Svetovanje pred ustanovitvijo podjetja

5 nasvetov za mlade podjetnike: Jure Mikuž – RSG Capital

Kot je vsaka podjetniška zgodba poglavje zase, je tudi nasvete mladim podjetnikom težko dajati na splošni ravni in po duši nisem človek, ki bi bral knjižne uspešnice, ki vam obljubljajo lahek zaslužek in zmagovalne strategije.
5 nasvetov za mlade podjetnike: Jure Mikuž - RSG Capital

5 nasvetov za mlade podjetnike: Jure Mikuž – RSG Capital (Vir slike: netokracija.com)

Pri mojem delu tako večkrat upoštevam modrost, da ne vem, kaj je prav, veliko bolje pa vem, kaj zagotovo NI prav. Skušal bom strniti moje razmišljanje v sledečih 5 točk:

1. Bodite maratonci, ne šprinterji

Pozabite na nasvete, kako postati milijarder v enem letu in kako vam po določenem času ne bo treba več delati za svoj obstoj. Najbolj cenjeni so serijski podjetniki, ki so pripravljeni trdo garati za to, da ustvarijo uspešne podjetniške zgodbe. Slednje ne nastanejo po naključju in le redko je pot samo navzgor. Če kje, potem v podjetništvu velja, da se s trmo daleč pride. 

2. Uspeh je vedno rezultat dela vrhunske ekipe, ki pa rabi izjemnega vodjo

V literaturi in od investitorjev boste vedno slišali, da je za uspeh potrebna vrhunska ekipa z različnimi znanji, ki se dopolnjujejo. To vsekakor drži, vendar dodajam, da je ključno pri tem, da ima ta ekipa vrhunskega karizmatičnega in predanega vodjo, ki v ključnih situacijah odloči v pravo (in nujno občasno tudi napačno) smer.

3. Predvidevajte velike demografske trende

Fokusirajte se na industrije, ki se razvijajo in v katerih človeštvo vidi rešitve svojih večjih težav tudi v nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti. Ni nujno, da je to samo farmacija, lahko so tudi mnogo cenejše in bolj vsakdanje stvari. Kdor ujame makroekonomski in demografski trend, ima običajno večje možnosti za uspeh s svojim podjetjem.

4. Sklepajte zavezništva in izogibajte se sovraštvu

Ko se postavljate v verigo dodane vrednosti, vedno poskusite zapolniti vrzel, pri kateri lajšate življenje vašim dobaviteljem IN kupcem. Če obstaja možnost, ne poskušajte odžirati dobička večjim podjetjem, ki nastopajo pred vami v tej verigi, saj ste na začetku dokaj lahka tarča za uničenje.

5. Živite kvalitetno življenje

Priporočamo tudi branje kolumne: S čim naj se mladi podjetnik NE ukvarja

Biti podjetnik je stil življenja, ki zahteva od človeka več kot običajen delovni teden. Ravno tako je neobhodno, da poslovne stvari združujete z zasebnim življenjem in ne morete potegniti jasne ločnice med tema dvema svetovoma. Vseeno poskusite v življenju najti tudi druge stvari, ki vas veselijo in zaradi katerih ste še dodatno motivirani za vaš podjetniški uspeh. Nujno je, da imate del svojega časa namenjenega tudi vam in vašim bližnjim (ne samo njim!), saj na ta način ustvarjate ravnovesje, ki vam pomembno dviguje kvaliteto življenja.

Avtor kolumne je Jure Mikuž, RSG Capital

Oznake: , , ,