5 podjetnic, ki so na poti do uspeha “premikale gore”

V času gospodarske krize si mnogi podjetniki postavljajo vprašanje, ali je sploh mogoče uspeti v teh hudih časih. Za nekaj inspiracije in navdiha vam predstavljamo zgodbe petih tujih podjetnic, ki so uspele kljub izjemno težkim okoliščinam, v katerih so se znašle.
5 podjetnic, ki so na poti do uspeha "premikale gore"

5 podjetnic, ki so na poti do uspeha “premikale gore” (Vir slike: sxc.hu)

Predstavljamo vam življenjske zgodbe petih podjetnic, ki prihajajo iz povsem različnih držav, družin in okolij z različnimi družbenimi normami, a imajo kljub temu nekaj skupnega – prav vse so se odločile za podjetništvo in na poti do uspeha premagale izjemno težke okoliščine.

1. Bethlehem Tilahun Alemu

Podjetnica Bethlehem Tilahun Alemu prihaja iz majhne afriške vasice v eni najrevnejših držav na svetu – Etiopije. Ker sama ni želela postati zgolj še eden izmed mnogih obubožanih prebivalcev v njeni revni domovini, se je odločila usodo vzeti v svoje roke.

Kot mnoge ženske po svetu, se je tudi Behtlehem navduševala nad čevlji, svojo strast in obilico podjetniške žilice pa je združila v podjetje in ga poimenovala Sole Rebels. K sodelovanju je povabila brezposelne okoliške prebivalce, ki so bili znani kot dobri izdelovalci in oblikovalci čevljev, in že kmalu se je njena odločitev izkazala za pravilno. 

Danes podjetje Sole Rebels, ki je izrazito ekološko usmerjeno, zaposluje prek 100 ljudi, uživa pa tudi velik dobiček in mednarodno priznanost: le v letu 2011 je imelo za več kot 1 milijon dolarjev prometa!

2. Lovin Kobusingya

Lovin Kobusingya je podjetnica iz Ugande, ki je mnenja, da ženskam odlično pristoji vloga podjetnic, predvsem zaradi njihove edinstvene sposobnosti hkratnega opravljanja večih nalog – tako v podjetju, kot tudi v družini. Tudi sama se namreč spopada z dvema izredno pomembnima nalogama: kot podjetnica in mati dveh otrok mora skrbeti za družino, hkrati pa voditi poslovanje svojega podjetja.

In kako se je za Lovin Kobusingya vse skupaj začelo? Po tem, ko ji je uspelo pridobiti diplomo iz administracije, je začela delati v lokalni prodajalni rib. Tam se je vsakodnevno soočala s prošnjami brezposelnih domačinov, da bi tudi njim priskrbela delo in želela jim je pomagati. Domislila se je edinstvene rešitve: s pomočjo partnerja je ustvarila okusno ribjo klobaso, produkt, ki je v hipu postal velika uspešnica. 

Danes Lovin že išče možnosti za razširitev prodaje v tujino, pri tem pa se sooča z različnimi težavami, saj na tem področju nima prav nobenih izkušenj. Kljub temu pa ji ne manjka odločnosti in prepričanosti v uspeh, kar je zagotovo odlična popotnica za naprej.

3. Sundeep Bhandal

Indijka Sundeep Bhandal prihaja iz moderne družine, ki jo je že od nekdaj spodbujala, da poskuša prekiniti tradicionalno obnašanje žensk v Indiji. Kljub temu, da se ni mogla izogniti vnaprej dogovorjeni poroki z ženinom, ki ga pred tem ni poznala, je bila edino dekle, ki je v svojem rojstnem kraju vozilo avto, poleg tega pa je končala tudi pravno fakulteto, kar je za dekleta prava redkost v njenih rodnih krajih.

Po poroki se je Sundeep z možem preselila v San Francisco, kjer je žalostno ugotovila, da je družina njenega moža veliko bolj tradicionalna, kot je bila vzgojena sama. Potrebovala je dolga 3 leta, da je moža prepričala v ustanovitev svojega lastnega podjetja. Poimenovala ga je Anjaneyap.

Do danes si je Sundeep ustvarila bleščečo kariero kot podjetnica, z njenim delom pa je vidno zadovoljen tudi mož.

4. Cath Kidston

Britanska podjetnica Cath Kidston se je že od nekdaj borila z disleksijo. Kljub temu se je odločila za podjetništvo in leta 1993 odprla svojo prvo trgovino, v kateri je prodajala potrebščine za v stanovanje v starinskem slogu z nekoliko pridiha modernosti.

Zaradi edinstvenega sloga je kmalu postala znana po celi Veliki Britaniji, do danes pa je odprla še mnogo drugih poslovalnic po svetu: na Tajskem, v Tajvanu, na Irskem in na Japonskem ter v Koreji. 

Podjetnica je dosegala izjemne uspehe tudi v času največje recesije: leta 2008 je imela 2,9 milijona funtov profita, leta 2009 pa že 4,6 milijona funtov. Njeno podjetje je bilo leto dni kasneje, leta 2010, ocenjeno že na 75 milijonov funtov.

5. Rene Johnson

Kot mlada mamica in žena se je Rene Johnson znašla v hudih težavah, ko jo je mož že kmalu po poroki začel pretepati. Leta 1994 se je preselila v mesto in se sprva soočala s pomanjkanjem denarnih sredstev, saj ni imela službe oziroma kakršnekoli denarne pomoči.

Kljub temu se Rene ni vdala v usodo in se odločila pomagati dekletom, ki so se znašla v podobni situaciji. Diplomirala je iz coachinga in kmalu za tem postala prava vzornica mnogim ženskam po vsem svetu. Napisala je tudi knjigo o samopomoči, ki je nedolgo za tem postala uspešnica. Danes Rene predava na konferencah, kjer nudi pomoč vsem, ki želijo vplivati na potek svojega življenja in pri tem poiskati notranji mir.

Vir: Urbantimes.co

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje