BLOG MARKETING DELAVNICA

Ali denar zares vpliva na motivacijo?

Koliko plačati zaposlenim? Marsikdo od nas bi pomislil - več kot so zaposleni plačani, boljši bodo rezultati. Vendar temu ni vedno tako, kar dokazujejo tudi številne raziskave s področja motivacije delavcev in njihovega zadovoljstva na delovnem mestu.
Coworking - nov način dela

Coworking – nov način dela. (Vir slike: sxc.hu)

Glavni vprašanji, ki se jima bomo v nadaljevanju posvetili, sta:

  • Ali denar vpliva na zadovoljstvo zaposlenih na delovnem mestu? in
  • Ali višje plače slabo vplivajo na motivacijo delavcev?

Kaj sploh je motivacija?

Motivacija je tisto, kar povzroči neko dejavnost pri posamezniku in kar mu omogoča, da vztraja v tej dejavnosti do končnega cilja. Motivacija torej aktivira in usmerja vedenje in predstavlja delovanje v smeri želenega cilja.

Obstajata dve vrsti motivacije: intrinzična in ekstrinzična

Pri intrinzični motivaciji je naloga sama po sebi cilj, nasprotno pa pri ekstrinzični motivaciji naloga predstavlja sredstvo za doseganje cilja (nagrade).

Kadar govorimo o intrinzični motivaciji, dejansko govorimo o motivaciji, ki izhaja iz lastnih notranjih impulzov in ni povezana z nagrado. Posledica intrinzične motivacije je zabava ob izvajanju neke naloge in ob rezultatih, ki jih oseba pri tem doseže.

Ekstrinzična motivacija pa je pridobljena od zunaj, ko motivacija izhaja preko zunanjih impulzov, z namenom doseči nek cilj, kot je višje plačilo, nagrada, zmaga na tekmovanju ali pa se izogniti kazni.

Motivacija in nagrajevanje

Če se vam zdi še tako neverjetno, naj vam povemo, da imajo nagrade v mnogih primerih negativen vpliv na motivacijo. Tako nam nekatere naloge vzbujajo veselje, če pa reševanje teh nalog nagrajujemo, lahko užitek in veselje ob izvajanju te naloge upadeta. Mnoge raziskave, izvedene po celem svetu in v daljšem časovnem obdobju, so namreč pokazale, da je korelacija med plačo in zadovoljstvom precej šibka, kar velja v mnogih državah po svetu (ZDA, Indija, Avstralija, Velika Britanija in Tajvan).

So zaposleni z višjimi plačami bolj zadovoljni?

Tudi to ne drži vedno, številne raziskave so namreč pokazale, da so zaposleni, ki imajo dobro plačo, ocenili svoje zadovoljstvo na delovnem mestu ravno tako, kot so ga ocenili delavci z nižjimi plačami.

Preberite si tudi Kakšne so lastnosti dobrega vodje?

Zgornje ugotovitve o motivaciji in zadovoljstvu so pomembne za vodje ekip, saj dokazujejo, da denar še ne kupi zadovoljstva na delovnem mestu.

Ali denar negativno vpliva na motiviranost delavcev?

Na tem področju so bile izvedene številne raziskave, mi pa bomo izpostavili dve študiji:

  1. Študija Edwarda Decia vsebuje karr 128 laboratorijskih eksperimentov. Rezultati so pokazali negativen vpliv denarja na spodbudo: vsakič, ko se je nagrada za zanimivo nalogo povečala za določeno enoto, se je motivacija za opravljanje te naloge znižala za približno 36 %.
  2. Študija, ki sta jo izvedla Yoon Jik Cho in James Perry, je bila izvedena na reprezentativnem vzorcu več kot 20.000 javnih uslužbencev v ZDA. Rezultati omenjene študije so pokazali, da so bili zaposleni, ki so bili motivirani intrinzično, motivirani trikrat bolj kot tisti, ki so bili motivirani na podlagi obljubljene nagrade.

Vodja mora svojo ekipo znati motivirati

Pogosto se dogaja, da se ljudje, bolj kot so osredotočeni na svoje plače, manj osredotočajo na zadovoljevanje lastne intelektualne radovednosti, manj se posvečajo tudi učenju in razvijanju novih sposobnosti ter se manj zabavajo. Ravno te stvari pa ljudi privedejo do odličnih rezultatov.

Kljub temu, da so mnoge raziskave dokazale, da nagrade lahko slabo vplivajo na motiviranost zaposlenih, pa to še ne pomeni, da bodo delavci delali brez plačila. Vsi moramo namreč plačati račune, poskrbeti za streho nad glavo in poln želodec.

Navsezadnje je motiviranost delavca odvisna tudi od njegove identitete. Bolj kot je posameznik čustveno stabilen, ekstravertiran (usmerjen v zunanji svet, odprt itd.), nekonflikten in vesten, več je verjetnosti, da bo užival v svojem delu (ne glede na plačilo). Kljub vsemu pa osebnost posameznega delavca ni najpomembnejši faktor pri motivaciji, temveč je to vodja, ki mora poskrbeti za to, da so delavci primerno motivirani.

Vir: blogs.hbr.org in ifeelpsychology.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

20.09.2017 od 16:00 do 18:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

21.09.2017 od 9:00 do 15:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

*Pomembno obvestilo* Delavnica je RAZPRODANA. S prijavo na povezavi spodaj, se lahko postavite v čakalno vrsto, v primeru, da pride do odpovedi. Če bomo zabeležili dovolj interesa, bomo delavnico ponovili v kratkem. | Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.
Preberite več >>

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje