Avtorska pogodba ni dovolj!

Za opravljanje avtorskih del ni dovolj le avtorska pogodba. Avtor mora namreč naročniku predložiti podpisano izjavo o prijavi v pokojninsko zavarovanje, naročnik pa mora avtorja za čas opravljanja avtorskega dela prijaviti v zavarovanje za poklicno bolezen in poškodbo pri delu (obrazec M12).
Avtorska pogodba ni dovolj!

Avtorska pogodba ni dovolj! (Vir slike: freeimages.com)

Za opravljanje dela preko avtorske pogodbe avtor ne zadošča samo avtorska pogodba. Avtor potrebuje poleg avtorske pogodbe še:

 • izjavo o prijavi v pokojninsko zavarovanje (izpolni avtor)
 • izpolnjen M12 obrazec – Prijava/odjava zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni (izpolni naročnik)

Izjava o prijavi v pokojninsko zavarovanje

Izjava o prijavi v pokojninsko zavarovanje mora vsebovati podatke o avtorju in naročniku avtorskega dela, kraj in datum ter izjavo, ki se glasi: Spodaj podpisani – avtor – izjavljam, da sem v času opravljanja avtorskega dela (navedba ene izmed naslednjih možnosti):

Poglejte si tudi spremembe pri avtorski pogodbi v 2014

 • upokojenec
 • zavarovan kot zaposlen s polnim delovnim časom za nedoločen čas
 • zavarovan kot zaposlen s polnim delovnim časom za določen čas do ____
 • zavarovan kot zaposlen s krajšim delovnim časom in prostovoljno zavarovan za razliko do polnega delovnega časa
 • zavarovan kot samozaposlen za polni zavarovalni čas, pri čemer delo po avtorski pogodbi sodi v okvir moje registrirane dejavnosti
 • zavarovan kot samozaposlen za polni zavarovalni čas, pri čemer delo po avtorski pogodbi ne sodi v okvir moje registrirane dejavnosti
 • zavarovan kot kmet za polni zavarovalni čas
 •  zavarovan kot družbenik gospodarske družbe oziroma ustanovitelj zavoda ali zadruge, ki je hkrati poslovodna oseba
 • študent, ki je prejemnik družinske pokojnine
 • oseba brez zaposlitve, ki je prostovoljno vključena v pokojninsko in invalidsko zavarovanje oziroma
 • nisem pokojninsko in invalidsko zavarovan za polni delovni ali zavarovalni čas po nobeni od zgoraj naštetih osnov (zaposlen s krajšim delovnim časom, študent, oseba brez zaposlitve itd.)

Prijava/odjava zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni (obrazec M12)

Od 1.2.2014 dalje morajo biti vsi, ki opravljajo delo preko avtorske pogodbe prijavljeni na ZZZS v zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. To naj bi načeloma storili naročniki avtorskih del, in sicer tako, da izpolnijo nov obrazec M12, poimenovan “Prijava-odjava zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni”.

Preberite več o obvezni prijavi v zdravstveno zavarovanje za avtorje

Navodila za izpolnjevanje obrazca M12: zavezanec je naročnik avtorskega dela, razlog za zavarovanje je 05, datum pričetka zavarovanja je datum začetka opravljanja pogodbenega dela, datum prenehanja pa datum konca opravljanja pogodbenega dela (vzrok prenehanja je šifra 01).

Za izvršbo na podlagi verodostojne listine potrebujete račun!

V kolikor je naročnik dvomljiva oseba (sum, da plačilo ne bo izvedeno korektno), je smiselno pri avtorskem delu sodelovati z AAS (Avtorska agencija za Slovenijo), saj slednja za avtorja izda račun, na podlagi katerega se lahko vloži izvršba.

Avtor kot fizična oseba namreč ne more izdati računa, brez računa pa ne more vložiti izvršbe, temveč se mora najprej podati v pravdo, kjer dobi pravnomočno sodbo, na podlagi katere lahko potem vloži izvršbo na podlagi verodostojne listine.

Vir: ZZZS in Avtorska agencija za Slovenijo

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje