90 sekund do zaposlitve

Katere so najpogostejše in najbolj moteče napake, ki jih lahko storimo na razgovoru za službo? Priprava na razgovor in sam razgovor ne zahtevata le izbor primerne obleke, temveč tudi ustrezno govorico telesa in poznavanje podjetja, kateremu se predstavljamo.

Povprečen razgovor za delovno mesto traja približno 40 minut. Tretjina šefov, po podatkih, ki jih je predstavil David Schepp, pravi, da že v prvih 90 sekundah vedo, ali bodo kandidata, ki se jim predstavlja, tudi zaposlilo. In kaj gre lahko tako zelo narobe v pičlih 90 sekundah?

21 odstotkov šefov je med neverbalne napake navedlo igranje z lasmi ali dotikanje obraza. Skoraj polovico moti slabo poznavanje podjetja, v katerem se kandidat želi zaposliti. Moteča je tudi odsotnost očesnega kontakta, s čimer dajemo potencialnemu delodajalcu občutek, da smo nesamozavestni, dajemo občutek nelagodja v njegovi družbi ter pomanjkanje nasmeha.

Tretjino odvrača neprimerna drža: 21 odstotkov sklenjene roke, 9 odstotkov pa prekomerno kriljenje z rokami. Pomemben je tudi stisk roke, najbolj moteč je prešibak stisk, in sicer za 26 odstotkov šefov.

Rek “obleka naredi človeka” bi lahko preoblikovali tudi v “obleka naredi dobrega kandidata”. Pri izbiri oblačil imajo šefi posebne zahteve – 70 odstotkom niso všeč kandidati, ki se oblačijo po zadnji modi – pravijo pa, da ima lahko izbira obleke tudi odločilno vlogo. 65 odstotkov šefov je priznalo, da je bila obleka odločujoči dejavnik med dvema podobno kakovostnima kandidatoma. Poudarjajo, da svetle barve odvračajo.

Zanimivo pa je, da ima izbor oblek in način hoje precej večji vpliv na presojo kot pa naša samozavest, zvok glasu, način izgovarjave in kaj pravzaprav sploh povemo. Pri slednjem je treba poudariti, da sta pomembni tako dolžina kot tudi kakovost odgovorov. Generičnim stavkom, kot na primer »sem reševalcev težav«, se je pametneje izogniti, saj so za večino delodajalcev brezpredmetni. Dobri odgovori so dolgi od 1 do 2 minuti. Če smo prekratki, delodajalec ne utegne izvedeti vseh naših kakovosti in znanj, ob predolgih odgovorih pa lahko izpademo dolgočasni ali celo zagledani sami vase. Najboljši odgovori zajemajo jasnost.

Nekatere ugotovitve vendarle kažejo, da prvi vtis (iz razgovora) ni pravi pokazatelj za nadaljnje delo kandidata oziroma njegovo uspešnost. Obstaja pa prepričanje, da lahko prvi vtis pomembno vpliva na delodajalčevo izbiro. Za tiste, ki se bojijo neuspeha ob prvem srečanju in tiste, ki jim živčnost pogosto naredi le dodatne težave,  mnogi celo svetujejo razgovor prek telefonskega klica, če vam to bodoči delodajalec lahko omogoči. Prav zato bo osebni stik kot naslednja stopnička toliko lažji.

Vir: businessinsider.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje