5 nasvetov za mlade podjetnike: Jure Mikuž – RSG Capital

Kot je vsaka podjetniška zgodba poglavje zase, je tudi nasvete mladim podjetnikom težko dajati na splošni ravni in po duši nisem človek, ki bi bral knjižne uspešnice, ki vam obljubljajo lahek zaslužek in zmagovalne strategije.
5 nasvetov za mlade podjetnike: Jure Mikuž - RSG Capital

5 nasvetov za mlade podjetnike: Jure Mikuž – RSG Capital (Vir slike: netokracija.com)

Pri mojem delu tako večkrat upoštevam modrost, da ne vem, kaj je prav, veliko bolje pa vem, kaj zagotovo NI prav. Skušal bom strniti moje razmišljanje v sledečih 5 točk:

1. Bodite maratonci, ne šprinterji

Pozabite na nasvete, kako postati milijarder v enem letu in kako vam po določenem času ne bo treba več delati za svoj obstoj. Najbolj cenjeni so serijski podjetniki, ki so pripravljeni trdo garati za to, da ustvarijo uspešne podjetniške zgodbe. Slednje ne nastanejo po naključju in le redko je pot samo navzgor. Če kje, potem v podjetništvu velja, da se s trmo daleč pride. 

2. Uspeh je vedno rezultat dela vrhunske ekipe, ki pa rabi izjemnega vodjo

V literaturi in od investitorjev boste vedno slišali, da je za uspeh potrebna vrhunska ekipa z različnimi znanji, ki se dopolnjujejo. To vsekakor drži, vendar dodajam, da je ključno pri tem, da ima ta ekipa vrhunskega karizmatičnega in predanega vodjo, ki v ključnih situacijah odloči v pravo (in nujno občasno tudi napačno) smer.

3. Predvidevajte velike demografske trende

Fokusirajte se na industrije, ki se razvijajo in v katerih človeštvo vidi rešitve svojih večjih težav tudi v nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti. Ni nujno, da je to samo farmacija, lahko so tudi mnogo cenejše in bolj vsakdanje stvari. Kdor ujame makroekonomski in demografski trend, ima običajno večje možnosti za uspeh s svojim podjetjem.

4. Sklepajte zavezništva in izogibajte se sovraštvu

Ko se postavljate v verigo dodane vrednosti, vedno poskusite zapolniti vrzel, pri kateri lajšate življenje vašim dobaviteljem IN kupcem. Če obstaja možnost, ne poskušajte odžirati dobička večjim podjetjem, ki nastopajo pred vami v tej verigi, saj ste na začetku dokaj lahka tarča za uničenje.

5. Živite kvalitetno življenje

Priporočamo tudi branje kolumne: S čim naj se mladi podjetnik NE ukvarja

Biti podjetnik je stil življenja, ki zahteva od človeka več kot običajen delovni teden. Ravno tako je neobhodno, da poslovne stvari združujete z zasebnim življenjem in ne morete potegniti jasne ločnice med tema dvema svetovoma. Vseeno poskusite v življenju najti tudi druge stvari, ki vas veselijo in zaradi katerih ste še dodatno motivirani za vaš podjetniški uspeh. Nujno je, da imate del svojega časa namenjenega tudi vam in vašim bližnjim (ne samo njim!), saj na ta način ustvarjate ravnovesje, ki vam pomembno dviguje kvaliteto življenja.

Avtor kolumne je Jure Mikuž, RSG Capital

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje