Banke so solventne, a se stanje slabša

Avtor — 20.07.2012
Banke zahteve po kapitalski ustreznosti izpolnjujejo, a zaradi naraslih tveganj, ki so posledica stanja v gospodarstvu, le s težavo, ugotavlja Svet Banke Slovenije po obravnavi rezultatov stalnega procesa nadzorniškega pregledovanja in vrednotenja.
Banke so solventne, a se stanje slabša

Banke so solventne, a se stanje slabša (Vir slike: sxc.hu)

Nadzorniško pregledovanje in vrednotenje zajema presečno stanje rednih nadzornih aktivnosti, tako z vidika tveganj, kot tudi kapitalske ustreznosti bank na posamični ravni.

Svet Banke Slovenije je poleg rezultatov nadzorniškega pregledovanja in vrednotenja obravnaval tudi tekoče poslovanje bank, gibanja na kapitalskih trgih in na področju obrestnih mer, po podatkih za prvih pet mesecev leta 2012. In kakšne so ugotovitve?

Bilančna vsota bank se zaradi razdolževanja bank v tujini manjša. Znižala se je za 296 milijonov evrov, in sicer na 49,1 milijarde evrov. Poslabšanje je opaziti tudi na področju dinamike rasti vlog gospodinjstev in kreditne aktivnosti. Slednja se manjša predvsem zaradi krčenja posojil velikih domačih bank nebančnemu sektorju. Opaziti pa je povečanje kreditnega tveganja, na katerega negativno vplivata negativni rasti neto obrestnih in neobrestnih prihodkov ter naraščanje stroškov oslabitev in rezervacij. Delež slednjih v bruto dohodku bank je najvišji pri skupini velikih domačih bank in najnižji pri bankah v večinski tuji lasti, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vir: Banka Slovenije

Oznake:
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>