaš produkt vplival na njihovo življenje in jim rešil določene probleme.

2. Ne znate povezati vizije s ceno vašega produkta.

Veliko podjetnikov opiše svoj produkt kot le še enega izmed mnogih, ki si jih kupec lasti ali kot produkt, ki bo nadomestil že obstoječ produkt. Če je vaš produkt edinstven, potem morate drugi strani ponuditi priložnost, ki je povezana z boljšo vizijo prihodnosti za vašega kupca. Boljša vizija prihodnosti in edinstvenost produkta pa veliko lažje preneseta višjo ceno.

3. Ne zavedate se, da je vsaka minuta s potencialno stranko pogajanje.

Na žalost vse preveč podjetnikov pogajanja opredeljuje kot zadnji sestanek, kjer se bo pogovarjalo o ceni. Nikar si pogajanj ne varčujte za konec – pogajanja potekajo že pri predstavitvi, promociji, pogovoru, mreženju, itd.

Vsak trenutek, ko preživite z nekom, s katerim lahko poslujete, je to vaša priložnost, da mu predstavite vizijo vašega produkta in s tem pričnete pogajanja.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

MP delavnica: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje