8 najpomembnejših lastnosti dobrih vodij

Leta 2009 so se pri Googlu lotili projekta "Kako ustvariti boljše vodje". Po obširni raziskavi in analizi kritik, anket in nominacij za najboljšega vodjo, so prišli do seznama osmih lastnosti, ki jih podrejeni pri svojem vodji cenijo v največji meri.

Seznam lastnosti dobrega vodje so oblikovali tako, da so le-te razvrščene od najpomembnejših k manj pomembnim:

 1. Postanite dober trener.
 2. Pooblastite svoj tim za več odgovornosti in nikar ne dlakocepite (ne ukvarjajte se z mikro managementom).
 3. Izrazite zanimanje za posameznike v vašem timu, njihove želje in osebno zadovoljstvo.
 4. Bodite pogumni: produktivni, drzni in naravnani k doseganju boljših rezultatov.
 5. Bodite dober sogovornik in poslušajte svoj tim.
 6. Pomagajte zaposlenim pri razvoju njihove kariere.
 7. Imejte jasno vizijo in strategijo za svoj tim.
 8. Imeti morate ključna tehnična znanja na področju, s katerim se ukvarjate, da lahko pomagate in svetujete svojemu timu.

Seznam razkriva, da sicer ni najbolj pomembno strokovno znanje vodje, temveč njegov odnos do podrejenih, pripravljenost priskočiti na pomoč, ter si vzeti čas za pogovor.

Zaposleni podjetje največkrat zapustijo zaradi enega od spodaj navedenih treh razlogov ali kombinacije le-teh:

 • Prvi razlog odhodov s podjetja je, da se zaposleni ne prepoznajo v misiji in cilju podjetja ali so mnenja, da njihovo delo ne pripomore k ničemur.
 • Drugi je slab odnos s sodelavci.
 • Tretji razlog pa je slab (neznosen) vodja.

Ravno zadnji razlog je povod za omenjeno raziskavo, ki so jo izvedi pri Googlu. L. Brock, Googlov podpredsednik oddelka za kadrovanje, pravi: „Pri nas imajo najboljši vodje time, ki dosegajo boljše rezultate, se jih lažje zadrži in so bolj veseli – vse naredijo boljše.”

Vir: The New York Times (Delo), 1. april 2011, str. 5.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje