Bianco menica

Bianko menica je menica, ki ji ob izdaji sicer manjka ena ali več bistvenih sestavin, vendar obstaja namen izdajatelja, da manjkajoče sestavine kasneje vnese remitent. Bianko menica se uporablja za zavarovanje prihodnjih terjatev, katerih obseg in vsebina v času izdaje menice nista določena.
Bianco menica

Bianco menica. (Vir slike: sxc.hu)

Menica je vrednostna listina, na kateri je zapisana ena ali več plačilnih obveznosti. Menica se najpogosteje uporablja za zavarovanje obveznosti, lahko se pa uporablja tudi kot plačilno sredstvo ali sredstvo za kreditiranje. Z menico se izdajatelj menice zaveže, da bo plačal sam ali da bo po njegovem nalogu plačala 3. oseba upravičenemu imetniku menice določeno vsoto denarja v določenem času in v določenem kraju. Menica mora biti izdana v pisni obliki. Ustna menica ne obstaja.

Menični dolžnik se ne more upirati njenemu unovčenju z ugovori, ki se tičejo posla, ki je bil podlaga za izdajo menice (da je npr. sklenjena pogodba neveljavna, da je obveznost iz pogodbe pobotana ali zastarana, da upnik ni v celoti ali pravilno izpolnil svojih obveznosti iz pogodbe ipd.).

Terminologija

Trasant je izdajatelj menice. To je oseba, ki menico izda.

Trasat je menični zavezanec. To je oseba, ki jo trasant (izdajatelj menice) pozove, naj plača menično vsoto.

Akcept je trasatov sprejem menične obveznosti. Trasat ni nikoli v menični zavezi, temveč mora, da vanjo vstopi, menično obveznost akceptirati (sprejeti). Akceptant je trasat, ki menično obveznost sprejme.

Remitent je menični upnik. To je oseba, po naredbi katere je treba menico plačati.

Bianco menica

Bianco menica je menica, ki ji ob izdaji sicer manjka ena ali več bistvenih sestavin, vendar obstaja namen izdajatelja, da manjkajoče sestavine kasneje vnese remitent ali oseba, ki jo remitent za to pooblasti. Bianco menica je torej posebno pravno razmerje med strankama, sklenjeno pod pogojem, da se menica izpolni kasneje. Bianco menica se uporablja za zavarovanje prihodnjih terjatev, katerih obseg in vsebina v času izdaje menice nista določena. Bianco akcept je bianco menica, ki vsebuje samo podpis trasanta.

Menična izjava

V postopku unovčenja bianco menice je treba v banki, poleg pravilno izpolnjene menice, predložiti še menično izjavo, s katero je trasant pooblastil remitenta za izpolnitev menice, ter nepreklicno in brezpogojno pooblastilo izdajatelja banki za unovčenje menice.

Neizpolnjeni menični znesek se lahko vpiše do vsote, do katere je trasant pooblastil pridobitelja menice.

Če pooblaščenec pooblastilo preseže z vpisom višje vsote in:

– je menica še v rokah pooblaščenca za izpolnitev, pooblaščenec zaradi zavezujoče narave pooblastila ni deležen pravnega varstva – menični zavezanec ima proti nepoštenemu pooblaščencu ugovor kršitve sporazuma;

– je bila menica po vpisu presežne vsote indosirana (prenešena), je treba varovati poštenega pridobitelja – proti imetniku ni dovoljen ugovor kršitve sporazuma, razen če je menico pridobil nepošteno ali ob pridobitvi ravnal z veliko malomarnostjo.

Pooblastilo za izpolnitev je v dvomu prenosljivo. Če pridobitelj blanket izroči naprej brez izpolnitve manjkajočih sestavin, se domneva, da je prenesel tudi pooblastilo za izpolnitev. Informacijo o obsegu pooblastila poznejši imetniki dobivajo od prejšnjih. Pooblastilo za izpolnitev je treba prenesti s cesijo.

Klavzula »brez protesta«

Ob prejemu bianco menice je priporočljivo vključiti še klavzulo »brez protesta« (nepreklicno, brezpogojno pooblastilo za unovčenje menice). Nevarnost, ki izhaja iz meničnega zavarovanja denarnih obveznosti namreč tiči v možnosti, da trasant kasneje to pooblastilo prekliče. Banka je kot pooblaščenec imetnika poslovnega računa pri upravljanju s sredstvi na računu vezana na njegova navodila in če ta pooblastilo prekliče, mora banka preklic upoštevati. To v praksi pomeni, da se lahko trasant zaveže za plačilo, nato pa se od te dolžnosti pred izpolnitvijo odveže.

Bianco menico je možno kupiti v knjigarnah ali na Pošti Slovenije.

Vir: zapiski pri predmetu Obligacijsko pravo – posebni del, Pravna fakulteta v Ljubljani

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje