Albert Erman, Podjetnik leta 2012

Na slavnostni prireditvi so že 22. leto zapored podelili Priznanje Podjetnik leta, najstarejše slovensko priznanje podjetnikom, podjetnicam in podjetniškim skupinam, ki ga že od leta 1991 podeljuje revija Podjetnik.
Albert Erman, Podjetnik leta 2012

Erman in Podjetnik leta 2011 Boštjan Šifrar (Foto: Mateja Prinčič)

Naziv Podjetnik leta si je s svojim delom in inovativnim poslovnim modelom letos prislužil Albert Erman, ustanovitelj podjetja Magneti Ljubljana. Med nominiranci za laskavi naziv sta bila še Jožef Lorbek in Boris Mesec.

Strokovna komisija je tudi letos s priznanjem Podjetnik leta nagradila najodličnejšega med odličnimi podjetniki, ki je s svojim izdelkom, storitvijo ali poslovnim modelom našel tržno nišo na globalnem trgu in katerega blagovna znamka skriva še veliko potenciala za uspeh.

O Podjetniku leta 2012

Približno 90 odstotkov evropskega trga z magneti obvladujejo kitajski proizvajalci, med tistimi, ki si na trgu trajnih magnetov režejo preostali delež pogače, pa je tudi podjetje Magneti Ljubljana, družinsko podjetje, ki ga že 26 let vodi Albert Erman. Leta 1986, ko je Erman kot direktor prevzel vodenje podjetja, je bila letna realizacija 6 milijonov tedanjih nemških mark, od tega je izvoz predstavljal 10 odstotkov, ostale magnete pa so prodajali slovenski industriji, jugoslovanskemu trgu in vojski. Magneti Ljubljana danes dobavljajo svoje izdelke kar 80 znanim kupcem po vsem svetu.

»Nenehno vlaganje v razvoj, jasni cilji, timsko delo, spoštovanje dogovorov s poslovnimi partnerji, transparentno delo in minimalna 6-odstotna letna rast,« skrivnosti uspeha razkriva Albert Erman, letošnji Podjetnik leta.

O nominirancih za Podjetnika leta 2012

Podjetje Anthron, kar v grškem jeziku pomeni jama, je družina Lorbek ustanovila leta 1989, njihovi začetni izdelki pa so bili namenjeni predvsem jamarjem. Podjetje ima v Izoli lastno proizvodnjo izdelkov za športno in industrijsko področje dela na višini. V skorajda 20 letih je Jožef Lorbek izumil, patentiral in razvil široko paleto artiklov, ki so obšli svet. Na zavoro, ki bi bila enostavna za uporabo in bi omogočala varno in nadzorovano spuščanje po vrvi, je prvič pomislil leta 1976, ob potresu v Posočju. Prvi kupci inovacije so bili Civilna zaščita, kmalu zatem pa so se nad napravo navdušili še jamarji, ki jim je Jožef Lorbek s svojo inovacijo neizmerno olajšal jamarske oziroma plezalne podvige. Njihovi izdelki so vrhunske kakovosti, ki jo dosegajo z rednimi vlaganji in posodobitvijo v proizvodne procese.

Zgodba Borisa Mesca pa je zgodba samouka s poklicno šolo, ki je v hribovskem kraju v škofjeloških gozdovih zgradil podjetje, ki danes v svoji branži sodi med najbolj cenjene na svetu. Leta 1982 je Boris Mesec izdelal prvo tračno žago po svoji zamisli. Tehnično znanje je pridobival sproti, med razvijanjem novih izdelkov, posel pa je stekel po letu 1991, ko se je sprostil izvoz za male podjetnike. Takrat je ustanovil podjetje Mebor, kjer izdelujejo tračne žage za razrez hlodovine, transporterje, krožne žage za razrez drobne hlodovine, večlistne krožne žage, čelilnike, robilnike, stroje za izdelavo brun in stroje za vzdrževanje žaginih listov ter krožnih žag. Meborjeve žage so na začetku prodajali predvsem v Avstrijo. Sejmi, zlasti pa reference, so jim v škofjeloško hribovje pripeljali kupce iz še bolj oddaljenih krajev: Rusije, Indonezije, Indije, ZDA, Avstralije in drugod. Meborjevi stroji so tako rezultat dolgoletnih izkušenj iz žagarstva in strojegradnje, novih tehnologij in inovacij. Njihovi stroji se ponašajo z izvirnimi tehničnimi rešitvami, ki povečajo kakovost izdelkov in kapaciteto, hkrati pa so enostavni in varni za uporabo.

Strokovna komisija je za letošnje nominirance izbrala tri izjemne podjetnike, ki so s svojimi
inovacijami in lastnim razvojem uspešni in uveljavljeni tudi na svetovnem trgu. Komisijo sestavljajo predsednik komisije Štefan Pavlinjek, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, in člani: Boštjan Šifrar, lastnik in direktor gospodarske družbe SIBO G. d.o.o. iz Škofje Loke, podjetnik leta 2011, dr. Otmar Zorn, lastnik in direktor gospodarske družbe VARSI d.o.o. iz Ljubljane, Franci Pliberšek, lastnik in direktor gospodarske družbe MIK d.o.o. iz Celja, prof. dr. Jože P. Damijan, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, in Karolina Vrtačnik, odgovorna urednica revije Podjetnik.

Zgodovina izbora za Podjetnika leta je izjemno pestra, obenem pa kaže tudi na njegovo vrednost – vsi, ki so si prislužili ta laskavi naziv, so namreč danes izjemno uspešni in mednarodno uveljavljeni slovenski podjetniki. Med njimi so oče slovitega EDIGS-a, Edvard Golob, Japec in Jernej Jakopin, ustanovitelja Seawaya, Ivo Boscarol, ustanovitelj Pipistrela, Igor Akrapovič z izpušnimi sistemi Akrapovič, dr. Uroš Merc, ustanovitelj Bisola, dr. Aleš Štrancar, lastnik podjetja BIA Separations, Aleš Kristančič z vinsko blagovno znamko Movia in številni drugi.

Slavnostnega dogodka, ki ga je povezoval Janko Petrovec, so se udeležili podjetnice in podjetniki, minister dr. Žiga Turk, prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor IJS, predstavniki OZS ter številni drugi ugledni gostje.

Vir: Podjetnik.si

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje