7 spretnosti dobrih IT direktorjev

Ne glede na to, ali ste vodja IT oddelka v večjem podjetju ali pa imate lastno visokotehnološko podjetje in s tem lastno IT ekipo - brez ustreznih znanj in spretnosti boste slabo opravljali funkcijo vodje. Katere pa so te spretnosti, si lahko preberete v nadaljevanju.
7 spretnosti dobrih IT direktorjev

7 spretnosti dobrih IT direktorjev. (Vir slike: sxc.hu)

Ste si s pridnim delom v IT ekipi pridobili naziv vodje? Ali ste se odločili, da boste svoje znanje s tega področja uporabili v lastnem podjetju? Ne glede na to, kako ste postali vodja IT ekipe – jasna vam mora biti ena sama stvar: znanja, izkušnje in spretnosti, ki so vas naredile odličnega IT-jevca niso stvari, ki vas bodo naredile odličnega vodjo.

Da boste boljši vodja svoji IT ekipi si preberite, katere spretnosti morate izpopolniti:

1. Določite si svoj tip vodenja

Zelo pomembno je, da se zavedate v čem ste zares dobri in kje vam znanje peša – takšne stvari določajo dolgoročni uspeh vseh vodij.

Ko boste prepoznali svoj lasten način vodenja in delovanja, boste lažje prepoznavali tudi ostale ljudi okoli sebe. Tako se lahko na vsak sestanek pripravite veliko bolje. Na primer: Ste karizmatičen vodja z velikimi plani in noro vizijo, sestanek pa imate z natančnim in pesimističnim finančnim vodjem? V takšni situaciji morate vedeti, kdaj preklopiti na realne in suhoparne številke, da pomirite svojega sogovornika.

2. Osredotočite se na strateško komunikacijo

Na tem mestu je ključno, da sami sebe ne vidite več kot IT-jevca, temveč kot nekoga, ki vzpostavlja in ohranja stike z ljudmi, sodelavci, kolegi, poslovnimi partnerji in ostalimi. Sem spada tudi pomembna spretnost: podati svoje sporočilo različnim ljudem. Kot vodja boste namreč morali svoje sporočilo posredovati različnim ljudem in prav vsi vas morajo razumeti – tako vaša IT ekipa, kot tudi računovodja.

3. Oblikujte super ekipo

Kot vodja se morate naučiti stvari delati s pomočjo svoje ekipe, zato je nadvse pomembno, da se obdate z ljudmi, ki so pametnejši, bolj spretni in imajo več izkušenj kot vi.

4. Razvijte močno visokotehnološko strategijo

Imeti vizijo je ena stvar, vizijo znati izpeljati pa je nekaj čisto drugega. Dober IT vodja se mora naučiti, kaj pomeni strategija in kako ekipo voditi skozi hitre tehnološke spremembe do odličnih idej.

5. Naučite se razumevanja kompleksnih poslovnih problemov

Kot dober IT-jevec ste se navajeni osredotočati na problem, ki ga vidite pred sabo. Na nivoju vodje, pa morate gledati širšo sliko in imeti v glavi, kako se bo določen projekt vključil v vizijo podjetja.

6. Razvijte sposobnost vodenja v krizi

Ko bodo stvari ušle izpod nadzora, se boste morali spopasti z mnogimi težavami in pri tem obdržati status dobrega vodje.

7. Pričnite tržiti IT ostalim v podjetju

Kot vodja IT ekipe ste odgovorni, da podjetje popeljete v nove svetove.

Vsi vaši sodelavci ali poslovni partnerji se morajo zavedati, kaj lahko dobra IT ekipa prinese podjetju. Prav zato morate veliko govoriti o tehnoloških uspehih, novih tehnologijah in kako lahko le-te implementirate v podjetje.

Vir: cio.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje