5 najpogostejših podjetniških napak

Na poti, ki vodi do uspešnega posla, vas lahko spremlja obilica nevarnosti. Ena napačna poteza, en napačen partner ali ena napačna pogodba vas lahko krepko stanejo. Glede na to, da v svoj posel vlagate veliko, bodite pozorni na naslednjih pet najpogostejših podjetniških napak.
5 najpogostejših podjetniških napak

Odgovorno ravnajte s financami (vir: bigstockphoto.com)

1. Izberite pravega partnerja

Čeprav se vam morda zdi odlična ideja, da s svojim najboljšim prijateljem, punco ali fantom, ustanovita svoje podjetje, je vseeno prav, da se vprašate, kakšne kompetence ima vaš potencialni partner. Morda ima veliko strast do poslovne ideje, ki jo imate, vendar nima izkušenj in znanja, kako voditi posel ali pa celo pogosto neodgovorno ravna z denarjem. Dvakrat premislite, ali bi se tega res lotili z njim. Po drugi strani pa pozabite tudi na to, da najdete partnerja, ki je sicer poslovno izredno sposoben, a se z njim nikakor osebnostno ne ujamete. Potrebujete nekoga, ki ima oboje: je sposoben in kompatibilen z vami.  

2. Poiščite svojega kupca.

Večji je trg, boljša bo vaša prodaja – tako preprosto je. Ampak če boste želeli vsem ustreči, boste tudi vse izgubili. Če je vaš produkt tako splošen, da ga ne morete prodati določenemu kupcu, potem najbrž tudi ne veste, koga bi nagovarjali. Če nagovarjate vse, kupec izgubi občutek, da prav ta izdelek potrebuje. Zavedajte se, komu prodajate, če želite doseči optimalni uspeh.

Novo leto je čas za (osebne) spremembe >>

3. Odgovorno ravnajte z denarjem.

Če se vaš startup znajde v finančni stiski, vam moramo zaupati, da tudi vaša finančna prihodnost ne bo bleščeča. Uspešen podjetnik bo od prvega dne skrbno ravnal s financami, saj se zaveda, da bo prišel čas težjih preizkušenj in se nanj pripravil.

4. Poslušajte svoje kupce.

Če ne poslušate svojih kupcev, kaj pravijo o vas – še posebej v začetni fazi poslovanja – potem tudi ne veste, kaj delate dobro in kaj slabo. Če prodaja pade in ne veste zakaj, boste najbrž potrebovali nekaj časa, da boste ugotovili, kaj vas vleče navzdol. Sprašujte svoje kupce in jih poslušajte – da se lahko izboljšate.

5. Ne vpletajte čustev.

Vaša čustva so vsekakor gonilni dejavnik, da ste se sploh lotili svojega posla. Ampak če se čustveno preveč vpletete v zadeve, ki jih počnete, se lahko zgodi, da boste zaslepljeni pred spremembami, ki bi lahko vaš posel razvile. Imejte pogum, da včasih kakšno idejo pustite ob strani – z željo po boljši in trajnostni prihodnosti. 

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje