5 svežih nasvetov za povečanje produktivnosti

Večino nasvetov za povečanje produktivnosti ste že slišali: elektronske pošte ne pregledujte vsakih nekaj minut, vstajajte zgodaj, oblikujte učinkovit seznam opravil … Našteti nasveti so seveda koristni, vendar ste jih verjetno že siti. Preizkusite naslednjih 5 svežih nasvetov!
5 svežih nasvetov za povečanje produktivnosti

Povečajte svojo produktivnost s pomočjo naslednjih nasvetov. (Vir slike: Startupstockphoto)

Joe Staples, vodja trženja v podjetju Workfront, je na podlagi svojih izkušenj, raziskovanja in aktualne raziskave o stanju na delovnem področju State of Work Report oblikoval 5 strategij za povečanje produktivnosti, ki jih niste slišali že neštetokrat. Preizkusite jih!

1. Spremenite način sestankovanja

Raziskave kažejo, da 59 % Američanov meni, da na sestankih vsak dan izgubijo največ časa. Vsi skupaj preživimo nešteto ur v različnih sejnih sobah, konec koncev pa ne pridemo nikamor.

»Veliko se govori o popolni ukinitvi sestankov, vendar to ni pravi odgovor,« razloži Staples.

Namesto tega spremenite svoj način sestankovanja. Najprej ugotovite, ali je sestanek sploh potreben ali bi lahko zadeve preprosto uredili z metodo, ki bo vsem vpletenim vzela manj časa.

Če se vseeno odločite za sklic sestanka, ostanite osredotočeni na rezultate in sklepe – s pojasnjevanjem in razdeljevanjem nalog in obveznosti boste samo izgubljali čas. Naj vam ponudimo še en koristen nasvet: prepolovite trajanje sestanka – tako se boste vsi držali rdeče niti oziroma zastavljenega dnevnega reda.

2. Bodite realistični

Vse prepogosto iščemo in preizkušamo različne nasvete in trike za povečanje produktivnosti, pri tem pa pozabimo preveriti prednosti in slabosti svojega trenutnega delovnega toka.

Pomembno je, da si vzamete nekaj časa in realistično analizirate svojo produktivnost in svoje navade. Ugotoviti morate, koliko dejansko lahko dosežete v enem delovnem tednu.

Ali vaš delovni proces vsebuje očitne luknje? Se prepogosto pustite zmotiti? Ocenite svoj povprečni delovnik in ugotovite, kaj morate spremeniti. Takšna refleksija se vam morda zdi nepotrebna, vendar je samozavedanje pomemben del vaše produktivnosti. Šele ko se boste zavedali svojih pomanjkljivosti na tem področju, jih boste lahko premagali.

Opazujte svoje delovne navade in produktivnost. (Vir slike: Pixabay)

3. Osredotočite se na svoje primarne naloge

V letu 2016 ameriški zaposleni le 39 % svojega delovnika posvetijo svojim primarnim delovnim nalogam. Kaj pa počnejo drugače? Ukvarjajo se z nalogami in projekti, ki pravzaprav nimajo neposredne povezave z njihovim delovnim mestom. Staples pravi, da tako pravzaprav ni presenetljivo, da ima veliko zaposlenih težave pri doseganju dejanskih zastavljenih ciljev.

Seveda je pri delu v skupini ključnega pomena, da ste pripravljeni pomagati in se prilagajati. Če pa se vam zdi, da na ta način trpijo vaši profesionalni cilji in vaša produktivnost, se morate iskreno pogovoriti s svojimi nadrejenimi ali s člani svoje ekipe – poskusite se ponovno osredotočiti na namen in cilje svojega delovnega mesta.

Če se boste znebili odvečnih in nepovezanih obveznosti, boste imeli kar naenkrat veliko več časa za dejansko opravljanje pomembnih, relevantnih nalog, ki že dolgo čakajo na vašo pozornost.

4. Oživite tradicijo kosil

57 % ameriških zaposlenih si za malico oziroma kosilo vzame le pol ure ali še manj. Naj se sliši se tako nelogično, veliko raziskav je pokazalo, da imajo redni premori v delovniku lahko dejansko pozitiven vpliv na vašo produktivnost.

Zato se ne zanašajte na preveč skodelic kave in sladkarije, ki jih je v pisarno prinesel sodelavec, temveč si tudi v službi vzemite dovolj časa za zdravo prehranjevanje. Morda se vam zdi nenavadno, da boste opravili več, če si boste vzeli odmor. Poskusite – verjetno boste pozitivno presenečeni.

Tudi v službi si vzemite čas za zdravo prehranjevanje. (Vir slike: Picjumbo)

5. Ne uporabljajte preveč orodij

V današnjem času so vam vsak dan na voljo nova orodja, aplikacije in platforme, ki vam obljubljajo instantno povečanje vaše produktivnosti. Nekatera orodja vam dejansko lahko pomagajo pri organizaciji in ohranjanju koncentracije. Če pa začnete uporabljati preveč pripomočkov – sploh če ti niso kompatibilni –, vas bodo začeli kmalu ovirati pri delu.

Poiščite orodja, ki vam najbolj ustrezajo, pri tem pa se ne osredotočite na pretirano specializirana, temveč poiščite aplikacije, ki ponujajo več različnih funkcij.

Vsi si želimo biti bolj produktivni. Tradicionalni nasveti, ki ste jih slišali že večkrat, vam pri tem vsekakor lahko pomagajo. Če pa iščete nove ideje, preizkusite predstavljene nasvete.

Vir: Inc.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Produktivnost v stilu Zuckerberga, Muska in Gatesa

Vodilni v največjih svetovnih podjetjih stalno razmišljajo o tem, kako porabiti svoj čas. Pri tem so prišli do istega zaključka: delo. Preberite več >>

Kako sestanke vodijo direktorji najuspešnejših svetovnih podjetij

Kako sestanke vodijo direktorji najuspešnejših svetovnih podjetij

Sestanki so veliki kradljivci našega časa. Vendar tudi direktorji najuspešnejših podjetij vodijo sestanke – morda se lahko česa naučimo od njih. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Blaž Kos: “Če želim kaj narediti, bom moral zavihati rokave”

Tudi najbolj ambiciozni posamezniki lahko postanete žrtve brezplodnega trdega dela. Da se vam to ne bi pripetilo, si preberite nasvete Blaža Kosa. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

Triki za produktivne sestanke najuspešnejših vodij

Triki za produktivne sestanke najuspešnejših vodij

V ZDA vsak dan opravijo kar 11 milijonov sestankov. Neproduktivni sestanki povzročijo 37 milijard dolarjev izgube letno. Preberite več >>

Infografika: 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke

Infografika: 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke

Podjetniki se udeležijo približno 8 sestankov na teden. Se vam zdi, da na sestankih samo govorite? Predstavljamo 10 nasvetov za bolj produktivne sestanke. Preberite več >>

Nejc Zupan: »Podjetja, ki ne bodo delala na daljavo, čez desetletje, dve ali tri ne bodo več obstajala«

Nejc Zupan: »Podjetja, ki ne bodo delala na daljavo, čez desetletje, dve ali tri ne bodo več obstajala«

V sodobnem svetu so geografsko razpršene ekipe vedno bolj pogoste, saj moderna tehnologija posameznikom s celega sveta omogoča sprotno sodelovanje. Delo na daljavo vključuje različne izzive – v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako se soočiti z njimi. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje