5 vprašanj Richarda Bransona povezanih s poslovno filozofijo

Predstavljamo vam 5 vprašanj, ki jih Richardu Bransonu največkrat zastavijo. Richard, priznan podjetnik opisuje svoje mnenje o nasvetih, inspiraciji, motivaciji in obžalovanju. Richard Branson je ustanovitelj Virgin Group.
5 vprašanj Richarda Bransona povezanih s poslovno filozofijo

Richard Branson je ustanovitelj mnogih uspešnih podjetij. (vir slike: http://encycl.opentopia.com/)

Richard Branson je ustanovitelj Virgin Group, in mnogih drugih podjetji, kot so: letalska družba Virgin Atlantic, letalska družba Virgin America, mobilni operater Virgin Mobile in klubi zdravja Virgin Active.

Sledi 5 najbolj pogostih vprašanj, na katere naleti Richard Branson.

1. Najboljši nasvet, ki ste ga kadarkoli dobili?

Prvi nasvet, je Richard prejel od svoje matere: Nikoli se ne obračaj nazaj z občutkom obžalovanja, raje se posveti novim izzivom. Ljudje vse preveč časa porabijo za obžalovanje napak, namesto, da bi ta čas in energijo usmerili na nove oz. druge projekte.

Drugi nasvet, ki ga je Richard prav tako prejel od svoje matere je: Nikoli ne kritiziraj drugih ljudi, saj je kritika največkrat odsev lastnih slabosti naše osebnosti.

Leta 1980 je Richard prejel nasvet v zvezi z ustanovitvijo lastne letalske družbe, od Freddie Lakera, izvršnega direktorja ene izmed Britanskih letalskih družb. Freddie Laker je Richardu povedal dvoje: “Nikoli ne boš imel dovolj oglaševalske moči, da bi zasenčil British Airways. Moral boš izkoristiti svojo podobo in se osmešiti – zgolj na tak način boš preživel.” in “Poskrbeti moraš, da bo tvoja zgodba objavljena na prvih straneh časopisov.” Richard Branson je sprejel nasvet in od takrat skrbi za svojo prepoznavnost, prav tako, kot pravi, se je od takrat že velikokrat osmešil.

2. Najslabši nasvet?

Richard Branson nikoli ne upošteva nasveta zgolj ene osebe. V kolikor potrebuje nasvet glede določenega problema se posvetuje z več ljudmi in njihove nasvete primerja. Na tak način se izogne resnično slabim nasvetom.

3. Kakšen nasvet bi dali mladim podjetnikom na samem začetku?

Brez tveganja ni posla. Virgin ne bi bilo takšno podjetje, kot je danes, če vodilni ne bi tvegali. Najvažnejše je, da verjamete v to kar počnete in se stvarem posvetite 100 odstotno. V kolikor se podate v nekaj in pričakujete poraz, se vam bo to najverjetneje tudi pripetilo. Ne pozabite pa se zabavati, saj bo vas in vaše sodelavce dobra volja motivirala za nadaljnje izzive.

4. V dosedanji karieri ste imeli veliko uspeha in nekaj porazov. Kaj ste se naučili iz porazov?

Pomembno je, da hitro ugotovite, da nekaj ni tako kot bi moralo biti in se hitro odzovete s spremembo ali z ukinitvijo. Vodje Richardovih podjetij nimajo skoraj nič opravka z birokracijo – odločitve se sprejemajo hitro, največkrat še preden imajo konkurenčna podjetja peti sestanek na isto temo.

Richard, ki zagovarja tveganje pa opozarja, da je pred vsakim projektom potrebno v naprej pregledati, kje vse se lahko zalomi in imeti rezervni načrt za odpravo možnih napak.

5. Ali kaj obžalujete?

Richard priznava, da se vedno najde kakšna stvar, ki jo obžaluje, vendar raje razmišlja o bolj pozitivnih stvareh.

Za konec Richard predstavi še eno vprašanje: Ali ste človek, ki ima veliko navad? In odgovarja: “Verjetno je to, da sem serijski podjetnik precej velika navada.”

 

Vir: entrepreneur.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje