Blaž Kos: 10 znakov, da niste za podjetnika

Tako kot obstajajo neki tipični znaki, ki kažejo na to, ali ima nekdo podjetniški potencial, obstajajo tudi tipični znaki, da nekdo ni za podjetništvo. V resnici je malo ljudi, za katere je smiselno, da se podajo na lastno podjetniško pot, prav pa je, da smo vsi v svojem delovanju podjetni.
Blaž Kos: 10 znakov, da niste za podjetnika

Blaž Kos: 10 znakov, da niste za podjetnika (Vir slike: sxc.hu)

Spodaj so najpogostejši znaki, da nekdo mogoče resnično ni za podjetnika. Če se najdete v dveh do treh izmed spodnjih znakov, še enkrat temeljito razmislite, preden se podate na podjetniško pot. Mogoče pa vseeno, saj se živi le enkrat – lahko bo le nekoliko bolj boleče. Ampak, kar ne ubije, krepi.

Tudi vi ne želite početi tistih stvari, ki so povprečnemu človeku nočna mora – Uspešni ljudje počnejo tiste stvari, ki jih vsi drugi ne želijo početi. To zajema veliko bolj skrben management, plavanje proti toku, razvijanje veščin, pogajanja, organiziranja, vodenja, nastopanja, investiranja vase ipd. Če v življenju ne želite početi res težkih stvari, potem podjetništvo verjetno ni za vas, saj gre za najbolj dinamično obliko karierne poti.

Prodaja = akviziterstvo – Če enačite prodajo z akviziterstvom in vam je to zadnja zadeva, ki bi jo počeli v življenju, potem se poraja vprašanje, če je podjetništvo za vas. Obstaja izjema in to so resnično »geekovske” branže, kjer se lahko skrivate za računalnikom ali kakršno koli drugo napravo, pa vseeno gradite svojo podjetniško zgodbo o uspehu. Sicer pa je podjetništvo prodaja in nič drugega.

Greste v podjetništvo, ker ne veste, kaj bi počeli v življenju – Pogosto ljudje pomislijo na podjetništvo kot alternativo, ker ne najdejo službe. Vendar, če ne najdete službe, je malo verjetnosti, da boste uspeli v podjetništvu. Podjetništvo zahteva bistveno več kot služba, večina začetnih podjetij iz nuje pa hitro propade. Zato je veliko bolj smiselno, da je podjetništvo nadaljevanje uspešne karierne poti kot pa nujno zlo. Vedno pa so seveda izjeme.

Potrebujete veliko pisarno, fikus in tajnico – Startup podjetje običajno začne svojo pot v garaži ali kuhinji, brez pisarne, tajnice in fikusa. Stroški morajo biti na minimumu. Če ste pripravljeni delati zgolj v velikih marmornatih stavbah, je verjetno veliko bolje, da najdete delo v banki ali državni upravi, saj boste v startupu ostali dolgo časa v kleti ali se v njo hitro vrnili. Brez fikusa in tajnice.

Problem vam je odnesti smeti ali skuhati kavo – Uspešni podjetniki so ljudje, ki primejo stvari in jih naredijo. Brez odlašanja, muke in krone ne glavi. Če vam je nekaj problem narediti, ker ni v opisu vaših delovnih nalog ali je vaš ego previsoko, da bi poprijel za metlo, potem je bolje, da ostanete v službi in se borite za svoje pravice, zapisane v delovni zakonodaji.

Ne marate sprememb in tveganja – Podjetništvo je serija hitrih sprememb in tveganja. Gre za življenjski slog, kjer ni nobene varnosti. Če imate radi varnost in predvidljivo prihodnost, razmislite, če je vredno, da boste ponoči spali kot dojenček – se zbujali vsake dve uri. Res pa je, da so tudi službe vse manj varne. Ampak vseeno, podjetnik mora biti zaljubljen v spremembe, mora biti pripravljen rušiti staro, da lahko gradi novo.

Veliko razmišljate o prostem času – Podjetniki so deloholiki, delo pa jim predstavlja tudi prosti čas. Če veliko svojega časa namenjate sprostitvi, zabavi, lenarjenju ipd., potem se poraja vprašanje, če je podjetništvo za vas. Lahko je, saj je lenoba pogosta karakteristika podjetnikov, ki želijo nastaviti sistem, ki bi jim prinesel denar, vseeno pa je potrebno na začetku napeti možgančke in vložiti kar nekaj energije.

Veliko govorite, malo naredite – Najslabše pridejo v podjetništvu skozi tisti, ki veliko govorijo, pametujejo drugim in filozofirajo, sami pa bolj malo naredijo. Žal je takih 90 % ljudi. Če veliko govorite, pa bolj malo v življenju naredite, se izogibajte podjetništva kot sam hudič križa.

Težko živite brez redne plače in ne znate upravljati z denarjem – V startup podjetništvu ni rednega plačila, razen če imate izjemno veliko srečo že na začetku poslovanja. Torej, če niste pripravljeni delati vsaj nekaj časa brezplačno in pod stresom (ali sploh bo naslednji mesec plača), verjetno vseeno boljše, da najdete varno službo. Tudi če v osebnem življenju vsak mesec več zapravite, kot zaslužite, se vprašajte, ali je podjetništvo resnično za vas. Bankrot ni enostavna stvar v življenju, ne osebno ne poslovno.

Ne znate pritegniti najboljših ljudi – Najboljši ljudje pritegnejo v svoje življenje najboljše ljudi. Tako nastajajo sanjski timi, ki uspevajo v podjetništvu. Če ste sami dobri in znate navdušiti dobre ljudi, ste rojeni za podjetništvo. Če je deset vaših najboljših prijateljev v povprečni službi, pa premislite, ali boste sposobni zgraditi sanjski tim.

V življenju je preveč zanimivih stvari, da bi se osredotočili – Eden največjih notranjih bojev podjetnika je najti ravnovesje med njegovo radovednostjo ter potrebo po osredotočenju. Vsako startup podjetje v začetku potrebuje stoodstotni fokus, sčasoma pa lahko podjetnik pogleda še za kakšno drugo zadevo. Če se ne znate osredotočiti vsaj za nekaj časa, se morate zaščititi vsaj pred izgorelostjo, drugače ne padete zgolj v podjetništvu, vendar tudi v življenju.

Ob prvi oviri začnete jokati in se pritoževati – Podjetništvo pomeni konstantno reševanje problemov. Če vas vrže s tira že to, da vam pokaže nekdo kriv prst, je vprašanje, če ste iz prvega testa za podjetništvo. Podjetje potrebuje mirnega vodjo, z jasno vizijo, ki ne toži, ampak išče rešitve. Mlado podjetje potrebuje vodjo z visokim psihološkim kapitalom.

Še nimate MVP – Uspešni podjetniki se znajo lotiti bistva in ne ovinkarijo. Svojo hipotezo vrednosti s čim manj sredstvi testirajo na trgu, nato pa se prilagajajo na podlagi povratnih informacij. Torej, če še nimate MVP, ga čimprej ustvarite, preden se podate na podjetniško pot.

Nihče ne uporablja vašega MVP – Če nihče ne uporablja vašega MVP, imate problem in potrebujete nov sklop hipotez. Ste praktično na enakem, kot da nimate MVP. Se pravi, da potrebujete nov MVP, preden se podate na podjetniško pot – tak MVP, ki bo dokazal hipotezo vrednosti. Do takrat pa ste lahko brez problema v službi.

Nimate pojma, kaj je MVP – Če ne veste, kaj je MVP, se ne podajte na podjetniško pot, saj je verjetnost, da boste uspeli v teh turbulentnih časih, minimalna; pa četudi bi vam po nekem čudežu uspelo, vas bo zgodba stala bistveno več časa in denarja, kot je to potrebno.

Niste dovolj proaktivni, da bi pobrskali, kaj je MVP – Mogoče se sprašujete, kaj je to MVP in zakaj nisem napisal, kaj za vraga to je. Če ste se vprašali po tem, nikakor ne smete v podjetništvo. Če pa ste pri prvič omenjenemu MVP v tej objavi odprli brskalnik in poiskali, kaj to pomeni, gre za jasen znak, da je nekaj podjetniških genov v vas.

Vir: Blaž Kos

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje