9. oktober, 2006

Avtor — 11.10.2007
Minilo je leto od prevzema, ki je dodobra spremenil svetovni splet. Se še spomnite? Tako je, 1, 65 milijardni nakup YouTubea.
9. oktober, 2006

Alternativ je ogromno, vendar še nihče ni uspel nevarneje zapretiti YouTubeu.

YouTube je postal kar sinonim za spletno izmenjavo videa, mesečno pa statistike zabeležijo 205,593,000 unikatnih obiskov strani. Najbližji zasledovalec je portal Yahoo Videos, ki ima zgolj 48.026.000 unikatnih obiskov mesečno.

Klonov modela je mnogo, a vendar mu nihče ne seže do kolen. Neomejena dolžina posnetka, podpora različnih vrst datotek in višje resolucije so le nekateri prijemi, s katerimi so želeli konkurenti zamajati tla pod nogami »Google-ovega jesenskega nakupa«. Ne bom vam predstavljal vsake strani posebej, vendar jih bom raje grupiral po skupnih lastnostih.

YouTube, DailyMotion, Metacafe in še nekateri imajo strogo postavljene omejitve velikosti naloženega videa. Te restrikcije se gibljejo od 100MB (YouTube) pa vse do 2000MB. Veoh ne omejuje vašega digitalnega umetniškega dela, prav tako pa je velikost posnetka neomejena na Brightcove.tv in Motionbox, vendar boste za ta luksuz morali seči v žep.

Morda je kdo od vas, ki je kdaj že poizkušal objaviti domač izdelek, naletel na tehnično težavo in kasneje ugotovil, da YouTube ne podpira vaše vrste formata datoteke. Pri vodilnem je možno objaviti le datoteke s končnicami .WMW, .AVI, .MOV ali .MPG. Konkurenca omogoča veliko večji nabor formatov, najlažje pa je, da se navadite videe kodirati v Quicktime formatu, torej .MOV. Slednjega podpira večina spletnih strani za izmenjavo videa.

Če se dotaknemo še kvalitete oz. ločljivosti posnetkov ugotovimo, da je težko primerjati, saj ponudniki ne posredujejo informacij o bitni hitrosti in digitalnih pretvorb (slednja se največkrat uporablja pri tehnologiji MMS). Kljub temu jih je nekaj, ki YouTube vidno prekašajo v tem segmentu. Eni izmed njih so Stage6 (osnovan na Div-X), Sonyev eyeVio (angleške verzije ne nameravajo izdati), Veoh in Crackle.

TechCrunch postavlja blip.tv kot edinega resnega tekmeca YouTube, a ob tem še dodaja, da je vsaka izmed strani po svoje drugačna in prav to lahko prepriča posameznega uporabnika. Če ste velik ljubitelj »YouTube strani« potem le preglejte nekaj povezav, saj je lahko tam zunaj kaj veliko bolj primernega za vas.

Za konec dodajmo še to, da lahko na spodnji povezavi dostopate do angleške verzije besedila, kjer bodo s pomočjo bralcev soočili različne portale in primerjali kvaliteto, ki jo ponujajo. Za »hardcore« navdušence;)

 

Vir: TechCrunch