Mozartove 4 lekcije za inovatorje

Tudi Wolfgang Amadeus Mozart se je spopadal s finančnimi težavami in težavami v zasebnem življenju, medtem ko je poskušal ustvariti svoj kreativni prispevek svetu. Danes se lahko prav podjetniki marsikaj naučijo od njega.
Mozartove 4 lekcije za inovatorje

Mozart na bankovcu za 5000 avstrijskih šilingov (Vir slike: sl.wikipedia.org)

Mozart se je trdo boril, da bi zaslužil svoj kruh. Glasba, ki jo je ustvarjal in se danes smatra kot elitna, takrat še ni prinašala velikega bogastva in slave, kreativni skladatelji, kakršen je bil sam, pa so le s težavo našli mecena, ki bi jih vzel pod svoje okrilje in jih za delo tudi primerno plačal. A sam je nenehno živel nad svojimi zmožnostmi, zaradi česar je vedno potreboval več denarja, kot ga je zaslužil.

Kaj se lahko podjetniki naučijo od Mozarta?

1. Ne bojte se odnehati.

Mozartov mecen, nadškof Colloredo, mu nikoli ni dovolil, da bi sam poskušal zaslužiti še kakšen cekin drugje. Če Mozart ne bo spoznal veliko ljudi, če jim ne bo uspel pokazati svojega dela, se bo lahko v celoti posvetil njegovim projektom (ustvarjanju glasbe za salzburški dvor).
Mozart je le s težavo dal odpoved nadškofu Colloredu (Mozartov oče je namreč tudi delal na dvoru, „težaven” sin pa bi lahko poslabšal odnose, ki jih je tam oblikoval). Z odpovedjo je bil Mozart prisiljen preživeti „na trgu” – njegova inovativnost se je povečala, a finančne težave so se poglobile.

Lekcija za inovatorje: Ni potrebno preprosto dati odpoved v trenutni službi, toda, če je ta neinspirativna, morate iz te situacije odkorakati. Če temu ni tako, če torej kasneje ne boste bolj kreativni in produktivni, ne dati odpovedi.

2. Vedno osvežujte svoje delo.

Mozart je pogosto organiziral svoje koncerte v stanovanjskih blokih in restvracijah. Ob njegovi glasbi so uživali tudi nižji sloji prebivalstva, Mozart pa je nenehno ustvarjal nove in nove skladbe, ki bi ustrezale čim širši množici ljudi.

Lekcija za inovatorje: Posodabljajte svoje ideje. Tudi Mozart je vedel, da ne bo mogel zaslužiti dovolj denarja, če bo nenehno igral eno in isto melodijo.

3. Potujte. Veliko potujte.

Mozart je že kot otrok prepotoval velik del Evrope, zaradi česar je bil izpostavljen različnim glasbenim vplivom. V njegovem delu se tako pozna predvsem vpliv Italije in Nemčije, kar ga dela (in ga je delalo) posebnega.

Lekcija za inovatorje: Potujte in bodite odprti za nove vplive. Ti lahko močno obogatijo vaše delo in stvaritve.

4. Ne bojte se umakniti in skriti pred svetom.

Mozart je svoja najboljša dela ustvaril, ko je bil povsem sam. Samota je bila gorivo za njegovo ustvarjalnost. Četudi je veliko potoval in se rad družil z drugimi ljudmi, je prav v popolni izolaciji lahko ustvaril svoje umetniške presežke.

Lekcija za inovatorje: Vzemite si čas zase. Sprostite se, razmišljajte, reflektirajte in … ustvarjajte!

Vir: inc.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje