Ali nadležne oglaševalske taktike resnično delujejo?

Vsi smo jih že videli, kliknili nanje, jih zavrnili, ignorirali – in se razjezili. Od okenca, ki izraža dobrodošlico, do pojavnih oken in drsnih oglasov; vse to se na naših zaslonih pojavi, še preden pridemo do dejanskega članka. Kako učinkovite so nadležne marketinške taktike?
Ali nadležne oglaševalske taktike resnično delujejo?

Kako uspešne so nadležne oglaševalske taktike? (Vir slike: Pixabay)

Vzpon pojavnih oken (angl. pop-ups)

Eno prvih spletnih podjetij, ki se je v 90. letih prejšnjega stoletja pri povečevanju prepoznavnosti svojih storitev zanašalo skoraj izključno na oglaševanje, je bilo Tripod.com. Ethan Zuckerman, takratni urednik spletne strani, se je po prejemu določenih pritožb domislil, da bi se oglas pojavil v novem oknu, kar bi preprečilo povezovanje vsebine spletne strani in oglasa. Tako so nastali oglasi v pojavnih oknih.

Zuckerman se je kasneje opravičil za oblikovanje tega tipa oglasov, saj so kmalu postali eno najbolj osovraženih orodij oglaševalcev.

Je spletno oglaševanje res učinkovito?

Spletno oglaševanje je danes izjemno razširjeno, vendar se pojavljajo določeni dvomi v njegovo učinkovitost.

Potrošniki smo se prilagodili na nenehno obkroženost z oglasi. Tako popolnoma ignoriramo vse, kar je na prvi pogled podobno oglasu. Raziskave kažejo celo, da je kar 86 odstotkov posameznikov »slepih za oglasne pasice«.

Poleg tega je vedno bolj razširjena programska oprema za preprečevanje prikazovanja oglasov. V zadnjih nekaj letih se je uporaba takšne tehnologije povečala za kar štirikrat; danes jo uporablja skoraj polovica vseh potrošnikov.

Uporaba programske opreme za preprečevanje prikazovanja oglasov. (Vir slike: AdEspresso)

Povedano drugače, ljudje se aktivno izogibamo statičnim, neciljanim oglasom na spletnih straneh. Učinkovitost in dobičkonosnost takšnih oglasov se tako zmanjšujeta.

Poleg boljšega ciljanja oglasov je ena od možnih rešitev dodajanje še več oglasnih elementov. Oglaševalci tako poskušajo pritegniti pozornost uporabnikov z animacijami, vmesnimi stranmi, prekrivanjem … Tako nas prisilijo, da si ogledamo oglas, dokler jezno ne kliknemo gumba »zapri«.

Na žalost uporabnikov spleta rezultati podpirajo uporabo takšnih taktik. Raziskave kažejo, da so spletne strani s pojavnimi okni veliko bolj učinkovite od tistih brez pojavnih oken. Po nekaterih podatkih naj bi oglasi v pojavnih oknih povečali stopnjo konverzije za kar 2100 odstotkov.

Statični, pasivni oglasi v stranskih vrsticah dosežejo le 0,4-odstotno stopnjo konverzije. Pojavna okna, drsni oglasi, prekrivni oglasi itd. so tako učinkoviti, ker prekinejo vzorec. To je sicer agresivna, vendar učinkovita taktika.

Bryan Harris iz podjetja Videofruit je ob tem povedal: »Poglobljena analiza naših prihodkov je pokazala, da so naročnine na podlagi pojavnih oken, oken, ki izražajo dobrodošlico, in drsnih oglasov zaslužne za več kot 250 tisoč dolarjev prihodkov.« Poleg tega je dodal še, da bi brez takšne aktivne kampanje njegovo podjetje izgubilo približno polovico potencialnih naročnikov na njihovo elektronsko obveščanje.

Omenjene nadležne oglaševalske taktike tako očitno delujejo. Oglejmo si značilnosti vsake posebej.

1. Pozdravna sporočila (angl. welcome mats)

Pozdravno sporočilo se pojavi na nekaterih straneh, ko jih uporabniki obiščemo prvič ali večkrat zapored. Če se odločimo za prijavo na prejemanje obvestil ali ustvarimo uporabniški račun, jih pravzaprav ne bomo videli nikoli več. Noah Kagan iz podjetja SumoMe jih zato primerja s pristajalnimi stranmi.

Ko so v podjetju na svojo spletno stran vključili pozdravno sporočilo z možnostjo vpisa na seznam prejemnikov elektronskih novic, so ugotovili, da je trikrat bolj učinkovito od vseh ostalih oglasov.

Pozdravno sporočilo na spletni strani AppSumo. (Vir slike: AdEspresso)

Podjetje SumoMe dnevno doseže milijone posameznikov, ki jim v roku enega meseca pokaže več kot 10 milijonov pojavnih oken. Ko so analizirali njihovo učinkovitost, so ugotovili, da pozdravna sporočila dosežejo za skoraj odstotek višjo stopnjo konverzije kot druge oblike oglaševanja.

Učinkovitost oglasov podjetja SumoMe. (Vir slike: AdEspresso)

Strokovnjak Sujan Patel je prav tako opazil efektivnost pozdravnih sporočil: »Pozdravna sporočila so zame zelo koristna. Od 1,8 do 2,3 odstotka obiskovalcev se odloči za prejemanje novic. Takšne rezultate opažam že nekaj mesecev.«

Stopnja konverzije pozdravnih sporočil se večinoma giblje okoli 2 odstotkov, nekatere najuspešnejše strani pa se lahko pohvalijo celo s skoraj 7-odstotno stopnjo.

Stopnja konverzije pozdravnih sporočil različno uspešnih spletnih strani. (Vir slike: AdEspresso)

Tudi bloger Matthew Woodward poroča o podobnih rezultatih: najvišjo stopnjo konverzije je dosegel pri 5,9 odstotkih, povprečno pa se giblje okoli 4,42 odstotka.

Woodward ob tem še svetuje: »Na podlagi testiranja sem ugotovil, da pozdravno sporočilo z možnostjo prijave na prejemanje obvestil ni najbolj učinkovito, če ga obiskovalec vidi, ko prvič pride na spletno mesto. Če pa ga tako pozdravimo ob drugem obisku ali le na domači strani (večina mojih obiskovalcev pristane na drugi strani, preden obišče domačo stran), je tak oglas zelo učinkovit.«

Priporočila

 • Spremenite svojo ponudbo – še posebej če obiskovalci vaše spletne strani želijo čim hitreje zapreti vaše pozdravno sporočilo.
 • Ne pozabite na število obiskov. Testirajte učinkovitost pozdravnih sporočil glede na število obiskov. Razmislite o tem, da bi pozdravno sporočilo prikazali šele ob drugem obisku.
 • Testirajte pozdravna sporočila na različnih straneh.
 • Onemogočite prikazovanje pozdravnih sporočil naročnikom.

2. Prekrivna pojavna okna (angl. lightbox pop-ups)

Pojavna okna so se od svojega nastanka precej spremenila – od dejanskega odpiranja novega okna do današnjega prekrivanja celotnega zaslona ali zatemnjevanja drugih vsebin, tako da nase popolnoma pritegnejo pozornost obiskovalcev strani.

Kot smo že omenili, lahko razširjenost pojavnih oken pripišemo njihovi učinkovitosti. Brian Dean iz podjetja Backlinko poroča, da so zaslužna za več kot 82 tisoč dolarjev dohodkov letno. Stopnja konverzije njegove spletne strani se je po uvedbi pojavnih oken podvojila v le dveh dneh.

Tudi Gael Breton iz podjetja AuthorityHacker se lahko pohvali s podobnimi rezultati, ki so posledica uporabe prekrivnih pojavnih oken. Po njegovih besedah v podjetju tako v stransko vrstico sploh ne vključujejo več možnosti prijave na prejemanje obvestil.

Najbolj uspešna prekrivna pojavna okna se lahko pohvalijo s 7-odstotnjo stopnjo konverzije, povprečno pa dosegajo vrednosti od 2 do 4 odstotkov.

Stopnja konverzije prekrivnih pojavnih oken. (Vir slike: AdEspresso)

Priporočila

 • Uskladite vsebine. Prekrivno pojavno okno z možnostjo prijave na prejemanje novic je pravzaprav oglas. Obiskovalcem spletne strani morate tako pokazati sporočilo, ki je povezano s temo objave oziroma strani, do katere želijo dostopati. Kontekst je ključnega pomena.
 • Izboljšajte besedilo svojega oglasa. Eksperimentirajte z besedami. Pokažite svojo osebnost – ki naj se sklada s splošnim tonom vaše spletne strani.
 • Testirajte t. i. sprožilce (angl. triggers). Pojavno okno se lahko pojavi: 1. ob izhodu s strani, 2. po določenem času, 3. na določeni točki na strani. Agresiven pristop kaže pozitivne rezultate – temu ustrezno prilagodite tudi prožilce.
 • Preizkusite animacije. Podjetje Thrive Themes poroča o povišani stopnji konverzije ob uporabi določenih animacij, kot kaže spodnja fotografija.

Stopnja konverzije pri izbranih animacijah. (Vir slike: AdEspresso)

3. Potisna obvestila (angl. push notifications)

Potisna obvestila so najbolj značilna za mobilne naprave, na katerih različne aplikacije pošiljajo uporabnikom različna obvestila.

Da se zdijo potisna obvestila večini uporabnikov nadležna, verjetno ni posebej presenetljivo. Spodnja fotografija prikazuje rezultate raziskave podjetja Localytics, ki so pokazali, da takšna obvestila za 52 odstotkov anketirancev predstavljajo »nadležno motnjo«.

Mnenje uporabnikov o potisnih obvestilih. (Vir slike: AdEspresso)

Seveda ni trajalo dolgo, da so začela podjetja prenašati omenjeno tehnologijo tudi na spletne strani, ki obiskovalcem ponujajo možnost pošiljanja obvestil o novih vsebinah, ponudbi ipd.

Primer potisnega obvestila na spletni strani. (Vir slike: AdEspresso)

Tudi ta oglaševalska taktika deluje. Spletna stran Buy Whole Foods Online je spletna trgovina, ki je želela izkoristiti začetno zanimanje obiskovalcev strani – tako je nastala ponudba za pošiljanje potisnih obvestil, ki jo prikazuje spodnja fotografija.

Ponudba za pošiljanje potisnih obvestil na spletni strani Buy Whole Foods Online. (Vir slike: AdEspresso)

Po potrditvi uporabniki občasno prejmejo obvestila o posebnih ponudbah, kot kaže spodnji primer.

Primer potisnega obvestila spletne strani Buy Whole Foods Online. (Vir slike: AdEspresso)

Zgornje obvestilo je prineslo odlične rezultate: kar 15,2 odstotka uporabnikov je kliknilo na ponudbo, 71 posameznikov (od skupno 97) pa je tudi opravilo nakup. Poleg tega so v podjetju opazili tudi, da so obiskovalci spletne strani poleg izdelka iz posebne ponudbe v svojo košarico dodali še druge izdelke, da so lahko izkoristili tudi brezplačno pošiljanje.

Priporočila

 • Začnite s privlačno ponudbo, ki je posamezniki ne bodo mogli zavrniti.
 • Potisna obvestila obravnavajte kot sporočila SMS. Pri oblikovanju potisnih obvestil upoštevajte njihov izvor in posebnosti.
 • Poudarite potencialno izgubo, če posamezniki ne bodo izkoristili vaše posebne ponudbe. Oblikujte ponudbe s kratkim rokom trajanja.

Zaključek

Predstavljene oglaševalske taktike še ne bodo utonile v pozabo, čeprav so za obiskovalce spletnih strani lahko izjemno nadležne. Vendar lahko pojavna okna, pozdravna sporočila in potisna obvestila v kombinaciji z drugimi taktikami uporabnikom zagotovijo pozitivno izkušnjo, če so uporabljena na primeren način.

Vir: Ad Espresso

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren. Preberite več >>


Digitalni marketing tudi za podjetja, ki poslujejo s podjetji

Digitalni marketing tudi za podjetja, ki poslujejo s podjetji

Digitalni marketing je danes bolj pomemben kot kdajkoli prej. Vedno več podjetij vstopa na digitalni trg, zaradi česar se povečuje konkurenca. Zato je razumevanje aktualnih marketinških trendov izjemno pomembno tudi za podjetja, ki poslujejo s podjetji. Preberite več >>

5 korakov do učinkovitega prodajnega lijaka

5 korakov do učinkovitega prodajnega lijaka

Kot podjetnik se najverjetneje še kako zavedate pomembnosti marketinga. Če pa ste podjetnik začetnik in temu področju v vašem mladem podjetju še niste posvetili večje pozornosti, je nastopil čas, da to storite. Na primer z vzpostavitvijo prodajnega lijaka. Preberite več >>

Video: S prodajnim lijakom povečajte prodajo

Video: S prodajnim lijakom povečajte prodajo

Oblikujte prodajni lijak tako, da boste podvojili, potrojili ali celo podeseterili prihodke v vašem podjetju, hkrati pa pridobili več prostega časa, ki ga boste lahko preživeli z družino in prijatelji, namesto da bi se ves čas borili za nove in nove stranke. Preberite več >>

Želite zgraditi prodajni lijak? Začnite na koncu!

Želite zgraditi prodajni lijak? Začnite na koncu!

Lahko rečemo, da je prodajni ali pa marketinški lijak le serija korakov, ki jih morate narediti, da potencialna stranka postane kupec. Ideja prodajnega lijaka temelji na razumevanju, česa si vaše potencialne stranke želijo in česa si pravzaprav vi želite, da naredijo. Preberite več >>

SEO optimizacija za prodajne spletne strani

SEO optimizacija za prodajne spletne strani

Prodajne spletne strani se od klasičnih bistveno razlikujejo in temu primerno mora biti prilagojen tudi sam postopek SEO optimizacije le-teh. Prodajna spletna stran namreč ne sme biti privlačna zgolj za potencialne kupce, temveč tudi za Googlove iskalne pajke. Preberite več >>

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

8 SEO smernic, ki jih morate začeti upoštevati takoj

Način komuniciranja uporabnikov spleta z spletnimi iskalniki se v zadnjih letih bistveno hitreje spreminja kot nekoč. Ljudje se tako namesto tipkanja ključnih besed v spletni iskalnik danes raje poslužujejo glasovnega iskanja, namesto branja besedila pa si raje ogledajo videoposnetek, ki predstavi vsebino. Preberite več >>

20 aktualnih dejstev o optimizaciji spletnih strani

20 aktualnih dejstev o optimizaciji spletnih strani

Optimizacija spletnih strani oziroma SEO optimizacija je področje, ki ga ne moremo popolnoma natančno izmeriti in opredeliti. Vendar vas nekatere informacije lahko usmerijo v pravo smer. Preberite več >>

Video: Koraki do učinkovitega Facebook prodajnega lijaka

Video: Koraki do učinkovitega Facebook prodajnega lijaka

Prodajni lijak omogoča, da podjetje svoje obiskovalce uspešno konvertira v kupce, tako pa lažje ustvarja prihodke in posledično uživa višje dobičke. V današnji video rubriki si oglejte razlago 7 korakov, potrebnih za vzpostavitev učinkovitega Facebook prodajnega lijaka. Preberite več >>

Prehitite konkurenco s spodnjimi taktikami SEO optimizacije

Prehitite konkurenco s spodnjimi taktikami SEO optimizacije

Številni SEO strokovnjaki opozarjajo, da lahko le dobro optimizirana spletna stran prinaša resnično zadovoljive rezultate, kljub temu pa še vedno veliko podjetij ne daje dovolj poudarka področju optimizacije spletnih strani. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje