Bisnode napoveduje likvidnost podjetij

Avtor — 09.11.2013
V Bisnode Slovenija so skupaj z mednarodnim kompetenčnim centrom razvili dinamično bonitetno oceno, s katero napovedujejo likvidnost gospodarskih subjektov v prihodnjih 12-tih mesecih. Navedeno oceno so razvili glede na trenutne gospodarske razmere pa tudi kot odgovor na potrebe strank oz. trga.
Bisnode napoveduje likvidnost podjetij

Bisnode napoveduje likvidnost podjetij (Vir slike: sxc.hu)

Dinamična ocena je izračunana za vse gospodarske subjekte. Populacija zajema vse aktivne subjekte, ki niso v insolvenčen postopku in imajo aktiven vsaj en TRR.

Pri izračunu upošteva tako pretekle spremembe v podjetju kakor tudi tekoče, vsakodnevne spremembe ter vplive okolja, zato se lahko spreminja dnevno. Vir podatkov za dinamično oceno so naslednji kazalniki: dejavnost, lokacija, profil podjetja, tožbe, blokade, plačilni indeks in finančni podatki.

Dinamična ocena je predstavljena s plusi oziroma minusi:

  • 2 plusa (++): 99 % povprečna verjetnost, da ne bo blokade v prihodnjem letu.
  • 1 plus (+): 96 % povprečna verjetnost, da ne bo blokade v prihodnjem letu.
  • 1 minus (-): 18 % povprečna verjetnost blokade v prihodnjem letu.
  • 2 minusa (–): 66 % povprečna verjetnost blokade v prihodnjem letu.

Plusi/ minusi označujejo manjšo/večjo verjetnost blokade v prihodnjem letu (t.j. blokada TRR daljša od 60 dni). Bisnode napoveduje 2 plusa 23 % najbolj likvidnim podjetjem, 1 plus 40 % likvidnim podjetjem, 1 minus slabše likvidnim, ki predstavljajo 17 % populacije ter 2 minusa, najslabše likvidnim, ki jih je kar 18 % populacije.

Vir: Bisnode


Oznake: , ,