Balkan ima svetlo prihodnost

Trg na južnem delu Evrope se kljub finančni krizi počasi ponovno začenja postavljati na noge. Mnogi podjetniški navdušenci opažajo zelo dober razvoj različnih potencialnih podjetij na Balkanu, s katerimi napovedujejo okrepitev trga in s tem počasi tudi izhod iz krize.
Balkan ima svetlo prihodnost

Balkan ima svetlo prihodnost. (Vir slike: sxc.hu)

Izkazalo se je, da se je na Balkanu razvilo kar veliko število uspešnih podjetij, kar dokazuje, da se na tem območju še vedno nekaj dogaja in da se je začel razvijati tudi ta del Evrope, za katerega se je vedno predpostavljalo, da počasi zamira in da razvoj zaostaja za ostalimi razvitimi državami Evrope.

Države, kot sta naša soseda Hrvaška in Bolgarija, se za razvoj svojega gospodarstva in za prehod na širši evropski trg že dolgo poslužujeta zunanje ekonomije. Pomembno pa je prav to, da ta proces vključevanja držav v zunanjo ekonomijo pomeni nastanek novih, mladih in uspešnih podjetij.

Tako so za razvijajoče se balkanske države postala mesta, kot so Sofija, Beograd, Zagreb in Ljubljana, ključna zbirališča za poslovna srečanja.

V Sloveniji se na primer na podlagi Kickstarterjevih projektov razvijata Lumu in Outfit 7, na katerih delajo tisti računalniški mojstri, ki so razvili tudi znano aplikacijo Talking Tom. Pri nas imamo še mnogo drugih startup podjetij, ki veliko obetajo in nemalo takšnih, ki so že zelo uspešna. Kaj vse se dogaja na slovenski startup sceni, lahko spremljate na našem podjetniškem portalu.

Na Hrvaškem se razvijajo projekti, kot so Sqee in Hypersphere. Iz Hrvaške izhaja tudi projekt, imenovan Netokracija. V Beogradu se je razvilo kar 58 uspešnih podjetij. V Sofiji sta dve večji in vodilni podjetji, Eleven in LAUNCHub.

Vsa delujoča podjetja Balkana se tako večinoma trudijo s poslovanjem s storitvami, svoje poslovanje skušajo razširiti prek spleta, pri tem pa uporabljajo B2B prostor. Še posebno navdušujejo uporabniki B2C, predvsem zato, ker neprestano dokazujejo, da lahko ideje uporabijo na različne, še prej nepoznane in neuporabljene načine.

Tuja podjetja iz drugih delov Evrope in po svetu so začela zato v svoja poslovanja vključevati potencialne vire znanja iz naše države in ostalih razvijajočih se državic na jugu Evrope, kar je na nek način tudi ustvarilo tako uspešno poslovno okolje. Prav zaradi uspešnih, na novo nastalih podjetij v centralnem delu trga južne Evrope, številni poslovni navdušenci trdijo, da te korporacije zagotavljajo uspeh in razvoj na tem delu trga. To dejstvo pa daje več možnosti za potencialne investicije EU, s čimer se zagotavlja rast močne socialne infrastrukture in razvoj platform spletnega poslovanja.

Na nenehen razvoj in nastanek novih podjetij in inovativnih projektov na Balkanu pa vpliva tudi kriza, ki vlada po vsej Evropi. To težko stanje, skozi katerega brodimo na Balkanu, daje ljudem neke vrste spodbudo, da se zakopljejo v delo in izrazijo svojo kreativnost in inovativnost, ki sta ključni za uspešnost podjetja in razvoj trga. Potencialne rešitve za izhod iz krize na Balkanu je tako investiranje v projekte, na katerih delajo mladi podjetniki z novimi in s svežimi idejami, ki bodo rešile evropski trg.

Vir: techcrunch.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje