Američane, ki ne bodo upoštevali pravil z droni, bo FAA iskala prek YouTuba

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) se je lotila zanimivega iskanja prekrškarjev pravil za uporabno dronov. Eden od tistih, ki so svoj polet z dronom objavili na YouTube, je tudi Jayson Hanes, ki je prejel nič kaj prijetno pismo s strani FAA.
Američane, ki ne bodo upoštevali pravil z droni, bo FAA iskala prek YouTuba

Takšne utrinke je objavil Jayson Hanes na YouTubu in prejel obvestilo s strani FAA (Vir slike: YouTube).

Kot poročajo tuji mediji, je Hanes prejel pisno obvestilo s strani FAA o kršenju pravil glede upravljanja z droni. FAA namreč meni, da so bili poleti, ki jih je Hanes pozneje tudi objavil na YouTubu, komercialne narave. Avtor posnetka se sicer brani, da gre pri uporabi dronov z njegove strani zgolj za hobi, FAA pa meni, da so ravno s tem, ko je posnetke objavil na YouTubu, njegovi poleti postali komercialni. Posnetke si lahko ogledate tukaj.

Torej, če posnetkov ne bodo naložili na družbena omrežja, bodo ostali na nivoju hobijev? Težavo naj bi v njegovem primeru predstavljala tudi storitev Google AdSense. Hanes je za tuje medije razkril, da je na njegovem YouTubu profilu monetizacija omogočena, vendar ne prejema plačil s strani Googla. Grozi mu vsaj denarna kazen.

Kaj je sploh komercialna uporaba?

FAA je, kot je razvidno iz pisma, podrobno pregledala posnetke. Ni jasno, ali je na FAA prišla prijava glede Hanesovega poleta ali so ga našli sami. To predstavlja veliko težavo, se strinjajo strokovnjaki, imela pa bi lahko velike posledice na tem področju. Izziv, ki ga vidijo strokovnjaki, je tudi dejstvo, da FAA ni jasno definirala, kaj komercialna uporaba vendarle je. Ryan Calo, eden od asistentov pri pravnem predmetu na washingtonski univerzi, meni, da v kolikor Hanes prejema denar s strani YouTuba, potem se njegovi poleti lahko smatrajo za komercialne polete.

FAA je predstavila pravila za drone >>

Nemogoče je naložiti video z dronom brez pravnih posledic

To ni ista stvar, kot reči ljudem, da ne smejo objavljati na YouTubu, je prepričan Calo. Vendar, če je FAA poslala obvestilo zgolj in samo na podlagi objave posnetka, pravi Calo, gre za potencialno kršitev pravice do svobode govora, saj je pravzaprav nemogoče naložiti video (z droni) brez kakršnih koli morebitnih pravnih posledic.

Mar FAA raziskuje tudi pri YouTubu?

Pri FAA so tujim medijem zatrdili, da kontaktirajo vse vpletene strani pri raziskovanju, ne glede na to, ali gre za komercialne namene ali ne. Mar to pomeni, da so preverjali podatke tudi pri YouTubu? Kadarkoli najdemo sumljivo komercialno vsebino, pošljemo obema stranema dopis oziroma ju pokličemo, je povedal tiskovni predstavnik FAA.

FAA je nedavno predstavila nova pravila za uporabo dronov, ki predpisujejo, da je največja dovoljena teža dronov 24,9 kilogramov, piloti oziroma upravljavci dronov pa morajo opraviti poseben test in ga obnavljati vsakih 24 mesecev. Letijo lahko le v času dnevne svetlobe, prepovedano je preletavanje nad ljudmi, droni pa morajo biti ves čas v vidnem polju upravljavca. Vidljivost mora biti večja od 4,8 kilometrov, zato morajo upravljavci nenehno spremljati vremenske pogoje. Komercialni leti so dovoljeni na višini največ 152 metrov, predpisana pa je tudi največja dovoljena hitrost, to je 62 kilometrov na uro.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje