5 nasvetov za mlade podjetnike: Domen Česnik - Zabec.net

Avtor Maja Borštnik — 23.08.2013
Komentiraj!
O tem, katerih 5 nasvetov bi dal mladim podjetnikom, smo tokrat povprašali izkušenega podjetnika Domna Česnika. Pod njegovim vodstvom se je podjetje Žabec prelevilo iz majhne in neznane agencije v takšno, ki ima v vseh svojih tržnih nišah pomembno vlogo v slovenskem prostoru.
5 nasvetov za mlade podjetnike: Domen Česnik - Zabec.net

5 nasvetov za mlade podjetnike: Domen Česnik - Zabec.net (Vir slike: sxc.hu)

1. Stoj na vsaj dveh nogah

Nikoli ne veži večine posla na eno stranko - čeprav je to mnogokrat lažje, se s tem izpostavljaš odvisnosti od ene stranke in podjetje spravljaš v slab položaj. Če imaš možnost, najdi celo dva ločena posla: enega B2B in enega B2C. Idealno pa posle loči še po več državah.

2. Delaj s srcem

Če ne uživaš v tem kar delaš, končaj, ker ti bo manjkalo energije za "vleči" naprej.

3. Ni vsaka stranka vredna energije

Velike stranke niso vedno mana iz neba. Ceni stranke, s katerimi lepo sodeluješ in delaš, saj bo delo obema v zadovoljstvo in bo hitreje opravljeno. Presenečenje sledi - take stranke so ponavadi celo bolj profitabilne!

4. Načrtuj finance

Če obvladuješ finančni tok, lahko vnaprej predvidevaš težave in možnosti za investicije. Sam sem na začetku uporabljal preprosto Excel tabelo s pričakovanimi prihodki in odhodki. Vedno je mogoče doseči dobre pogoje, če poveš točno kdaj bo plačano in ti stranke zaupajo.

Preberite tudi kolumno: Kako je Žabec prišel do kredita

5. Investiraj!

Zaslužen denar od podjetja ni tvoj! Investiraj ga v podjetje in ne vase. Pa kaj, če imaš nizko plačo - tvoja naloga je zagotoviti rast podjetja in šele kasneje tvoje denarnice. To bo zagotovilo podjetju rast in dolgoletni obstoj.

Avtor prispevka je Domen Česnik, Zabec.net

comments powered by Disqus
Prijavi se na e-novice!