Vrh lestvice najbogatejših Slovencev

Na vrh lestvice 100 najbogatejših Slovencev se je tudi letos uvrstil Sandi Češko, sledijo mu Joc Pečečnik, Samo in Iza Login, Albin in Tatjana Doberšek ter Igor Lah. Skupaj so vredni skoraj milijardo EUR! Poglejmo si, kdo so najuspešnejši slovenski podjetniki in kako jim je uspelo.
Vrh lestvice najbogatejših Slovencev

Spremembe na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev (Vir slike: sxc.hu)

1. mesto: Sandi Češko

Sandi Češko je podjetnik, ki je že večkrat dokazal, da se zna uspešno soočati s podjetniškimi izzivi. Sam vrh lestvice najbogatejših Slovencev je zasedel že lani! Češko je svoje premoženje ustvaril s TV-prodajo v srednji in vzhodni Evropi, kjer dosega izjemne uspehe, prodajo pa v zadnjem času širi tudi na druge medije.

Po oceni Revije Manager skupna ocena premoženja Sandija Češka znaša 410,6 milijona evrov!

2. Mesto: Joc Pečečnik

Prav Joc Pečečnik je tisti, ki je svoje premoženje povečal najbolj, in sicer za štirikrat, in na lestvici najbogatejših napredoval za kar 11 mest. Njegovo premoženje po oceni Revije Manager znaša skoraj 184 milijonov evrov!

Oglejte si seznam vseh, ki so se uvrstili na lestvico: Kdo so najbogatejši Slovenci?

Pečečnik z ekipo deluje v igralniškem Las Vegasu. Posel mu izredno cveti, saj je proizvodnja družbe razprodana kar za leto vnaprej. Družba Elektronček namerava do leta 2016 izdelati in dati v najem igralnicam deset tisoč igralnih avtomatov, ki so vsaj v tem trenutku višek igralniške tehnologije in brez resne konkurence. Prihodki, ko bodo vsi aparati v uporabi, naj bi dosegli 140 milijonov evrov!

Skupina Elektronček sicer med letoma 2012 in 2016 načrtuje za proizvodnjo aparatov porabiti več kot 120 milijonov evrov, za kar bo Pečečnik najverjetneje še potreboval zunanje financiranje. V Reviji Manager menijo, da se bo najprej dogovarjal z bankami, vstop finančnega investitorja ali uvrstitev na borzo pa bo šele druga možnost.

Vrednost lastniškega kapitala skupine Elektronček so v Reviji Manager ocenili na 198,5 milijona evrov, kar pomeni, da znaša vrednost 90-odstotnega Pečečnikovega deleža 178,65 milijona evrov. Preostanek Pečečnikovega premoženja pa predstavljajo ocene vrednosti preostalih deležev v različnih družbah.

3. Mesto: Samo in Iza Login

Družba Outfit7, ki ponuja zabavne interaktivne aplikacije za pametne naprave, tudi letos nadaljuje rast prenosov njihovih aplikacij. Po podatkih Revije Manager je septembra skupna številka prenosov že presegla 500 milijonov.

Cilj družbe Outfit7 je govoreče prijatelje (“talking friends”) narediti še bolj interaktivne in zaželene blagovne znamke, ki bodo kot različno trgovsko blago, denimo oblačila in igrače, ustvarjale licenčne prihodke. Outfit7 je začel sodelovati tudi s korporacijo Disney, ki se odpira interaktivnim spletnim likom, in tudi Pepsijem, ki bo like uporabljal za promocijo svojih izdelkov na Kitajskem.

Revija Manager je vrednost podjetja ocenila na 230,3 milijona evrov. Samo in Iza Login imata v njem 55,2-odstotni delež, zato Revija Manager ocenjuje, da njuno premoženje znaša 127,11 milijona evrov. Od lani sta na lestvici najbogatejših Slovencev napredovala za dve mesti.

4. Mesto: Albin in Tatjana Doberšek

Albin in Tatjana Doberšek sta leta 1983 v Mönchengladbachu v Nemčiji ustanovila družbo Engineering Dobersek. Šest let pozneje sta jo preoblikovala v delniško družbo, ki je z leti postala eno vodilnih nemških inženirskih podjetij. Specializirana je za svetovanje, načrtovanje in gradnjo tovarn ter njihovih delov na področju rudarstva, metalurgije, vodnega gospodarstva, energetike in ekologije. Na teh področjih ima tudi vrsto patentiranih projektov.

Po močnem padcu prihodkov leta 2010 so se družbi Engineering Dobersek lani znova močno povečali prihodki. Za prihodnje leto imajo zasedenih že okoli 70 odstotkov zmogljivosti, svoj razvoj pa nameravajo še okrepiti. Družba je lani ustvarila okoli 70 milijonov evrov prihodkov od prodaje in ima za več let naročil. Poleg inženirskih poslov ima družba kar nekaj zaščitenih patentov, tako da ji prihodki od patentnih pravic omogočajo, da brez pretresov preživi tudi slabša poslovna leta. Podjetje zaposluje okoli sto ljudi, od tega jih je kar 80 odstotkov inženirjev in okoli desetina doktorjev znanosti. Družba, ki je v preteklosti večino poslov opravila v Nemčiji, Avstriji in nekaj tudi na Balkanu, postaja vse bolj svetovno znana.

Revija Manager ocenjuje premoženje Albina in Tatjane Doberšek na 125,8 milijona evrov, na lestvici pa sta od lanskega leta nazadovala iz tretjega na četrto mesto.

5. mesto: Igor Lah

Igor Lah je lastnik ciprskih družb Ampelus holding in Kalantia Limited, luksemburške družbe Aluber in luksemburškega nepremičninskega sklada Ceeref. Revija Manager je družbo Ampelus letos ovrednotila na 61,8 milijona evrov, sklad Ceeref pa na okoli 45 milijonov evrov.

Lah je do svojega bogastva prišel skozi slovensko privatizacijo. Upravljal je več pooblaščenih investicijskih družb Kompas skladi. Te je združeval in razdruževal, iz njih postopoma iztisnil male delničarje, premoženje pa prenesel v različne davčne oaze. Zaradi poslov iz tega obdobja je bil lani obsojen na pol leta pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo zaradi poslov z Mercatorjevimi delnicami, s katerimi je tretji osebi v enem dnevu ustvaril 135 tisoč evrov kapitalskega dobička.

Igor Lah je letos na lestvici najbogatejših Slovencev nazadoval za tri mesta, njegovo premoženje pa ocenjujejo na 113,1 milijona evrov.

Vir: Revija Manager (7.11.2012)

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje