5 svežih nasvetov za povečanje produktivnosti

Večino nasvetov za povečanje produktivnosti ste že slišali: elektronske pošte ne pregledujte vsakih nekaj minut, vstajajte zgodaj, oblikujte učinkovit seznam opravil … Našteti nasveti so seveda koristni, vendar ste jih verjetno že siti. Preizkusite naslednjih 5 svežih nasvetov!
5 svežih nasvetov za povečanje produktivnosti

Povečajte svojo produktivnost s pomočjo naslednjih nasvetov. (Vir slike: Startupstockphoto)

Joe Staples, vodja trženja v podjetju Workfront, je na podlagi svojih izkušenj, raziskovanja in aktualne raziskave o stanju na delovnem področju State of Work Report oblikoval 5 strategij za povečanje produktivnosti, ki jih niste slišali že neštetokrat. Preizkusite jih!

1. Spremenite način sestankovanja

Raziskave kažejo, da 59 % Američanov meni, da na sestankih vsak dan izgubijo največ časa. Vsi skupaj preživimo nešteto ur v različnih sejnih sobah, konec koncev pa ne pridemo nikamor.

»Veliko se govori o popolni ukinitvi sestankov, vendar to ni pravi odgovor,« razloži Staples.

Namesto tega spremenite svoj način sestankovanja. Najprej ugotovite, ali je sestanek sploh potreben ali bi lahko zadeve preprosto uredili z metodo, ki bo vsem vpletenim vzela manj časa.

Če se vseeno odločite za sklic sestanka, ostanite osredotočeni na rezultate in sklepe – s pojasnjevanjem in razdeljevanjem nalog in obveznosti boste samo izgubljali čas. Naj vam ponudimo še en koristen nasvet: prepolovite trajanje sestanka – tako se boste vsi držali rdeče niti oziroma zastavljenega dnevnega reda.

2. Bodite realistični

Vse prepogosto iščemo in preizkušamo različne nasvete in trike za povečanje produktivnosti, pri tem pa pozabimo preveriti prednosti in slabosti svojega trenutnega delovnega toka.

Pomembno je, da si vzamete nekaj časa in realistično analizirate svojo produktivnost in svoje navade. Ugotoviti morate, koliko dejansko lahko dosežete v enem delovnem tednu.

Ali vaš delovni proces vsebuje očitne luknje? Se prepogosto pustite zmotiti? Ocenite svoj povprečni delovnik in ugotovite, kaj morate spremeniti. Takšna refleksija se vam morda zdi nepotrebna, vendar je samozavedanje pomemben del vaše produktivnosti. Šele ko se boste zavedali svojih pomanjkljivosti na tem področju, jih boste lahko premagali.

Opazujte svoje delovne navade in produktivnost. (Vir slike: Pixabay)

3. Osredotočite se na svoje primarne naloge

V letu 2016 ameriški zaposleni le 39 % svojega delovnika posvetijo svojim primarnim delovnim nalogam. Kaj pa počnejo drugače? Ukvarjajo se z nalogami in projekti, ki pravzaprav nimajo neposredne povezave z njihovim delovnim mestom. Staples pravi, da tako pravzaprav ni presenetljivo, da ima veliko zaposlenih težave pri doseganju dejanskih zastavljenih ciljev.

Seveda je pri delu v skupini ključnega pomena, da ste pripravljeni pomagati in se prilagajati. Če pa se vam zdi, da na ta način trpijo vaši profesionalni cilji in vaša produktivnost, se morate iskreno pogovoriti s svojimi nadrejenimi ali s člani svoje ekipe – poskusite se ponovno osredotočiti na namen in cilje svojega delovnega mesta.

Če se boste znebili odvečnih in nepovezanih obveznosti, boste imeli kar naenkrat veliko več časa za dejansko opravljanje pomembnih, relevantnih nalog, ki že dolgo čakajo na vašo pozornost.

4. Oživite tradicijo kosil

57 % ameriških zaposlenih si za malico oziroma kosilo vzame le pol ure ali še manj. Naj se sliši se tako nelogično, veliko raziskav je pokazalo, da imajo redni premori v delovniku lahko dejansko pozitiven vpliv na vašo produktivnost.

Zato se ne zanašajte na preveč skodelic kave in sladkarije, ki jih je v pisarno prinesel sodelavec, temveč si tudi v službi vzemite dovolj časa za zdravo prehranjevanje. Morda se vam zdi nenavadno, da boste opravili več, če si boste vzeli odmor. Poskusite – verjetno boste pozitivno presenečeni.

Tudi v službi si vzemite čas za zdravo prehranjevanje. (Vir slike: Picjumbo)

5. Ne uporabljajte preveč orodij

V današnjem času so vam vsak dan na voljo nova orodja, aplikacije in platforme, ki vam obljubljajo instantno povečanje vaše produktivnosti. Nekatera orodja vam dejansko lahko pomagajo pri organizaciji in ohranjanju koncentracije. Če pa začnete uporabljati preveč pripomočkov – sploh če ti niso kompatibilni –, vas bodo začeli kmalu ovirati pri delu.

Poiščite orodja, ki vam najbolj ustrezajo, pri tem pa se ne osredotočite na pretirano specializirana, temveč poiščite aplikacije, ki ponujajo več različnih funkcij.

Vsi si želimo biti bolj produktivni. Tradicionalni nasveti, ki ste jih slišali že večkrat, vam pri tem vsekakor lahko pomagajo. Če pa iščete nove ideje, preizkusite predstavljene nasvete.

Vir: Inc.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

Zdi se, da se po jutru res dan pozna. Včasih ste že zjutraj osredotočeni na vsak detajl, drugič pa se želite v pisarno pretihotapiti neprespani. Preberite več >>

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Čeprav bi se ravno podjetniki morali zavedati, kako odlašanje negativno vpliva na posel, tudi oni podležejo moči stavka "Ah, saj to lahko opravim jutri." Preberite več >>

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Pogosta težava podjetnikov je pomanjkanje časa. Mnogi si želijo več opraviti v danem času, a jim to zaradi napačne organizacije ne uspeva. Preberite več >>

Bolje upravljajte s svojim časom

Bolje upravljajte s svojim časom

Pomanjkanje časa je pogosta težava podjetnikov. Marsikdo si želi več opraviti v danem času, a večini to ne uspeva. Upravljanja s časom se je mogoče naučiti. Preberite več >>

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Če vnaprej veste, kaj morate storiti, se boste hitro vrgli v delo. Zato ne začnite delati nepripravljeni. Preberite več >>

15 navad za izboljšanje produktivnosti

15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost! Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje