Applovi pripravniki z mesečno plačo okoli 7 tisoč dolarjev

Apple, eno največjih podjetij na svetu, za svoje pripravnike skrbi v stilu največjih. Ne le z ugodnostmi in priložnostmi za razvoj, temveč tudi s plačo. Ta letno znaša tudi okoli 80 tisoč dolarjev, mesečno okoli 6.600 dolarjev.
Applovi pripravniki z mesečno plačo okoli 7 tisoč dolarjev

Pripravniki na Applu po koncu pripravništva dobijo ponudbo za redno zaposlitev (Vir slike: YouTube).

Pripravnikom s polovičnim delavnikom mesečno namenijo 2.500 dolarjev, tistim, s polnim delavnikom pa 5 tisoč oziroma 60 tisoč dolarjev letno, poroča Mashable. Spet drugo poročilo, ki ga je objavil Business Insider, pa pravi, da se njihove mesečne plače vrtijo okoli 7 tisoč dolarjev mesečno oziroma okoli 80 tisoč letno.

Skrivnostno delo …

In kje se skriva past? Če kandidati prestanejo proces razgovorov in jim podjetje ponudi pripravništvo, Apple od njih zahteva, da zunaj ne komentirajo tistega, kar vidijo, slišijo oziroma delajo v podjetju. Skrivnost mora ostati varna tudi pred prijatelji, znanci in družinskimi člani. Apple si namreč želi predstaviti produkt, nad katerim so vsi navdušeni, a zanj še nihče ni slišal, je povedal eden od nekdanjih pripravnikov pri tehnološkem velikanu. Nihče ne sme vedeti o tvoji službi, je še dodal. Sliši se kot delo tajnega agenta, mar ne?

Ne le to, skrivnosti obstajajo tudi v podjetju. Namreč oddelki med seboj ne vedo, kaj razvijajo. Apple ima posebne dele zgradbe, ki imajo omejen vstop za številne delavce.

Plače primerljive z ostalimi velikani

Poglejmo še, kako se godi pripravnikom pri Facebooku in LinkedInu. Pripravniki pri omenjenih podjetjih mesečno prejmejo okoli 6.200 dolarjev na mesec oziroma 74.400 letno. Postopek izbora pa se precej razlikuje: kandidati pri Applu gredo čez posebne preizkušnje, vodja posameznega oddelka s kandidati opravi še dodaten razgovor.

Delo sprejel, ne da bi vedel višino plače

Google in Facebook naj bi opravljala bolj splošne razgovore in pripravnika umestila v posamezen oddelek šele potem, ko ga sprejmejo. Podjetja dajejo tudi poseben poudarek na preteklo delo. Tako je eden od pripravnikov, ki se je zaupal ameriškim medijem, povedal, da je razgovor pri Applu obsegal tudi uro in pol dolg pogovor o njegovem preteklem delu. Pozneje so mu delo ponudili; delo je sprejel še preden so mu povedali koliko bo znašala njegova plača.

iPhone ali iPad? >>

Apple ponudi tudi stanovanje

Po besedah nekdanjega pripravnika znaša urna postavka pripravnikov 38 dolarjev, imajo pa plačane tudi nadure. To jim daje lepo priložnost za varčevanje za prihodnost, še zlasti zato, ker jim najemnine ni potrebno plačevati. Apple jim namreč ponudi brezplačno bivanje v okolici podjetja, a si morajo stanovanje deliti z drugimi pripravniki.

Deljenje stanovanja z drugimi pripravniki je po besedah številnih nekdanjih pripravnikov nekaj »najboljšega«, saj si delijo stanovanje z drugimi, ki prihajajo iz različnih koncev sveta, to pa je odlična priložnost za izmenjavo znanja in spoznavanje drugih kultur.

Apple ima rešitev tudi za tiste, ki si ne želijo deliti stanovanja z drugimi – ponudi jim tisoč dolarjev za najemnino. Za tiste, ki se morajo tja preseliti za potrebe dela v podjetju, jim krije stroške letalske karte in dostavo prtljage v višini 3.300 dolarjev.

Dve leti za razvoj produkta, ki ga sploh niso poznali

Applov cilj je presenetiti in navdušiti, zato pa je potrebno delo na projektih ohraniti čim bolj zavito v tančico skrivnostnosti. Pogosto se zgodi, da delavci delajo na nekem produktu, za katerega niti ne vedo, kaj je. Vse z namenom, da se produkt, na katerem delajo, ne bi razkril še pred uradno predstavitvijo. Ena od zgodb, ki priča, da delavci niso seznanjeni s projektom, na katerem delajo, je zgodba delavca, ki je leta 2010 razvijal iPad. Delavec je povedal, da dela na 9,7 inčnem zaslonu zadnje leto ali dve brez da bi točno vedel, za kakšen produkt gre.

»Niso vedeli, ali gre za velik telefon ali za majhen prenosni računalnik,« je razkril nekdanji pripravnik. Za kakšen produkt gre so izvedeli šele, ko je Steve Jobs na odru predstavil iPad. Takrat so izvedeli, kaj so razvijali zadnji dve leti.

Ko si enkrat v Applu, te druge službe ne zanimajo

Applovi delavci so izjemno lojalni, ponavadi ostanejo v podjetju tudi po več let. Kot pravi nekdanji pripravnik, delavci večinoma sploh ne iščejo služb drugod. Po njegovem prepričanju tudi ne vedo, kakšne so službe drugod in kakšne ugodnosti imajo drugi delavci. Ko se pripravništvo zaključi, večina pripravnikov dobi ponudbo za redno zaposlitev.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje