90 sekund do zaposlitve

Katere so najpogostejše in najbolj moteče napake, ki jih lahko storimo na razgovoru za službo? Priprava na razgovor in sam razgovor ne zahtevata le izbor primerne obleke, temveč tudi ustrezno govorico telesa in poznavanje podjetja, kateremu se predstavljamo.

Povprečen razgovor za delovno mesto traja približno 40 minut. Tretjina šefov, po podatkih, ki jih je predstavil David Schepp, pravi, da že v prvih 90 sekundah vedo, ali bodo kandidata, ki se jim predstavlja, tudi zaposlilo. In kaj gre lahko tako zelo narobe v pičlih 90 sekundah?

21 odstotkov šefov je med neverbalne napake navedlo igranje z lasmi ali dotikanje obraza. Skoraj polovico moti slabo poznavanje podjetja, v katerem se kandidat želi zaposliti. Moteča je tudi odsotnost očesnega kontakta, s čimer dajemo potencialnemu delodajalcu občutek, da smo nesamozavestni, dajemo občutek nelagodja v njegovi družbi ter pomanjkanje nasmeha.

Tretjino odvrača neprimerna drža: 21 odstotkov sklenjene roke, 9 odstotkov pa prekomerno kriljenje z rokami. Pomemben je tudi stisk roke, najbolj moteč je prešibak stisk, in sicer za 26 odstotkov šefov.

Rek “obleka naredi človeka” bi lahko preoblikovali tudi v “obleka naredi dobrega kandidata”. Pri izbiri oblačil imajo šefi posebne zahteve – 70 odstotkom niso všeč kandidati, ki se oblačijo po zadnji modi – pravijo pa, da ima lahko izbira obleke tudi odločilno vlogo. 65 odstotkov šefov je priznalo, da je bila obleka odločujoči dejavnik med dvema podobno kakovostnima kandidatoma. Poudarjajo, da svetle barve odvračajo.

Zanimivo pa je, da ima izbor oblek in način hoje precej večji vpliv na presojo kot pa naša samozavest, zvok glasu, način izgovarjave in kaj pravzaprav sploh povemo. Pri slednjem je treba poudariti, da sta pomembni tako dolžina kot tudi kakovost odgovorov. Generičnim stavkom, kot na primer »sem reševalcev težav«, se je pametneje izogniti, saj so za večino delodajalcev brezpredmetni. Dobri odgovori so dolgi od 1 do 2 minuti. Če smo prekratki, delodajalec ne utegne izvedeti vseh naših kakovosti in znanj, ob predolgih odgovorih pa lahko izpademo dolgočasni ali celo zagledani sami vase. Najboljši odgovori zajemajo jasnost.

Nekatere ugotovitve vendarle kažejo, da prvi vtis (iz razgovora) ni pravi pokazatelj za nadaljnje delo kandidata oziroma njegovo uspešnost. Obstaja pa prepričanje, da lahko prvi vtis pomembno vpliva na delodajalčevo izbiro. Za tiste, ki se bojijo neuspeha ob prvem srečanju in tiste, ki jim živčnost pogosto naredi le dodatne težave,  mnogi celo svetujejo razgovor prek telefonskega klica, če vam to bodoči delodajalec lahko omogoči. Prav zato bo osebni stik kot naslednja stopnička toliko lažji.

Vir: businessinsider.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje