Apple, Tesla in podatkovno središče

V teh dneh Apple resnično polni strani medijev. Po eni strani zaradi partnerstva z IBM-om, ki ga je jabolčni velikan sklenil pred dvema mesecoma, po drugi pa, kako veliko grožnjo s svojim OS predstavlja Androidu, pa tudi zaradi odhodov Applovih zaposlenih v podjetje Tesla.
Apple, Tesla in podatkovno središče

Tesla Applu, Apple Tesli (Vir slike: YouTube).

Apple je ravno postal prvo podjetje na svetu, ki je vredno kar 700 milijard dolarjev, s čimer je postal kar dvakrat večji od Microsofta. Uspeh je zagotovo povezan z odličnimi prodajnimi rezultati, ki jih je nedavno predstavilo podjetje.

Tesla brez sramu

K uspehu podjetja so veliko pripomogli tudi talentirani in ambiciozni Applovi delavci, ki si jih želi sleherno podjetje. Podjetje Tesla Motors, ki izdeluje visoko-tehnološka električna vozila, te želje ne skriva, pravzaprav jo uspešno uresničuje. V svoje vrste brez sramu vabi Applove zaposlene.

Bo Tesla Motors novi Apple?

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, naj bi bil po besedah nekaterih kar malce zagledan v podobo pokojnega Steva Jobsa, zato naj bi nadvse užival v primerjavah. Tesla naj bi zaposlil že več kot 150 nekdanjih Applovih delavcev, poroča Bloomberg. To pomeni, da je podjetje zaposlilo več Applovih delavcev kot iz kateregakoli drugega podjetja. A Musk si ne želi le Applovih delavcev. Želi si, da bi njegovo podjetje postalo podobno Applu.

Apple vrača udarec z višjo plačo

Zaposlovanje oziroma »kraja« delavcev je pravzaprav obojestranska zadeva. Tudi Apple si prizadeva privabiti delavce iz Tesle v svoje vrste. Po nekaterih podatkih, naj bi jim Apple ponujal celo 60 odstotkov višjo plačo in 250 tisoč dolarjev dodatnega bonusa.

Bo Apple res začel z gradnjo sončne farme?

Medtem ko nastajajo prave bitke med podjetjema, pa je Tim Cook napovedal, da bo Apple gradil »sončno farmo« blizu Montereyja. Te napovedi sicer nismo slišali prvič, o tem se s strani Appla govori vsaj dve leti, a morda gre tokrat zares. Gradnja bo pokrila potrebe napajanja podatkovnega središča. Ko bo »sončna farma« zgrajena, naj bi na površini več tisoč kvadratnih metrov dobavljala energijo za celoten kampus v Cupertinu, ki se gradi ravno zdaj.

Vemo, da so klimatske spremembe resnične, zato lahko onesnažujemo na Kitajskem

Za gradnjo sončne farme naj bi Apple odštel 850 milijonov dolarjev, a kot pravi Cook naj bi se stroški hitro povrnili. Kot je v govoru tujim medijem sporočil, so v podjetju navdušeni, da lahko pomagajo spreminjati svet. »V Applu vemo, da so klimatske spremembe resnične … Čas za spremembo je zdaj.« Žal njihovi glavni proizvodni obrati ostajajo na drugem svetu, kjer se zdi, kot da podjetja pozabljajo na tisto skrb za planet, ki nam jo uprizarjajo doma.

Okoljske iniciative tudi zaradi denarja

Cook je obenem dodal, da njihove okoljske iniciative ne nastajajo zato, da bi se javnosti predstavljali kot nekaj posebnega, temveč (tudi) zato, da privarčujejo denar. Ni pa izdal, kolikšen del prihranka si Apple na račun tega obeta.

Sedenje je novi rak

Kakorkoli, podjetja so v nenehnem  zagonu in iskanju novih rešitev. Če se podjetje ustavi na tej poti, ga ne čakajo prav nič dobri rezultati. Kot pravi Tim Cook, je sedenje novi rak. Sedenje ubija, medtem ko je napredek edini, ki lahko podjetje pripelje v nov čas. V boljši čas.

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje