Adora: Investicija je kot druga poroka!

Podjetje Adora, ki se predstavlja s kirurgovim osebnim asistentom, je eno od dveh slovenskih podjetij, katerima so se nedavno odprla vrata v bolgarski pospeševalnik Eleven. Na naša vprašanja je kar na letališču odgovoril Kristjan Košič, direktor podjetja Adora.
Adora: Investicija je kot druga poroka!

Ekipo Adore opazili na odru konference Podim, kjer so bili finalisti tekmovanja Startup Slovenija (Vir slike: Adora).

Z ekipo pospeševalnika Eleven se je ekipa Adora spoznala prek direktorja startupa Edgar, Damjana Obala, s katerim tudi sicer sodelujejo. Ravno zdaj jim pomagajo pri izdelavi marketinške strategije. Sicer pa je Edgar tudi eden od slovenskih startupov, v katerega je Eleven vložil lani.  

Ekipa Eleven-a natančno ve, kaj počne

»Na osnovi prve predstavitve smo začeli s sestanki, sprva prek Skypa, nato tudi osebno. Končna odločitev je padla decembra, prvi intro pa nekje v začetku novembra,« dodaja pa, da je ekipa Eleven-a izredno profesionalna, da gre za ekipo, ki natančno ve, kaj počnejo. In da vse počnejo s srcem in dolgoročnimi cilji.

Na konferenci Podim navdušili Bolgare

Investicijska mreža in aktivnost le-te v Bolgariji je po njegovih besedah dobra. Z Bolgari so bili sicer v stiku že med lanskim poletjem, takrat z Launchubom, a kot opisuje Košič, niso našli skupnega jezika. »Bo že res, kar pravijo glede investicije – kot druga poroka.« Bili so v finalu Launchuba, a ekipa Bolgarov se nato za njih ni odločila. Košič pravi, da si niso upali vstopiti v zdravstveni sektor, saj prodaja in dostop do kupcev predstavljata najtrši oreh. Launchubovci, ki so se tako sami zavedali, da jim ne bi uspeli pomagati, kot bi si sama ekipa želela, so ekipo Adore opazili na odru konference Podim, kjer so bili finalisti tekmovanja Startup slovenija.

MP intervju: LAUNCHub – “Slovenski startup potrebuje investitorja v zgodnji fazi”

Možnost širjenja mreže in prilagoditve produkta lokalnemu trgu

Ekipa, ki je izredno vesela sprejetja »v tako kakovosten pospeševalnik z veliko mrežo in znanjem«, sprejetje dojema kot potrditev produkta in možnost odpiranja novih vrat za širjenje v regiji. »Seveda pa ima tudi eden od ustanoviteljev Eleven-a izkušnje na zdravstvenem področju,« prav zato si od njih obetajo širjenje mreže, pomoč pri vzpostavitvi lokalnih partnerstev in prilagajanju produkta potrebam za lokalni trg.

»Trenutno se gibljemo na trgih CEE regije, ko pa še uredimo in izpilimo vse malenkosti, bomo pa trkali na vrata močnih evropskih trgov, kot so Avstrija, Nemčija, Italija in Francija. Prve prodaje še nismo imeli, prav tako moramo še zaključiti certifikacije, ki pa trajajo tudi šest mesecev,« pojasnjuje.

Bili so v finalu Launchuba, a ekipa Bolgarov se nato za njih ni odločila. Košič pravi, da si niso upali vstopiti v zdravstveni sektor, saj prodaja in dostop do kupcev predstavljata najtrši oreh.

Investicije so odvisne le od njih samih

Glede morebitnih novih investicij odgovori: »Odvisno, kako pridni bomo in kakšne cilje si bomo zadali. Na obzorju se vedno kaj najde.«

Ekipa Adore trenutno kroži med Bolgarijo in Slovenijo. Dnevi so polni obveznosti, noči (pre)kratke. Sicer pa jim je mesto prijetno, vedno se najdejo prijetni ljudje, ki so pripravljeni pomagati. Za čas bivanja v Bolgariji so najeli stanovanje: »Kar se tiče pospeševalnika, prostorov in organizacije, je odlično poskrbljeno za nas, glede nastanitve pa je tako, kot pač sam poskrbiš zase.«

Edgarju se odpirajo vrata v arabski svet

Ali kaj pogrešajo?

»Verjetno vsak član pogreša kaj. Zase lahko rečem, da pogrešam družino in druženje z njimi,« razloži Košič, ki bo v kratkem postal spet očka. »Hrana je zelo dobra in domača, podobna naši, tako da s tega vidika pogrešam prej kakšno nedeljsko kosilo, ki se zavleče v popoldan« pove v smehu. »Je pa tudi res, da so dnevi polni in minevajo super hitro. Vsi se trudimo maksimalno izkoristiti čas tukaj, ker na koncu se moraš vedno vprašati, ali je bil ta čas vreden in dobro izkoriščen – če ja, potem sem izpolnil vse cilje

Če ekipa ne poje uglašeno …

Za konec še nasvet vsem tistim, ki se pripravljate na pič pred tujimi investitorji: »Bodite iskreni, bodite prava ekipa. No bullshit. Primarno vlagajo v ljudi, v vašo ekipo. Če ekipa ne poje uglašeno – se takoj vidi. Jaz sem zelo hvaležen in ponosen na naše punce in fante, vsi vedo, zakaj garamo in kam gremo

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje