Američane, ki ne bodo upoštevali pravil z droni, bo FAA iskala prek YouTuba

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) se je lotila zanimivega iskanja prekrškarjev pravil za uporabno dronov. Eden od tistih, ki so svoj polet z dronom objavili na YouTube, je tudi Jayson Hanes, ki je prejel nič kaj prijetno pismo s strani FAA.
Američane, ki ne bodo upoštevali pravil z droni, bo FAA iskala prek YouTuba

Takšne utrinke je objavil Jayson Hanes na YouTubu in prejel obvestilo s strani FAA (Vir slike: YouTube).

Kot poročajo tuji mediji, je Hanes prejel pisno obvestilo s strani FAA o kršenju pravil glede upravljanja z droni. FAA namreč meni, da so bili poleti, ki jih je Hanes pozneje tudi objavil na YouTubu, komercialne narave. Avtor posnetka se sicer brani, da gre pri uporabi dronov z njegove strani zgolj za hobi, FAA pa meni, da so ravno s tem, ko je posnetke objavil na YouTubu, njegovi poleti postali komercialni. Posnetke si lahko ogledate tukaj.

Torej, če posnetkov ne bodo naložili na družbena omrežja, bodo ostali na nivoju hobijev? Težavo naj bi v njegovem primeru predstavljala tudi storitev Google AdSense. Hanes je za tuje medije razkril, da je na njegovem YouTubu profilu monetizacija omogočena, vendar ne prejema plačil s strani Googla. Grozi mu vsaj denarna kazen.

Kaj je sploh komercialna uporaba?

FAA je, kot je razvidno iz pisma, podrobno pregledala posnetke. Ni jasno, ali je na FAA prišla prijava glede Hanesovega poleta ali so ga našli sami. To predstavlja veliko težavo, se strinjajo strokovnjaki, imela pa bi lahko velike posledice na tem področju. Izziv, ki ga vidijo strokovnjaki, je tudi dejstvo, da FAA ni jasno definirala, kaj komercialna uporaba vendarle je. Ryan Calo, eden od asistentov pri pravnem predmetu na washingtonski univerzi, meni, da v kolikor Hanes prejema denar s strani YouTuba, potem se njegovi poleti lahko smatrajo za komercialne polete.

FAA je predstavila pravila za drone >>

Nemogoče je naložiti video z dronom brez pravnih posledic

To ni ista stvar, kot reči ljudem, da ne smejo objavljati na YouTubu, je prepričan Calo. Vendar, če je FAA poslala obvestilo zgolj in samo na podlagi objave posnetka, pravi Calo, gre za potencialno kršitev pravice do svobode govora, saj je pravzaprav nemogoče naložiti video (z droni) brez kakršnih koli morebitnih pravnih posledic.

Mar FAA raziskuje tudi pri YouTubu?

Pri FAA so tujim medijem zatrdili, da kontaktirajo vse vpletene strani pri raziskovanju, ne glede na to, ali gre za komercialne namene ali ne. Mar to pomeni, da so preverjali podatke tudi pri YouTubu? Kadarkoli najdemo sumljivo komercialno vsebino, pošljemo obema stranema dopis oziroma ju pokličemo, je povedal tiskovni predstavnik FAA.

FAA je nedavno predstavila nova pravila za uporabo dronov, ki predpisujejo, da je največja dovoljena teža dronov 24,9 kilogramov, piloti oziroma upravljavci dronov pa morajo opraviti poseben test in ga obnavljati vsakih 24 mesecev. Letijo lahko le v času dnevne svetlobe, prepovedano je preletavanje nad ljudmi, droni pa morajo biti ves čas v vidnem polju upravljavca. Vidljivost mora biti večja od 4,8 kilometrov, zato morajo upravljavci nenehno spremljati vremenske pogoje. Komercialni leti so dovoljeni na višini največ 152 metrov, predpisana pa je tudi največja dovoljena hitrost, to je 62 kilometrov na uro.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje