Mozartove 4 lekcije za inovatorje

Tudi Wolfgang Amadeus Mozart se je spopadal s finančnimi težavami in težavami v zasebnem življenju, medtem ko je poskušal ustvariti svoj kreativni prispevek svetu. Danes se lahko prav podjetniki marsikaj naučijo od njega.
Mozartove 4 lekcije za inovatorje

Mozart na bankovcu za 5000 avstrijskih šilingov (Vir slike: sl.wikipedia.org)

Mozart se je trdo boril, da bi zaslužil svoj kruh. Glasba, ki jo je ustvarjal in se danes smatra kot elitna, takrat še ni prinašala velikega bogastva in slave, kreativni skladatelji, kakršen je bil sam, pa so le s težavo našli mecena, ki bi jih vzel pod svoje okrilje in jih za delo tudi primerno plačal. A sam je nenehno živel nad svojimi zmožnostmi, zaradi česar je vedno potreboval več denarja, kot ga je zaslužil.

Kaj se lahko podjetniki naučijo od Mozarta?

1. Ne bojte se odnehati.

Mozartov mecen, nadškof Colloredo, mu nikoli ni dovolil, da bi sam poskušal zaslužiti še kakšen cekin drugje. Če Mozart ne bo spoznal veliko ljudi, če jim ne bo uspel pokazati svojega dela, se bo lahko v celoti posvetil njegovim projektom (ustvarjanju glasbe za salzburški dvor).
Mozart je le s težavo dal odpoved nadškofu Colloredu (Mozartov oče je namreč tudi delal na dvoru, „težaven” sin pa bi lahko poslabšal odnose, ki jih je tam oblikoval). Z odpovedjo je bil Mozart prisiljen preživeti „na trgu” – njegova inovativnost se je povečala, a finančne težave so se poglobile.

Lekcija za inovatorje: Ni potrebno preprosto dati odpoved v trenutni službi, toda, če je ta neinspirativna, morate iz te situacije odkorakati. Če temu ni tako, če torej kasneje ne boste bolj kreativni in produktivni, ne dati odpovedi.

2. Vedno osvežujte svoje delo.

Mozart je pogosto organiziral svoje koncerte v stanovanjskih blokih in restvracijah. Ob njegovi glasbi so uživali tudi nižji sloji prebivalstva, Mozart pa je nenehno ustvarjal nove in nove skladbe, ki bi ustrezale čim širši množici ljudi.

Lekcija za inovatorje: Posodabljajte svoje ideje. Tudi Mozart je vedel, da ne bo mogel zaslužiti dovolj denarja, če bo nenehno igral eno in isto melodijo.

3. Potujte. Veliko potujte.

Mozart je že kot otrok prepotoval velik del Evrope, zaradi česar je bil izpostavljen različnim glasbenim vplivom. V njegovem delu se tako pozna predvsem vpliv Italije in Nemčije, kar ga dela (in ga je delalo) posebnega.

Lekcija za inovatorje: Potujte in bodite odprti za nove vplive. Ti lahko močno obogatijo vaše delo in stvaritve.

4. Ne bojte se umakniti in skriti pred svetom.

Mozart je svoja najboljša dela ustvaril, ko je bil povsem sam. Samota je bila gorivo za njegovo ustvarjalnost. Četudi je veliko potoval in se rad družil z drugimi ljudmi, je prav v popolni izolaciji lahko ustvaril svoje umetniške presežke.

Lekcija za inovatorje: Vzemite si čas zase. Sprostite se, razmišljajte, reflektirajte in … ustvarjajte!

Vir: inc.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje