Banke ukinjajo TKDIS format

Avtor — 10.02.2010
Tisti, ki pri poslovanju uporabljate elektronsko banko, uvažate datoteke s plačilnimi nalogi, ki vam jih pripravi računovodstvo, bodite še posebej pozorni na spremembe novega Zakona o plačilnih storitvah in sistemih, ki prepisuje zagotavljanje celovitih informacij o prejemnikih plačil.
Banke ukinjajo TKDIS format

Ukinitev TKDIS formata (slika: www.current-account-options.co.uk)

V bankah načrtujejo postopno ukinitev TKDIS formata, saj le-ta ne vsebuje potrebnih podatkov za zagotavljanje informacij o prejemnikih plačil. Predvidoma bo ukinjen do marca 2011, zato čimprej pričnite s prehodom na enega od zakonsko skladnih formatov: XML ISO SEPA, ZBS XML, SWIFT in B2B. 


Kako pravilno izpolniti plačilni nalog glede na različne modele sklicev?

Držite se naslednjih splošnih pravil:

1. v sklicu je lahko največ 20 številk in največ dva pomišljaja (-),

2. v sklicu so lahko največ trije sklopi podatkov P1- P2 – P3, ločeni s pomišljajem,

3. vsak sklop je lahko dolg največ 12 znakov.

 

Izjeme pri izpolnjevanju

Prva izjema je sklic po modelu 99, ki je obvezno brez podatkov v polju sklicevanja na številko. Druga izjema je sklic, ki se uporablja pri posebnih položnicah, saj je sklic omejen na en sklop in na največ 13 znakov. Tretja izjema je, da ima lahko pri modelu 00 en sklop tudi 13 znakov- enako kot pri pravilih za model 12.

Pravila pravilnega vnosa/uvoza podatkov za posebne položnice

1. V primeru, da boste za plačilo posebne položnice uporabili BN02 nalog, v polje model vnesite 12, v polje sklic pa prepišite sklic, ki ga imate na posebni položnici, 

2. v primeru, da vam podatke o plačilnih nalogih pripravljajo v računovodskih programih in jih potem prek datoteke uvozite , pri plačilih posebnih položnic v polju model obvezno vnesite model 12, saj je le-ta dovoljen.

 

Vir: Moj računovodja


Oznake: