Airbnb.com: Oddajanje nastanitev za krajši čas

Airbnb.com je ameriška spletna stran, na kateri različni ponudniki ponujajo prenočišča po celem svetu. V septembru 2013 so ponujali več kot pol milijona prenočišč v 33.000 mestih in 192 državah. Tudi Slovenija je ena izmed njih.
Airbnb.com: Oddajanje nastanitev za krajši čas

Airbnb.com: Bivališča za krajši čas. (Vir slike: sxc.hu)

Ponudbe, ki se ponujajo preko airbnb.com zajemajo različna bivališča, od običajnih stanovanj do ladijskih kabin, šotorov, hišic na drevesih in celo iglujev. Tovrstna prenočišča se načeloma koristijo za krajši čas po dnevni oziroma tedenski ceni.

Ob koncu lanske poletne turistične sezone je bilo v bazi omenjene spletne strani preko 800 ponudnikov, ki so ponujali prenočišča v Sloveniji. Med slednjimi so bili tako subjekti, ki so že poznani in registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti nastanitvenih obratov, kot tudi subjekti, ki za opravljanje dejavnosti niso registrirani.

Tržni inšpektorji so pri nadzoru konkretne spletne strani lani izvedli skupaj 31 nadzorov, pri katerih je bilo pretežno ugotovljeno oglaševanje dela na črno, pri subjektih, ki pa so registrirani, pa manjše nepravilnosti v zvezi s kategorizacijo.

V kolikor se odločate, da bi postali sobodajalec in na ta način dodatno zaslužili z oddajo svojih prostorov, Tržni inšpektorat opozarja, da se morate najprej vpisati v Poslovni register Slovenije, ne glede na to, ali boste dejavnost opravljali kot fizična oseba ali boste počeli preko pravne osebe. V skladu s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov pa morate določiti tudi kategorijo nastanitvenega objekta.

VIdeo pogovor z ustanoviteljem Airbnb >>

Sobodajalec je, kot to določa Zakon o gostinstvu, fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik, društvo ali pravna oseba, ki nudi gostom nastanitev z zajtrkom ali brez, v lastnem ali v najetem stanovanju ali počitniški hiši, s soglasjem pristojnega organa samoupravne lokalne skupnosti pa lahko tudi v drugih prostorih.

Fizična oseba je lahko sobodajalec, če opravlja dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu), gostom nudi do 15 ležišč in je vpisana v Poslovni register Slovenije.

Kot sobodajalec pa morate poskrbeti tudi za to, da boste imeli pravilno opremljen cenik storitev in da boste stranki izdali račun.

Vir: Tržni inšpektorat RS

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje