5 nasvetov za mlade podjetnike: Domen Česnik – Zabec.net

O tem, katerih 5 nasvetov bi dal mladim podjetnikom, smo tokrat povprašali izkušenega podjetnika Domna Česnika. Pod njegovim vodstvom se je podjetje Žabec prelevilo iz majhne in neznane agencije v takšno, ki ima v vseh svojih tržnih nišah pomembno vlogo v slovenskem prostoru.
5 nasvetov za mlade podjetnike: Domen Česnik - Zabec.net

5 nasvetov za mlade podjetnike: Domen Česnik – Zabec.net (Vir slike: sxc.hu)

1. Stoj na vsaj dveh nogah

Nikoli ne veži večine posla na eno stranko – čeprav je to mnogokrat lažje, se s tem izpostavljaš odvisnosti od ene stranke in podjetje spravljaš v slab položaj. Če imaš možnost, najdi celo dva ločena posla: enega B2B in enega B2C. Idealno pa posle loči še po več državah.

2. Delaj s srcem

Če ne uživaš v tem kar delaš, končaj, ker ti bo manjkalo energije za “vleči” naprej.

3. Ni vsaka stranka vredna energije

Velike stranke niso vedno mana iz neba. Ceni stranke, s katerimi lepo sodeluješ in delaš, saj bo delo obema v zadovoljstvo in bo hitreje opravljeno. Presenečenje sledi – take stranke so ponavadi celo bolj profitabilne!

4. Načrtuj finance

Če obvladuješ finančni tok, lahko vnaprej predvidevaš težave in možnosti za investicije. Sam sem na začetku uporabljal preprosto Excel tabelo s pričakovanimi prihodki in odhodki. Vedno je mogoče doseči dobre pogoje, če poveš točno kdaj bo plačano in ti stranke zaupajo.

Preberite tudi kolumno: Kako je Žabec prišel do kredita

5. Investiraj!

Zaslužen denar od podjetja ni tvoj! Investiraj ga v podjetje in ne vase. Pa kaj, če imaš nizko plačo – tvoja naloga je zagotoviti rast podjetja in šele kasneje tvoje denarnice. To bo zagotovilo podjetju rast in dolgoletni obstoj.

Avtor prispevka je Domen Česnik, Zabec.net

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje