8 faktorjev uspeha

Ste se kdaj vprašali, kaj imajo skupnega najuspešnejši Zemljani? Richard St. John je v svoji več let trajajoči raziskavi podal zanimive izsledke na zgoraj zastavljeno vprašanje, ki jih je v karieri vsekakor priporočljivo ozavestiti in celostno integrirati v naše življenjske okvire.
8 faktorjev uspeha

8 faktorjev uspeha. (Vir slike: sxc.hu)

Zgodba te uspešne analize se je začela, ko je Richarda St. Johna nekega dne revno dekle na letalu vprašalo, kaj pravzaprav vodi k uspehu. Ker tisti trenutek sam kljub svojim dotedanjim dosežkom na to ni našel ustreznega odgovora, je bil omenjeni dogodek učinkovit povod za najbolj obsežno raziskavo na področju uspeha do zdaj.

Richard St. John oz. strokovnjak za uspeh, kot bi mu lahko rekli,  je v svojem delu The 8 Traits Successful People Have in Common – 8 to be great objavil raziskavo, v kateri je 7 let raziskoval, kateri so resnični skupni imenovalci 500 najuspešnejših ljudi na svetu. Izsledki njegove raziskave so podali zanimive, predvsem pa izjemno uporabne zaključke.

Skupni imenovalci kariernega uspeha         

Ključnega pomena za karierni uspeh naj bi bilo po omenjeni raziskavi 8 spodaj predstavljenih faktorjev:  

  1. Strast  –  do stvari, ki se je lotimo, je potrebno imeti in gojiti izjemno visoko stopnjo strasti. Torej, delajte stvari iz strasti in ne zaradi zaslužka! Če zadeve počnemo zaradi ljubezni in pristnega entuziazma, je namreč denar samo posledica tovrstnega načina dela.
  2. Trdo in kontinuirano delo – večen nujno potreben faktor uspeha, saj brez odrekanja in trdega dela ni nagrajujočih uspehov.
  3. Fokus – pomen osredotočenosti samo na eno področje, kjer si želimo uspeti in kamor vlagamo ves svoj trud, čas in energijo.
  4. Samoiniciativen potisk sebe iz cone udobja – stalno potiskanje sebe iz udobnih položajev v življenju, na mentalni, fizični in čustveni ravni. Potisk preko dvomov in morebitnih negotovosti, ki se nam pojavljajo v življenju.
  5. Briljantne ideje – so izjemnega pomena za uspeh na visoki ravni. Do njih lahko po Richardovem mnenju pridemo na več načinov: s poslušanjem, spraševanjem, z opazovanjem, reševanjem problemov, lastno radovednostjo in mreženjem. Če dostop do idej pogledamo s psihološkega aspekta, pa nas ideje lahko večkrat prešinejo tudi, ko aktivno ne razmišljamo o reševanju določenega problema. Rešitev se namreč lahko pojavi, ko pozornost zavestno preusmerimo drugam, saj je zavest habitualizirana in težko pride do novih rešitev!
  6. Neprestano izboljševanje, ki vodi v odličnost – ne zaspite na lovorikah, tudi ko mislite, da je vrh že osvojen!
  7. Prispevek trgu in ustvarjanje vrednosti oz. »služenje« drugim – v svojem delu prinašajte drugim nekaj, kar ima visoko dodano vrednost in rešuje določen problem.
  8. Vztrajnost – za uspeh je vztrajnost eden izmed ključnih faktorjev kljub raznovrstnim kritikam, zavrnitvam, neumnežem in pritisku. Na karierni poti torej vztrajajte kljub CRAP-u, kot ga definira Richard St. John: criticism, rejection, assholes& pressure!

Uspeh ni enosmerna cesta, uspeh je kontinuirano potovanje!

Seveda pa je pri tem potrebno vzeti v zakup tudi dejstvo, ki ga Richard St. John poudarja na večini svojih inspirativnih govorov, večkrat izvedenih v okviru »Ted-talkov«: »Uspeh ni enosmerna cesta, uspeh je kontinuirano potovanje«.

Ko po vsem vloženem trudu končno uspemo in na določenem področju pridemo na vrh, torej spanje na lovorikah uspeha odpade, saj se v tem primeru karierni padci lahko zgodijo, še preden se dobro zavemo. Konstantno izboljševanje torej ni zgolj opcija, temveč mora obstajati kot svojevrsten imperativ pri vsaki stvari, kjer si želimo biti uspešni! 

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje