Balkan ima svetlo prihodnost

Trg na južnem delu Evrope se kljub finančni krizi počasi ponovno začenja postavljati na noge. Mnogi podjetniški navdušenci opažajo zelo dober razvoj različnih potencialnih podjetij na Balkanu, s katerimi napovedujejo okrepitev trga in s tem počasi tudi izhod iz krize.
Balkan ima svetlo prihodnost

Balkan ima svetlo prihodnost. (Vir slike: sxc.hu)

Izkazalo se je, da se je na Balkanu razvilo kar veliko število uspešnih podjetij, kar dokazuje, da se na tem območju še vedno nekaj dogaja in da se je začel razvijati tudi ta del Evrope, za katerega se je vedno predpostavljalo, da počasi zamira in da razvoj zaostaja za ostalimi razvitimi državami Evrope.

Države, kot sta naša soseda Hrvaška in Bolgarija, se za razvoj svojega gospodarstva in za prehod na širši evropski trg že dolgo poslužujeta zunanje ekonomije. Pomembno pa je prav to, da ta proces vključevanja držav v zunanjo ekonomijo pomeni nastanek novih, mladih in uspešnih podjetij.

Tako so za razvijajoče se balkanske države postala mesta, kot so Sofija, Beograd, Zagreb in Ljubljana, ključna zbirališča za poslovna srečanja.

V Sloveniji se na primer na podlagi Kickstarterjevih projektov razvijata Lumu in Outfit 7, na katerih delajo tisti računalniški mojstri, ki so razvili tudi znano aplikacijo Talking Tom. Pri nas imamo še mnogo drugih startup podjetij, ki veliko obetajo in nemalo takšnih, ki so že zelo uspešna. Kaj vse se dogaja na slovenski startup sceni, lahko spremljate na našem podjetniškem portalu.

Na Hrvaškem se razvijajo projekti, kot so Sqee in Hypersphere. Iz Hrvaške izhaja tudi projekt, imenovan Netokracija. V Beogradu se je razvilo kar 58 uspešnih podjetij. V Sofiji sta dve večji in vodilni podjetji, Eleven in LAUNCHub.

Vsa delujoča podjetja Balkana se tako večinoma trudijo s poslovanjem s storitvami, svoje poslovanje skušajo razširiti prek spleta, pri tem pa uporabljajo B2B prostor. Še posebno navdušujejo uporabniki B2C, predvsem zato, ker neprestano dokazujejo, da lahko ideje uporabijo na različne, še prej nepoznane in neuporabljene načine.

Tuja podjetja iz drugih delov Evrope in po svetu so začela zato v svoja poslovanja vključevati potencialne vire znanja iz naše države in ostalih razvijajočih se državic na jugu Evrope, kar je na nek način tudi ustvarilo tako uspešno poslovno okolje. Prav zaradi uspešnih, na novo nastalih podjetij v centralnem delu trga južne Evrope, številni poslovni navdušenci trdijo, da te korporacije zagotavljajo uspeh in razvoj na tem delu trga. To dejstvo pa daje več možnosti za potencialne investicije EU, s čimer se zagotavlja rast močne socialne infrastrukture in razvoj platform spletnega poslovanja.

Na nenehen razvoj in nastanek novih podjetij in inovativnih projektov na Balkanu pa vpliva tudi kriza, ki vlada po vsej Evropi. To težko stanje, skozi katerega brodimo na Balkanu, daje ljudem neke vrste spodbudo, da se zakopljejo v delo in izrazijo svojo kreativnost in inovativnost, ki sta ključni za uspešnost podjetja in razvoj trga. Potencialne rešitve za izhod iz krize na Balkanu je tako investiranje v projekte, na katerih delajo mladi podjetniki z novimi in s svežimi idejami, ki bodo rešile evropski trg.

Vir: techcrunch.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

MP dogodek: Kingsbox: Od študenta do milijon evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: Kingsbox: Od študenta do milijon evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitrorastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje