Blaž Kos: 10 znakov, da niste za podjetnika

Tako kot obstajajo neki tipični znaki, ki kažejo na to, ali ima nekdo podjetniški potencial, obstajajo tudi tipični znaki, da nekdo ni za podjetništvo. V resnici je malo ljudi, za katere je smiselno, da se podajo na lastno podjetniško pot, prav pa je, da smo vsi v svojem delovanju podjetni.
Blaž Kos: 10 znakov, da niste za podjetnika

Blaž Kos: 10 znakov, da niste za podjetnika (Vir slike: sxc.hu)

Spodaj so najpogostejši znaki, da nekdo mogoče resnično ni za podjetnika. Če se najdete v dveh do treh izmed spodnjih znakov, še enkrat temeljito razmislite, preden se podate na podjetniško pot. Mogoče pa vseeno, saj se živi le enkrat – lahko bo le nekoliko bolj boleče. Ampak, kar ne ubije, krepi.

Tudi vi ne želite početi tistih stvari, ki so povprečnemu človeku nočna mora – Uspešni ljudje počnejo tiste stvari, ki jih vsi drugi ne želijo početi. To zajema veliko bolj skrben management, plavanje proti toku, razvijanje veščin, pogajanja, organiziranja, vodenja, nastopanja, investiranja vase ipd. Če v življenju ne želite početi res težkih stvari, potem podjetništvo verjetno ni za vas, saj gre za najbolj dinamično obliko karierne poti.

Prodaja = akviziterstvo – Če enačite prodajo z akviziterstvom in vam je to zadnja zadeva, ki bi jo počeli v življenju, potem se poraja vprašanje, če je podjetništvo za vas. Obstaja izjema in to so resnično »geekovske” branže, kjer se lahko skrivate za računalnikom ali kakršno koli drugo napravo, pa vseeno gradite svojo podjetniško zgodbo o uspehu. Sicer pa je podjetništvo prodaja in nič drugega.

Greste v podjetništvo, ker ne veste, kaj bi počeli v življenju – Pogosto ljudje pomislijo na podjetništvo kot alternativo, ker ne najdejo službe. Vendar, če ne najdete službe, je malo verjetnosti, da boste uspeli v podjetništvu. Podjetništvo zahteva bistveno več kot služba, večina začetnih podjetij iz nuje pa hitro propade. Zato je veliko bolj smiselno, da je podjetništvo nadaljevanje uspešne karierne poti kot pa nujno zlo. Vedno pa so seveda izjeme.

Potrebujete veliko pisarno, fikus in tajnico – Startup podjetje običajno začne svojo pot v garaži ali kuhinji, brez pisarne, tajnice in fikusa. Stroški morajo biti na minimumu. Če ste pripravljeni delati zgolj v velikih marmornatih stavbah, je verjetno veliko bolje, da najdete delo v banki ali državni upravi, saj boste v startupu ostali dolgo časa v kleti ali se v njo hitro vrnili. Brez fikusa in tajnice.

Problem vam je odnesti smeti ali skuhati kavo – Uspešni podjetniki so ljudje, ki primejo stvari in jih naredijo. Brez odlašanja, muke in krone ne glavi. Če vam je nekaj problem narediti, ker ni v opisu vaših delovnih nalog ali je vaš ego previsoko, da bi poprijel za metlo, potem je bolje, da ostanete v službi in se borite za svoje pravice, zapisane v delovni zakonodaji.

Ne marate sprememb in tveganja – Podjetništvo je serija hitrih sprememb in tveganja. Gre za življenjski slog, kjer ni nobene varnosti. Če imate radi varnost in predvidljivo prihodnost, razmislite, če je vredno, da boste ponoči spali kot dojenček – se zbujali vsake dve uri. Res pa je, da so tudi službe vse manj varne. Ampak vseeno, podjetnik mora biti zaljubljen v spremembe, mora biti pripravljen rušiti staro, da lahko gradi novo.

Veliko razmišljate o prostem času – Podjetniki so deloholiki, delo pa jim predstavlja tudi prosti čas. Če veliko svojega časa namenjate sprostitvi, zabavi, lenarjenju ipd., potem se poraja vprašanje, če je podjetništvo za vas. Lahko je, saj je lenoba pogosta karakteristika podjetnikov, ki želijo nastaviti sistem, ki bi jim prinesel denar, vseeno pa je potrebno na začetku napeti možgančke in vložiti kar nekaj energije.

Veliko govorite, malo naredite – Najslabše pridejo v podjetništvu skozi tisti, ki veliko govorijo, pametujejo drugim in filozofirajo, sami pa bolj malo naredijo. Žal je takih 90 % ljudi. Če veliko govorite, pa bolj malo v življenju naredite, se izogibajte podjetništva kot sam hudič križa.

Težko živite brez redne plače in ne znate upravljati z denarjem – V startup podjetništvu ni rednega plačila, razen če imate izjemno veliko srečo že na začetku poslovanja. Torej, če niste pripravljeni delati vsaj nekaj časa brezplačno in pod stresom (ali sploh bo naslednji mesec plača), verjetno vseeno boljše, da najdete varno službo. Tudi če v osebnem življenju vsak mesec več zapravite, kot zaslužite, se vprašajte, ali je podjetništvo resnično za vas. Bankrot ni enostavna stvar v življenju, ne osebno ne poslovno.

Ne znate pritegniti najboljših ljudi – Najboljši ljudje pritegnejo v svoje življenje najboljše ljudi. Tako nastajajo sanjski timi, ki uspevajo v podjetništvu. Če ste sami dobri in znate navdušiti dobre ljudi, ste rojeni za podjetništvo. Če je deset vaših najboljših prijateljev v povprečni službi, pa premislite, ali boste sposobni zgraditi sanjski tim.

V življenju je preveč zanimivih stvari, da bi se osredotočili – Eden največjih notranjih bojev podjetnika je najti ravnovesje med njegovo radovednostjo ter potrebo po osredotočenju. Vsako startup podjetje v začetku potrebuje stoodstotni fokus, sčasoma pa lahko podjetnik pogleda še za kakšno drugo zadevo. Če se ne znate osredotočiti vsaj za nekaj časa, se morate zaščititi vsaj pred izgorelostjo, drugače ne padete zgolj v podjetništvu, vendar tudi v življenju.

Ob prvi oviri začnete jokati in se pritoževati – Podjetništvo pomeni konstantno reševanje problemov. Če vas vrže s tira že to, da vam pokaže nekdo kriv prst, je vprašanje, če ste iz prvega testa za podjetništvo. Podjetje potrebuje mirnega vodjo, z jasno vizijo, ki ne toži, ampak išče rešitve. Mlado podjetje potrebuje vodjo z visokim psihološkim kapitalom.

Še nimate MVP – Uspešni podjetniki se znajo lotiti bistva in ne ovinkarijo. Svojo hipotezo vrednosti s čim manj sredstvi testirajo na trgu, nato pa se prilagajajo na podlagi povratnih informacij. Torej, če še nimate MVP, ga čimprej ustvarite, preden se podate na podjetniško pot.

Nihče ne uporablja vašega MVP – Če nihče ne uporablja vašega MVP, imate problem in potrebujete nov sklop hipotez. Ste praktično na enakem, kot da nimate MVP. Se pravi, da potrebujete nov MVP, preden se podate na podjetniško pot – tak MVP, ki bo dokazal hipotezo vrednosti. Do takrat pa ste lahko brez problema v službi.

Nimate pojma, kaj je MVP – Če ne veste, kaj je MVP, se ne podajte na podjetniško pot, saj je verjetnost, da boste uspeli v teh turbulentnih časih, minimalna; pa četudi bi vam po nekem čudežu uspelo, vas bo zgodba stala bistveno več časa in denarja, kot je to potrebno.

Niste dovolj proaktivni, da bi pobrskali, kaj je MVP – Mogoče se sprašujete, kaj je to MVP in zakaj nisem napisal, kaj za vraga to je. Če ste se vprašali po tem, nikakor ne smete v podjetništvo. Če pa ste pri prvič omenjenemu MVP v tej objavi odprli brskalnik in poiskali, kaj to pomeni, gre za jasen znak, da je nekaj podjetniških genov v vas.

Vir: Blaž Kos

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje