Banke so solventne, a se stanje slabša

Banke zahteve po kapitalski ustreznosti izpolnjujejo, a zaradi naraslih tveganj, ki so posledica stanja v gospodarstvu, le s težavo, ugotavlja Svet Banke Slovenije po obravnavi rezultatov stalnega procesa nadzorniškega pregledovanja in vrednotenja.
Banke so solventne, a se stanje slabša

Banke so solventne, a se stanje slabša (Vir slike: sxc.hu)

Nadzorniško pregledovanje in vrednotenje zajema presečno stanje rednih nadzornih aktivnosti, tako z vidika tveganj, kot tudi kapitalske ustreznosti bank na posamični ravni.

Svet Banke Slovenije je poleg rezultatov nadzorniškega pregledovanja in vrednotenja obravnaval tudi tekoče poslovanje bank, gibanja na kapitalskih trgih in na področju obrestnih mer, po podatkih za prvih pet mesecev leta 2012. In kakšne so ugotovitve?

Bilančna vsota bank se zaradi razdolževanja bank v tujini manjša. Znižala se je za 296 milijonov evrov, in sicer na 49,1 milijarde evrov. Poslabšanje je opaziti tudi na področju dinamike rasti vlog gospodinjstev in kreditne aktivnosti. Slednja se manjša predvsem zaradi krčenja posojil velikih domačih bank nebančnemu sektorju. Opaziti pa je povečanje kreditnega tveganja, na katerega negativno vplivata negativni rasti neto obrestnih in neobrestnih prihodkov ter naraščanje stroškov oslabitev in rezervacij. Delež slednjih v bruto dohodku bank je najvišji pri skupini velikih domačih bank in najnižji pri bankah v večinski tuji lasti, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vir: Banka Slovenije

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje