Arhiv kaznivih dejanj v ZDA na voljo vsakomur

V juliju je podjetje PeopleFinders predstavilo spletno stran, na kateri lahko vsak brezplačno preveri kartoteko kaznivih dejanj vseh državljanov ZDA.
Arhiv kaznivih dejanj v ZDA na voljo vsakomur

Brezplačen dostop do kazenske kartoteke vsakega državljana ZDA.

“Ali zares poznate ljudi?”, se glasi pozdravno geslo na vrhu strani. Opozarjajo nas, da se vsak dan povezujemo z neznanci in jih vabimo v svoje domove. Pred časom se je bilo mogoče o človekovi zgodovini pozanimati le preko zasebnega preiskovalca, ki ga je bilo potrebno drago plačati. Danes pa lahko le s klikom na spletni strani CriminalSearches.com Američani preverijo kdo čuva njihove otroke ali nasproti koga sedijo v pisarni.

Stran, ki je financirana z oglasi, pridobiva podatke neposredno z lokalnih sodišč in ponuja podatke vseh kaznivih dejanj, kar zajema vse od najmanjših prometnih prekrškov, vse do umorov. V iskalno okno vpišemo ime, priimek in državo osebe, ki jo želimo preveriti, nato se odpre stran z rezultati, ki razdeli kazniva dejanja na prometna, nasilna, tatvine, spolne zlorabe, droge in alkohol, poslovna ali vedenjska. Da ne bi prišlo do napake zaradi pogostih imen, nam pri iskani osebi, ki ima kartoteko navede še njegove osnovne podatke kot datum rojstva, višina, teža, spol, barva oči in las ter raso. Vsakemu kaznivem dejanju, ki je zabeležen sledi kratek opis in pa dejstvo ali je bil obsojen ali ne.

Podobne podatkovne baze kaznivih dejanj so bile postavljene na splet že pred nekaj leti. To sta strani kot Intelus.com in PeopleScanner.com, vendar je za dostop do podatkov potrebno vpisati številko kreditne kartice, kar pa marsikoga odvrne od morda zelo pomembnih podatkov zanj.

Spletna stran pa povzroča tudi neodobravanje, saj je za mnoge moralno sporno, da lahko vsakdo brska po njegovih napakah iz preteklosti in prihaja do napačnih vtisov. Podobne strani v Sloveniji (še) ni.

Vir: The New York Times

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje