Admir Latić: Vzponi in padci so del podjetniške poti

Pogovarjali smo se z Admirjem Latićem, Mladim podjetnikom leta 2011. Takrat je komisijo prepričal z neverjetnim zagonom in vizijo. V zadnjih treh letih je s svojim podjetjem doživel tako padce kot vzpone, iz vseh izkušenj pa se je, kot pravi, oblikoval v drugačno osebo.
Admir Latić: Vzponi in padci so del podjetniške poti

Admir Latić, Mladi podjetnik leta 2011.

Pretekla so 3 leta, odkar si osvojil naziv Mladi podjetnik leta. Kateri so glavni mejniki, ki si jih v tem času s podjetjem Endom dosegel?

Zagotovo lahko rečem, da mi je Endom prinesel neverjetne izkušnje, tako na osebnostni kot tudi poslovni ravni. S podjetjem sem doživel vrhunec nekje v letu 2011 ter padec v letu 2013. Padec je bil moj velik mejnik, saj mi je grenka izkušnja prinesla popolnoma nov pogled name kot osebnost ter čisto nov pogled na podjetništvo in gospodarstvo. Prizadela mi je udarec, ki me je naredil drugačno osebo. Postal sem boljši oče, mož in predvsem boljši podjetnik. Dobil sem tudi novo priložnost, da stvari uredim na novo, bolj pametno in bolj varno.

Po zmagi si v intervjuju za naš portal dejal, da je bila največja težava na začetku tvoje podjetniške poti pomanjkanje izkušenj in nepoznavanje trga, kar je posledično vodilo do neplačil. Kako se danes izogibaš tej pereči problematiki? Imaš kakšen nasvet za bralce?

Zagotovo je prvi cikel moje življenske poti zaznamovan z dejstvi: neizkušen in preambiciozen ter posledično preveč zaupljiv. Delovanje v slovenskem gradbeništvu med leti 2008 – 2014 je zahtevalo posebne osebnostne lastnosti ter vrsto sposobnosti, skratka, vse je bilo obrnjeno na glavo, saj logika ni več delovala. Osebno sem dosegal vrhunske poslovne rezultate, vendar na krhkih temeljih, saj je vse temeljilo na optimističnih predpostavkah, da bodo vsi sklenjeni dogovori dejansko udejanjeni.

Postani Mladi podjetnik leta 2014 >>

Nasvet bralcem je predvsem ta, da naj se nikjer ne zadolžujejo, saj to vodi v neke vrste sodobnega suženjstva. Suženj pa je po svoji definiciji odvisen od volje svojega gospodarja. Suženj ne more sprejemati optimalnih oz. najboljših rešitev, saj morajo biti le-te potrjene s strani gospodarja. Morda zveni grobo in preveč konzervativno, vendar v kolikor niste sposobni vzpostaviti posla, pri katerem se ne zadolžujete (pri bankah, dobaviteljih itd.), potem se ne igrajte podjetništva.

Konkretneje si o poslovnih izzivih takrat dejal: »Trenutno imamo kljub solidnemu voznemu parku težave z logistiko in dostavo materiala, zato se poslužujemo zunanjih izvajalcev.« Ali si uspel težave iz leta 2011 odpraviti in s katerimi novimi se spopadaš trenutno?

Takrat smo imeli klasične razvojne težave. Hitra rast za seboj povleče ogromno operativnih problemov. Trenutno se niti približno ne soočamo s takšnimi problemi. Dejansko takratne probleme sedaj smatramo kot preproste, majhne in relativno enostavno rešljive. Danes se soočamo s problemi reorganizacije in prestrukturiranja podjetja, ureditev dolgoročno vzdržnega podjetja, ravnoprav vitkega, visoko inovativnega, a vendar relativno konzervativno organiziranega.

Ali si v tem času razširil ekipo in na katerih strokovnih področjih?

V tem času smo prvotno zelo povečali število sodelavcev in naknadno korenito zmanjšali predvsem iz ključnega razloga: podjetje mora biti vitko in dinamično, povečevanje ekipe mora biti premišljeno in terminsko pravilno tempirano. V slovenskem gradbeništvu nikoli več ne želimo biti preveliki, posledično vstopamo tudi na druge trge in uvajamo nove dejavnosti ter upamo, da bo v kratkem oddelek gradbeništva predstavljal najmanjšo enoto naše podjetniške skupine.

Na spletni strani tvojega podjetja je pridobljeni naziv Mladi podjetnik leta še vedno zelo vidno izpostavljen. Kakšen vpliv je imel na rast, prepoznavnost in poslovanje podjetja?

V Sloveniji moraš biti povprečnež. Družba ne prenese tako pozitivnih kot negativnih ekstremov.  V kolikor si uspešen, si hitro označen za tajkuna, v kolikor se ti podjetniško zalomi, si “nategun”. Pri postavitvi novih temeljev mi naziv pogosto daje motivacijo in me opominja, da je življenje podjetnika narejeno iz vzponov in padcev. Pomembna je vztrajnost, vzdržljivost ter samozavest. Skratka, prepričani smo, da nam je s takšnim načinom razmišljanja uspeh zagotovljen.

Prijavi se na izbor Mladi podjetnik leta >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Kje preživeti petek 15. junija? Če si mladi podjetnik-podjetnica, ki razvija svoj posel, potem si zate ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti vašega podjetja. Če bi rad v letu 2018 napravil-a korak naprej z vašim podjetjem, te konference ne smeš zamuditi. Preberite več >>

Le še 10 dni časa za prijavo na izbor Mladi podjetnik leta 2018!

Le še 10 dni časa za prijavo na izbor Mladi podjetnik leta 2018!

V četrtek, 31. maja 2018, ob 23:59 uri, se izteče rok za prijavo na izbor Mladi podjetnik leta 2018, ki ga letos v Zavodu mladi podjetnik organiziramo že osmič zapovrstjo. Preberite več >>

Raje kot v nakup Ferrarija investirata v razvoj

Raje kot v nakup Ferrarija investirata v razvoj

Zgodba sežanskega podjetja TNG Oprema in njihove blagovne znamke KingsBox je nedvomno zgodba o uspehu. Glede na vnemo Luke Železnika in Dejana Kobala je pred podjetjem novo uspešno obdobje. Preberite več >>

“Ljudje se ponovno učijo tujih jezikov za zabavo”

“Ljudje se ponovno učijo tujih jezikov za zabavo”

S sodobnimi metodami poučevanja Jezikovna akademija skrbi za kakovostno učenje tujih jezikov za celoten spekter prebivalstva - od otrok do najzahtevnejših poslovnežev. Finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2016 želijo postati vodilni ponudnik jezikovnih tečajev in prevajalskih storitev na slovenskem trgu. Preberite več >>

Konferenca PODIM z rekordnimi številkami

Konferenca PODIM z rekordnimi številkami

Letošnja konferenca PODIM se lahko pohvali z rekordnimi številkami. V Maribor je prispelo več kot 1000 udeležencev iz 25 držav, med katerimi so številni ugledneži. Preberite več >>

Uspešna spletna prodaja ključna za rast Okay.si

Uspešna spletna prodaja ključna za rast Okay.si

Sestrska naveza Sandra in Nadja Keržan je pred dobrima dvema letoma na trg lansirala spletno trgovino Okay.si. Zanimiv projekt iz meseca v mesec beleži boljše prodajne rezultate ter se prebija tudi na mednarodno tržišče. Preberite več >>

Popolna postava se podaja v osvajanje tujih trgov

Popolna postava se podaja v osvajanje tujih trgov

Finalist izbora Mladi podjetnik leta 2016, podjetje Popolna postava, je lani izpolnilo finančni cilj. Preseglo je milijon evrov prihodkov, do leta 2023 pa želi postati vodilno “health&fitness” podjetje na evropskih tleh. Preberite več >>

Mali junaki želijo osvojiti tudi ameriški trg

Mali junaki želijo osvojiti tudi ameriški trg

Finalisti izbora Mladi podjetnik 2016, Mali junaki, so se uspešno prebili na nemški in italijanski trg. Že v letošnjem letu nameravajo s pomočjo konkretnega finančnega vložka osvojiti tudi zahtevno tržišče v Združenih državah Amerike. Preberite več >>

SmartNinja: “Najpomembnejša komisija je kupec.”

SmartNinja: “Najpomembnejša komisija je kupec.”

Eden izmed finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2016, SmartNinja, pomaga ljudem odkriti in razviti talente in veščine na sodobnem IT področju. Te udeležencem pomagajo pri iskanju službe ali pri odločitvi za lastno podjetje. Intervju z ekipo si lahko preberete v spodnjem prispevku. Preberite več >>

Panorganic: S kakovostnim produktom se odpirajo vrata

Panorganic: S kakovostnim produktom se odpirajo vrata

Zmagovalec izbora Mladi podjetnik leta 2016, podjetje Panorganic iz Ljutomera, že 5 let uspešno deluje. V prihodnosti si obeta nove izzive, ki so povezani tudi s širitvijo iz Prlekije v sosednje države in na vzhodno Evropo. Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje