Amazon in Google še letos v eBook poslu

Človek je s svojo domišljijo vedno korak pred tehnologijo. Leteči avtomobili, video mobilniki in eKnjige. Prvi so znanstvena fantastika, a bi bili najverjetneje hit. Video mobilniki so vsepovsod in so globalni uspeh. eKnjige? Ideja, ki je dočakala razvoj prave tehnologije, a se med kupci ni najbolje prijela. Morda pa je le bilo prezgodaj …
Amazon in Google še letos v eBook poslu

Sonyev Reader.

Amazon že ponuja knjige v digitalni oblliki, a bo poizkušal v oktobru spremeniti negativni trend eKnjig z razkritjem nove naprave za branje elektronski knjig, The Kindle. Informacije so skope, znano pa je to, da se bomo lahko brezžično povezali na Amazon.com ter kupili knjigo, napravo pa uporabili tudi za deskanje po spletu in branju spletnih časopisov. Priložena bo tipkovnica, s katero boste lahko ustvarjali zapiske med samim branjem. Animacija in video žal ne bosta podprta, kar bo izredno omejilo spletno brskanje. Cena se bo gibala med 400 in 500 dolarji.

Sony na trgu že nekaj časa kraljuje z 300 dolarjev vrednim izdelkom Sony Reader, vendar bo za konkurenčnost najverjetneje potrebna nadgraditev. Reader je namreč vezan na računalnik in ne podpira brezžične povezave.

Google ne bo izdal fizičnega izdelka, le svojo paleto storitev bo nekoliko razširil. Uporabniki bodo lahko kupili eKnjige za ceno, ki jo bo postavil avtor, del dobička pa bo prejel Google.

V začetku 90ih so se že pojavile podobne naprave, ki pa so zaradi tehničnih pomanjkljivosti in slabih materialov hitro utonile v pozabo. Najbolj prodajane eKnjige tistega časa so bile kultne zgodbe serije Star Trek.

Vir:  TechCrunch