Banke so solventne, a se stanje slabša

Banke zahteve po kapitalski ustreznosti izpolnjujejo, a zaradi naraslih tveganj, ki so posledica stanja v gospodarstvu, le s težavo, ugotavlja Svet Banke Slovenije po obravnavi rezultatov stalnega procesa nadzorniškega pregledovanja in vrednotenja.
Banke so solventne, a se stanje slabša

Banke so solventne, a se stanje slabša (Vir slike: sxc.hu)

Nadzorniško pregledovanje in vrednotenje zajema presečno stanje rednih nadzornih aktivnosti, tako z vidika tveganj, kot tudi kapitalske ustreznosti bank na posamični ravni.

Svet Banke Slovenije je poleg rezultatov nadzorniškega pregledovanja in vrednotenja obravnaval tudi tekoče poslovanje bank, gibanja na kapitalskih trgih in na področju obrestnih mer, po podatkih za prvih pet mesecev leta 2012. In kakšne so ugotovitve?

Bilančna vsota bank se zaradi razdolževanja bank v tujini manjša. Znižala se je za 296 milijonov evrov, in sicer na 49,1 milijarde evrov. Poslabšanje je opaziti tudi na področju dinamike rasti vlog gospodinjstev in kreditne aktivnosti. Slednja se manjša predvsem zaradi krčenja posojil velikih domačih bank nebančnemu sektorju. Opaziti pa je povečanje kreditnega tveganja, na katerega negativno vplivata negativni rasti neto obrestnih in neobrestnih prihodkov ter naraščanje stroškov oslabitev in rezervacij. Delež slednjih v bruto dohodku bank je najvišji pri skupini velikih domačih bank in najnižji pri bankah v večinski tuji lasti, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vir: Banka Slovenije

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje