Ballmerjeva zapuščina v številkah

Vse odkar je 23. avgusta Steve Ballmer napovedal svoj odstop iz položaja generalnega direktorja (CEO) podjetja Microsoft, se pojavlja veliko analiz o njegovi zapuščini. Kako se je torej Microsoft odrezal pod Ballmerjevo taktirko?
Ballmerjeva zapuščina v številkah

Ballmerjeva zapuščina v številkah (Vir slike: Bloomberg)

Steve Ballmer je bil drugi generalni direktor Microsofta. Nasledil je samega Billa Gatesa, s katerim sta bila sošolca na Harvardu, in na vrhu podjetja se je obdržal polnih 13 let. Ocene o njegovi zapuščini (glede na stanje podjetja danes) se precej razlikujejo, zato si oglejmo nekaj številk, po katerih si ga bodo zapomnili investitorji.

Wall Street ni bil nikoli navdušen nad Ballmerjevim vodenjem Microsofta. Še nekaj tednov pred njegovim imenovanjem za generalnega direktorja (januar 2000) je vrednost Microsoftove delnice znašala 59,56$. A vrednost delnice je pod njegovim vodstvom začela padati, tako da se po letu 2000 ni nikoli več dvignila nad 40$. Napoved, da se bo Ballmer umaknil iz položaja, so zato borze pozdravile in delnica je dosegla največjo vrednost po letu 2009.

A vendar zgolj vrednost delnice v času njegovega vodenja ni povsem točen prikaz realnega stanja. Še posebej, če upoštevamo rast prodaje. Pod njegovim vodstvom se je prodaja programske opreme za strežnike povečala za 509 odstotkov, prodaja Microsoft Office pa je zrasla za 218 odstotkov.

Xbox sicer ni obstajal pred prihodom Ballmerja, toda v zadnjem fiskalnem letu so prihodki od prodaje te priljubljene igralne konzole znašali neverjetnih 7,1 milijarde dolarjev.

Tudi prodaja operacijskega sistema Windows se je od leta 2000 do danes podvojila. Seveda pa pri tem podatku ne gre spregledati dejstva, da je imel leta 2000 Microsoft z Windowsi več kot 90 odstotni tržni delež na področju računalniških naprav (PC-ji so prevladovali), saj takrat še ni bilo pametnih telefonov, tabličnih računalnikov ipd. Lansko leto naj bi tako Windows oprema poganjala le še 19 odstotkov računalniških naprav.

Prav počasna prilagoditev Microsofta na nove tehnološke izume in računalniške naprave je tisto, kar investitorji najbolj zamerijo Ballmerju. A že takoj na začetku so vedeli, da Steve Ballmer ni vizionar, pač pa odličen vodja in direktor. Prej izpostavljene številke to tudi dokazujejo.

Vir: Bloomberg

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje