6 produktivnih načinov v izogib odlašanju

Avtor — 01.12.2014
Odlašanje je beseda, ki jo po vsej verjetnosti poznana večini izmed nas. Gre za resnično neprijeten vzorec, ki nas ovira pri zaključevanju zadanih ciljev. Murray Newlands predstavlja šest učinkovitih načinov, kako povišati svojo produktivnost.
6 produktivnih načinov v izogib odlašanju

6 produktivnih načinov v izogib odlašanju (Vir slike: Bigphotostock.com)

1. Prebudite se eno uro prej

Murray Newslands priporoča prebujanje eno uro prej kot smo navajeni, saj meni, da smo lahko na koncu tedna pozitivno presenečeni, koliko več bomo postorili. Poleg tega vstajanje ob isti uri vsak dan stabilizira naš bioritem, kar zaradi povišane stopnje energije posledično omogoča višjo produktivnost skozi celoten dan.

2. Ustvarite seznam

Zgolj nekaj stvari je bolj prijetnih kot črtanje uspešno opravljenih stvari iz seznama opravil. Ta namreč predstavlja oprijemljiv dokaz, da smo nekaj uspešno dokončali, nam daje občutek produktivnosti in nas lahko motivira k uspešnemu izpolnjevanju naslednji ciljev zapisanih na seznamu.

 3. Delajte majhne korake

Določena opravila lahko na prvi pogled delujejo bolj zastrašujoče kot v resnici so. Razdelite večjo nalogo na manjše korake, kar vas bo pri vsakem opravljenem delu naloge sproti navdajalo z veliko višjo stopnjo zadovoljstva, kot če bi se stalno obremenjevali s težavnostjo zadeve, ki jo imate pred seboj in ob tem stalno imeli občutek, da ji niste kos.

4. Najprej začnite z najtežjo nalogo

Filozofijo: »Najprej pojejte brokoli, preden se lotite česar koli drugega« bi bilo priporočljivo aplicirati tudi na vsakdanje življenje, meni Newslands. Če najprej opravimo najtežjo nalogo, to sprosti stres v nas in povzroči, da bolj cenimo dan, ki je pred nami, namesto da bi se stalno obremenjevali s tem, kaj vse nas še čaka.

 5. Cikel 50-10

Pred nalogo, ki se izrisuje pred vami, je priporočljivo nastaviti štoparico na 50 minut in jo v tem času skušati opraviti s čim višjo stopnjo koncentracije. Ko čas poteče, si vzemite 10-minutni odmor in za ta čas pošljite svoje ‘možgane na off’. Nato zopet zaženite cikel 50-10 in ne prenehajte, dokler ne opravite vseh nalog, ki ste si jih zadali v dnevu.

6. Odstranite vse distrakcije

Pri delu je priporočljivo odstraniti vse distrakcije, ki motijo naš nivo zbranosti. Stalno preverjanje Facebooka in Twitterja ter ostalih družbenih omrežij povzroči, da se težavo vrnemo v cono zbranosti. Postavite si nagrade za določeno število opravljenih dnevnih delovnih obveznosti.

Vir: Inc.

Vabimo vas na delavnico Maksimalna produktivnost!
Datum: 24. 11. 2015 od 16:00 do 19:00
Kraj: NLB Center inovativnega podjetništva
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>
Vam datum ne ustreza? Prijavite se na obveščanje in vsebinske e-novice tukaj >>

Oznake: