Bi si želeli, da vam stranke pravočasno plačajo račun?

Pripraviti stranko, da vam za opravljeno storitev plača pravočasno je eden največjih izzivov podjetništva. V nadaljevanju si preberite pet nasvetov s katerimi boste lažje dosegli, da vam bodo stranke pravočasno plačale.
Bi si želeli, da vam stranke pravočasno plačajo račun?

Bi si želeli, da vam stranke pravočasno plačajo račun? (Vir slike: sxc.hu)

1. Takoj pošljite račun.

Vse prevečkrat se zgodi, da podjetnik opravi posel, potem pa pozabi izdati račun. Zaradi zamude s strani podjetnika in nato še obotavljanja stranke računi ostajajo neplačani.

2. Utemeljite vsako postavko računa.

Nikar ne pošiljajte računa za 1 evro, stranki pošljite račun za višjo vsoto in na računu izkazujte vsako postavko in jasno označite vse morebitne popuste, ki ste jih upoštevali.

3. Naj bo rok plačila kristalno jasen.

Pod nobenim pogojem ne smete strani vzbuditi dvoma o tem, do kdaj mora plačati račun. Že pri podpisu pogodbe se s stranko dogovorite kakšen bo rok plačila.

4. Stranki izdajte več računov z manjšimi vsotami.

Res je, v drugi točki smo vam svetovali, da ne pošiljajte prenizkih računov – vendar to še ne pomeni, da stranko presenetite z gromozanskim zneskom. Stranki omogočite, da vam bo plačala brez problema – to storite z izdajanjem računov z zmernimi zneski. Poleg zgoraj omenjenega je za posel dobro, da imate redne prilive in redno poravnane račune s strankami, ki vam niso dolžne velikega zneska.

5. Navežite osebni stik.

V prodaji se vse prevečkrat ukvarjamo z osebo, ki bo podpisala naročilo in čisto premalo z osebo, ki bo odobrila plačilo. Priporočamo, da osebi, ki plačuje vaše račune, redno pošiljate na roko napisana zahvalna sporočila ali kako drugače navežete stik.

Osebni stik z računovodjo vam bo prišel pav, da ne bo prišlo do zamude pri plačilu, saj ne boste zgolj številka, temveč čisto prava oseba.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , , ,