Amazon dobil dovoljenje za testiranje z droni

FAA, ameriška zvezna uprava za zračni promet, je Amazonu vendarle dodelila dovoljenje za testiranje dronov. Dovoljenje, nad katerimi se je že zdelo, da je Amazon obupal, mu prinaša pomemben korak naprej. A pri izvajanju testov bodo zanj veljala enaka pravila kot za vse ostale.
Amazon dobil dovoljenje za testiranje z droni

Amazon je vendarle dobil dovoljenje s strani FAA (Vir slike: YouTube).

S pridobljenim dovoljenjem bo Amazon začel uresničevati svoje sanje o dostavi s pomočjo dronov. Dovoljenje mu omogoča začetek testiranja na prostem (v ZDA), dovoljenje pa nosi tudi nekatere omejitve, ki jih bo spletni velikan moral upoštevati.

Pravila igre že poznana

Omejitve so pravzaprav tiste, ki jih je FAA nedavno predstavila. Te se nanašajo na najvišjo dovoljeno višino letenja, hitrost, čas poletov in podobno. Piloti dronov morajo imeti licenco in ustrezno zdravstveno kartoteko. Upravljavec mora imeti dron vsak trenutek v vidnem polju. Spremljati bo moral tudi vremenske pogoje (vidnost mora biti večja od 4,8 kilometrov) in opravljati pregled okolice, saj je prelet nad ljudmi prepovedan. Letenje je dovoljeno le v času dnevne svetlobe.

Več o pravilih s strani FAA >>

Najvišja dovoljena višina, na kateri bodo droni lahko leteli, je 102 metra, njihova hitrost pa ne bo smela biti višja od 160 kilometrov na uro. Najvišja predpisana teža dronov je 24,9 kilogramov. Sicer pa bo Amazon moral vsak mesec FAA posredovati podatke, kot so število opravljenih poletov, povprečen čas poleta na pilota in vsa morebitna odstopanja od normalnih vrednosti.

Pravila, ki omejujejo bistvo njihove storitve

Čeprav je dovoljenje s strani FAA izredno pomembno za Amazon, pa številni njihovo odločitev glede omejevanja kritizirajo. Menijo, da s tem FAA ovira razvoj inovacij. Pravila so sicer dobrodošla, a ne v takšni meri, saj s tem omejujejo bistvo njihove storitve. Amazon je namreč načrtoval, da bo dostava z droni popolnoma avtonomna, da ne bo omejitev ne glede vremenskih pogojev niti glede časa v dnevu, ko bi izvrševali dostave. Lahko bi dostavljali tudi ponoči, če bi potrošnik kupoval sredi noči.

FAA pregleduje YouTube posnetke z droni >>

Ena izmed večjih težav je trenutno tudi omejitev, ki prepoveduje prelet dronov nad ljudmi. S tem se želijo izogniti kupici nesreč, ki so jih droni oziroma njihovi upravljavci povzročili v preteklih mesecih. Samo od 22. februarja do 11. novembra so zabeležili kar 193 nesreč, v katere so bili vpleteni droni.

V ospredju vprašanje varnosti

Marion Blakey, nekoč zaposlena na FAA, je za tuje medije povedala, da odločitev zveze pozdravlja, a je pri podelitvi dovoljenja prevladovalo tudi zavedanje o pomenu varnosti. FAA je po njenih besedah naredila dobro delo z dovoljenjem.

Dovoljenje je tu, kdaj bo na voljo storitev?

Amazon je za dovoljenje sicer zaprosil že julija lani, medtem ko je storitev Amazon Prime Air, s katero želi dostavljati, predstavil leta 2013. Ko bo storitev tudi uradno zaživela, napovedujejo, da bodo kupci njihovih storitev prejeli produkte v največ 30 minutah od opravljenega nakupa. Za zdaj še ni jasno, kdaj bo storitev tudi zaživela, a to dovoljenje je vsekakor velik korak naprej.

S testiranjem je že začel spletni trgovec Alibaba >>

Ali nam podelite dovoljenje ali pa gremo testirat drugam

Amazon je v prihodnjih mesecih nameraval povečati število lokacij v drugih državah, kjer je že izvajal testiranja dronov, če jim FAA ne bi podelila dovoljenja v doglednem času. Nekatere druge države, med njimi tudi Kitajska, so se inovaciji odprle, zato je Amazon FAA postavil pred odločitvijo: če nam ne boste dali dovoljenja, bomo odšli testirat drugam.

Kot pravijo poznavalci razmer, si FAA vendarle želi sprememb in razvoja na tem področju, obenem pa predvidevajo, da se bo to področje prej odprlo drugim stvarem kot pa dostavi. Droni v ZDA postajajo vse bolj pomemben del v kmetijstvu, rudsrstvu, pregledovanju sistemov in drugih področjih.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje