Balkan ima svetlo prihodnost

Trg na južnem delu Evrope se kljub finančni krizi počasi ponovno začenja postavljati na noge. Mnogi podjetniški navdušenci opažajo zelo dober razvoj različnih potencialnih podjetij na Balkanu, s katerimi napovedujejo okrepitev trga in s tem počasi tudi izhod iz krize.
Balkan ima svetlo prihodnost

Balkan ima svetlo prihodnost. (Vir slike: sxc.hu)

Izkazalo se je, da se je na Balkanu razvilo kar veliko število uspešnih podjetij, kar dokazuje, da se na tem območju še vedno nekaj dogaja in da se je začel razvijati tudi ta del Evrope, za katerega se je vedno predpostavljalo, da počasi zamira in da razvoj zaostaja za ostalimi razvitimi državami Evrope.

Države, kot sta naša soseda Hrvaška in Bolgarija, se za razvoj svojega gospodarstva in za prehod na širši evropski trg že dolgo poslužujeta zunanje ekonomije. Pomembno pa je prav to, da ta proces vključevanja držav v zunanjo ekonomijo pomeni nastanek novih, mladih in uspešnih podjetij.

Tako so za razvijajoče se balkanske države postala mesta, kot so Sofija, Beograd, Zagreb in Ljubljana, ključna zbirališča za poslovna srečanja.

V Sloveniji se na primer na podlagi Kickstarterjevih projektov razvijata Lumu in Outfit 7, na katerih delajo tisti računalniški mojstri, ki so razvili tudi znano aplikacijo Talking Tom. Pri nas imamo še mnogo drugih startup podjetij, ki veliko obetajo in nemalo takšnih, ki so že zelo uspešna. Kaj vse se dogaja na slovenski startup sceni, lahko spremljate na našem podjetniškem portalu.

Na Hrvaškem se razvijajo projekti, kot so Sqee in Hypersphere. Iz Hrvaške izhaja tudi projekt, imenovan Netokracija. V Beogradu se je razvilo kar 58 uspešnih podjetij. V Sofiji sta dve večji in vodilni podjetji, Eleven in LAUNCHub.

Vsa delujoča podjetja Balkana se tako večinoma trudijo s poslovanjem s storitvami, svoje poslovanje skušajo razširiti prek spleta, pri tem pa uporabljajo B2B prostor. Še posebno navdušujejo uporabniki B2C, predvsem zato, ker neprestano dokazujejo, da lahko ideje uporabijo na različne, še prej nepoznane in neuporabljene načine.

Tuja podjetja iz drugih delov Evrope in po svetu so začela zato v svoja poslovanja vključevati potencialne vire znanja iz naše države in ostalih razvijajočih se državic na jugu Evrope, kar je na nek način tudi ustvarilo tako uspešno poslovno okolje. Prav zaradi uspešnih, na novo nastalih podjetij v centralnem delu trga južne Evrope, številni poslovni navdušenci trdijo, da te korporacije zagotavljajo uspeh in razvoj na tem delu trga. To dejstvo pa daje več možnosti za potencialne investicije EU, s čimer se zagotavlja rast močne socialne infrastrukture in razvoj platform spletnega poslovanja.

Na nenehen razvoj in nastanek novih podjetij in inovativnih projektov na Balkanu pa vpliva tudi kriza, ki vlada po vsej Evropi. To težko stanje, skozi katerega brodimo na Balkanu, daje ljudem neke vrste spodbudo, da se zakopljejo v delo in izrazijo svojo kreativnost in inovativnost, ki sta ključni za uspešnost podjetja in razvoj trga. Potencialne rešitve za izhod iz krize na Balkanu je tako investiranje v projekte, na katerih delajo mladi podjetniki z novimi in s svežimi idejami, ki bodo rešile evropski trg.

Vir: techcrunch.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 17:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje