7 spretnosti dobrih IT direktorjev

Ne glede na to, ali ste vodja IT oddelka v večjem podjetju ali pa imate lastno visokotehnološko podjetje in s tem lastno IT ekipo - brez ustreznih znanj in spretnosti boste slabo opravljali funkcijo vodje. Katere pa so te spretnosti, si lahko preberete v nadaljevanju.
7 spretnosti dobrih IT direktorjev

7 spretnosti dobrih IT direktorjev. (Vir slike: sxc.hu)

Ste si s pridnim delom v IT ekipi pridobili naziv vodje? Ali ste se odločili, da boste svoje znanje s tega področja uporabili v lastnem podjetju? Ne glede na to, kako ste postali vodja IT ekipe – jasna vam mora biti ena sama stvar: znanja, izkušnje in spretnosti, ki so vas naredile odličnega IT-jevca niso stvari, ki vas bodo naredile odličnega vodjo.

Da boste boljši vodja svoji IT ekipi si preberite, katere spretnosti morate izpopolniti:

1. Določite si svoj tip vodenja

Zelo pomembno je, da se zavedate v čem ste zares dobri in kje vam znanje peša – takšne stvari določajo dolgoročni uspeh vseh vodij.

Ko boste prepoznali svoj lasten način vodenja in delovanja, boste lažje prepoznavali tudi ostale ljudi okoli sebe. Tako se lahko na vsak sestanek pripravite veliko bolje. Na primer: Ste karizmatičen vodja z velikimi plani in noro vizijo, sestanek pa imate z natančnim in pesimističnim finančnim vodjem? V takšni situaciji morate vedeti, kdaj preklopiti na realne in suhoparne številke, da pomirite svojega sogovornika.

2. Osredotočite se na strateško komunikacijo

Na tem mestu je ključno, da sami sebe ne vidite več kot IT-jevca, temveč kot nekoga, ki vzpostavlja in ohranja stike z ljudmi, sodelavci, kolegi, poslovnimi partnerji in ostalimi. Sem spada tudi pomembna spretnost: podati svoje sporočilo različnim ljudem. Kot vodja boste namreč morali svoje sporočilo posredovati različnim ljudem in prav vsi vas morajo razumeti – tako vaša IT ekipa, kot tudi računovodja.

3. Oblikujte super ekipo

Kot vodja se morate naučiti stvari delati s pomočjo svoje ekipe, zato je nadvse pomembno, da se obdate z ljudmi, ki so pametnejši, bolj spretni in imajo več izkušenj kot vi.

4. Razvijte močno visokotehnološko strategijo

Imeti vizijo je ena stvar, vizijo znati izpeljati pa je nekaj čisto drugega. Dober IT vodja se mora naučiti, kaj pomeni strategija in kako ekipo voditi skozi hitre tehnološke spremembe do odličnih idej.

5. Naučite se razumevanja kompleksnih poslovnih problemov

Kot dober IT-jevec ste se navajeni osredotočati na problem, ki ga vidite pred sabo. Na nivoju vodje, pa morate gledati širšo sliko in imeti v glavi, kako se bo določen projekt vključil v vizijo podjetja.

6. Razvijte sposobnost vodenja v krizi

Ko bodo stvari ušle izpod nadzora, se boste morali spopasti z mnogimi težavami in pri tem obdržati status dobrega vodje.

7. Pričnite tržiti IT ostalim v podjetju

Kot vodja IT ekipe ste odgovorni, da podjetje popeljete v nove svetove.

Vsi vaši sodelavci ali poslovni partnerji se morajo zavedati, kaj lahko dobra IT ekipa prinese podjetju. Prav zato morate veliko govoriti o tehnoloških uspehih, novih tehnologijah in kako lahko le-te implementirate v podjetje.

Vir: cio.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

MP dogodek: Kako sva razvila Kingsbox – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: Kako sva razvila Kingsbox – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitrorastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje