70 tisoč dolarjev minimalne letne plače sprožilo nezadovoljstvo med zaposlenimi

Ko je Dan Price, izvršni direktor podjetja Gravity Payments, ki ponuja tehnologijo za plačevanje s kreditnimi karticami, presenetil, da bo dvignil minimalno letno plačo na 70 tisoč dolarjev, so zaposleni njegovo potezo pozdravljali z velikim navdušenjem. Toda ni trajalo dolgo.
70 tisoč dolarjev minimalne letne plače sprožilo nezadovoljstvo med zaposlenimi

Dan Price (Vir: gravitypayments.com)

Prvi odzivi na povišanje plače so bili pozitivni. Nekateri so se veselili, ker bodo z novo plačo svojim staršem lahko kupili letalsko karto, s katero jih bodo prišli obiskat, drugi so dobili upanje, da bodo s partnerjem lahko začeli z načrtovanjem družine. Čez noč je Price postal junak, novica o velikodušni potezi pa se je razširila po medijih.

Po nekaj tednih je postalo jasno, da s povišanjem plače niso zadovoljni vsi. Razlogov za to je bilo več. Prvi je bil nepravičnost. Marsikdo se ni mogel strinjati s tem, da se je novo zaposlenim plača čez noč podvojila medtem, ko so tisti z najdaljšim stažem dobili malo ali nič povišice. Izvršnemu direktorju očitajo tudi, da so povišico dobili tudi tisti, ki imajo najmanj veščin in so najmanj usposobljeni za delo, kar je krivično do tistih, ki v podjetje prispevajo največ.

3 načini nagrajevanja zaposlenih z izplačevanjem dodatkov

Prav posebno zadovoljni niso več tudi tisti, ki so novo politiko najprej sprejeli z navdušenjem, saj jih sedaj skrbi, da si glede na njihovo učinkovitost ne zaslužijo tako visokih plač.

Maisey McMaster, ki je pomagala pri analiziranju, če si podjetje sploh lahko privošči drastično povišanje minimalne plače, je bila nekoč velika podpornica tega načrta. Danes meni, da je bilo povišanje plače napačna poteza. Pravičnejše bi bilo, če bi dali novo zaposlenim manjše povišanje plače, ki bi si jo dodatno zviševali s pridobivanjem izkušenj.

Dodatno nezadovoljstvo zaposlenih izvira tudi iz dejstva, da je plača zaposlenih zaradi obilnega poročanja medijev praktično postala javna.

Veliko povišanje minimalne plače je nenamerno postal nov družbeni eksperiment, ki kaže, da so razlike v plačah pomembne in da plače še vedno predstavljajo dobro motivacijo za zaposlene. Sedaj se poraja vprašanje, kako se bo Price lotil reševanja nezadovoljstva zaposlenih. Verjetno pa bi nižanje plač povzročilo še več razburjenja.

Video: Facebook je podjetje z najboljšimi pogoji za delo

Vir: businessinsider.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje