70 tisoč dolarjev minimalne letne plače sprožilo nezadovoljstvo med zaposlenimi

Ko je Dan Price, izvršni direktor podjetja Gravity Payments, ki ponuja tehnologijo za plačevanje s kreditnimi karticami, presenetil, da bo dvignil minimalno letno plačo na 70 tisoč dolarjev, so zaposleni njegovo potezo pozdravljali z velikim navdušenjem. Toda ni trajalo dolgo.
70 tisoč dolarjev minimalne letne plače sprožilo nezadovoljstvo med zaposlenimi

Dan Price (Vir: gravitypayments.com)

Prvi odzivi na povišanje plače so bili pozitivni. Nekateri so se veselili, ker bodo z novo plačo svojim staršem lahko kupili letalsko karto, s katero jih bodo prišli obiskat, drugi so dobili upanje, da bodo s partnerjem lahko začeli z načrtovanjem družine. Čez noč je Price postal junak, novica o velikodušni potezi pa se je razširila po medijih.

Po nekaj tednih je postalo jasno, da s povišanjem plače niso zadovoljni vsi. Razlogov za to je bilo več. Prvi je bil nepravičnost. Marsikdo se ni mogel strinjati s tem, da se je novo zaposlenim plača čez noč podvojila medtem, ko so tisti z najdaljšim stažem dobili malo ali nič povišice. Izvršnemu direktorju očitajo tudi, da so povišico dobili tudi tisti, ki imajo najmanj veščin in so najmanj usposobljeni za delo, kar je krivično do tistih, ki v podjetje prispevajo največ.

3 načini nagrajevanja zaposlenih z izplačevanjem dodatkov

Prav posebno zadovoljni niso več tudi tisti, ki so novo politiko najprej sprejeli z navdušenjem, saj jih sedaj skrbi, da si glede na njihovo učinkovitost ne zaslužijo tako visokih plač.

Maisey McMaster, ki je pomagala pri analiziranju, če si podjetje sploh lahko privošči drastično povišanje minimalne plače, je bila nekoč velika podpornica tega načrta. Danes meni, da je bilo povišanje plače napačna poteza. Pravičnejše bi bilo, če bi dali novo zaposlenim manjše povišanje plače, ki bi si jo dodatno zviševali s pridobivanjem izkušenj.

Dodatno nezadovoljstvo zaposlenih izvira tudi iz dejstva, da je plača zaposlenih zaradi obilnega poročanja medijev praktično postala javna.

Veliko povišanje minimalne plače je nenamerno postal nov družbeni eksperiment, ki kaže, da so razlike v plačah pomembne in da plače še vedno predstavljajo dobro motivacijo za zaposlene. Sedaj se poraja vprašanje, kako se bo Price lotil reševanja nezadovoljstva zaposlenih. Verjetno pa bi nižanje plač povzročilo še več razburjenja.

Video: Facebook je podjetje z najboljšimi pogoji za delo

Vir: businessinsider.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje