Ballmerjeva zapuščina v številkah

Avtor — 26.10.2013
Vse odkar je 23. avgusta Steve Ballmer napovedal svoj odstop iz položaja generalnega direktorja (CEO) podjetja Microsoft, se pojavlja veliko analiz o njegovi zapuščini. Kako se je torej Microsoft odrezal pod Ballmerjevo taktirko?
Ballmerjeva zapuščina v številkah

Ballmerjeva zapuščina v številkah (Vir slike: Bloomberg)

Steve Ballmer je bil drugi generalni direktor Microsofta. Nasledil je samega Billa Gatesa, s katerim sta bila sošolca na Harvardu, in na vrhu podjetja se je obdržal polnih 13 let. Ocene o njegovi zapuščini (glede na stanje podjetja danes) se precej razlikujejo, zato si oglejmo nekaj številk, po katerih si ga bodo zapomnili investitorji.

Wall Street ni bil nikoli navdušen nad Ballmerjevim vodenjem Microsofta. Še nekaj tednov pred njegovim imenovanjem za generalnega direktorja (januar 2000) je vrednost Microsoftove delnice znašala 59,56$. A vrednost delnice je pod njegovim vodstvom začela padati, tako da se po letu 2000 ni nikoli več dvignila nad 40$. Napoved, da se bo Ballmer umaknil iz položaja, so zato borze pozdravile in delnica je dosegla največjo vrednost po letu 2009.

A vendar zgolj vrednost delnice v času njegovega vodenja ni povsem točen prikaz realnega stanja. Še posebej, če upoštevamo rast prodaje. Pod njegovim vodstvom se je prodaja programske opreme za strežnike povečala za 509 odstotkov, prodaja Microsoft Office pa je zrasla za 218 odstotkov.

Xbox sicer ni obstajal pred prihodom Ballmerja, toda v zadnjem fiskalnem letu so prihodki od prodaje te priljubljene igralne konzole znašali neverjetnih 7,1 milijarde dolarjev.

Tudi prodaja operacijskega sistema Windows se je od leta 2000 do danes podvojila. Seveda pa pri tem podatku ne gre spregledati dejstva, da je imel leta 2000 Microsoft z Windowsi več kot 90 odstotni tržni delež na področju računalniških naprav (PC-ji so prevladovali), saj takrat še ni bilo pametnih telefonov, tabličnih računalnikov ipd. Lansko leto naj bi tako Windows oprema poganjala le še 19 odstotkov računalniških naprav.

Prav počasna prilagoditev Microsofta na nove tehnološke izume in računalniške naprave je tisto, kar investitorji najbolj zamerijo Ballmerju. A že takoj na začetku so vedeli, da Steve Ballmer ni vizionar, pač pa odličen vodja in direktor. Prej izpostavljene številke to tudi dokazujejo.

Vir: Bloomberg

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>

Vse za podjetje