Blaž Kos: Deset korakov do realizacije poslovne ideje

V rubriki, kjer vam tedensko predstavljamo enega izmed člankov Blaža Kosa, si tokrat preberite, katerih je deset ključnih korakov, kako se smiselno in sistematično podati na karierno avanturo, ki se imenuje podjetništvo.
Blaž Kos: Deset korakov do realizacije poslovne ideje

Blaž Kos: Deset ključnih korakov do realizacije poslovne ideje (Vir slike: sxc.hu)

  1. Bodite resni – Premislite, ali je podjetništvo resnično za vas. Bodite pripravljeni tvegati svoj denar in obenem realno ocenite, če vam življenjske okoliščine omogočajo, da se podate v podjetništvo. Ne kradite drugim časa, dokler se pri sebi niste resnično in trdno odločili, da se boste podali na podjetniško pot.
  2. Služba/faks in vaš čas – Ne pustite službe ali faksa, preden vam ne steče prodaja, ali ne zberete dovolj kapitala oziroma nimate dovolj svojih prihrankov za več mesecev osebnih stroškov in stroškov podjetja. Povprečna služba ali faks zahtevata zgolj nekaj ur efektivnega dela dnevno. Ves preostali čas lahko posvetite realizaciji vaše poslovne ideje.
  3. Poslovna ideja in analiziranje – Prva ideja, ki vam je prišla na pamet verjetno ni prava poslovna ideja. Na vaši ideji boste morali delati sistematično. Izberite si panoge, ki so vam blizu in jih dobro poznate. Vaše poslovne ideje si zapisujte in jih analizirajte. Razmišljajte o tem, kje se pojavljajo problemi in kako bi jih lahko rešili drugače. Nato primerjate vašo rešitev z obstoječimi rešitvami.
  4. Konkretizirajte – Ko imate poslovno idejo, oziroma že prej v procesu, ko jo razvijate, stvari konkretizirajte. To bi moralo biti verjetno kar na prvem mestu. Konkretizacija. Ne razpredajte v neskončnih debatah. Ne pogovarjajte se z mnogimi svetovalci. Ne oklevajte. Lotite se najbolj bistvenega. Konkretizirajte.
  5. Prodaja – Če niste v življenju pripravljeni neprestano prodajati, pozabite na podjetništvo. Če niste pripravljeni v življenju neprestano prepričevati, navduševati in nastopati, pozabite na podjetništvo. Ni potrebno, da vse te veščine obvladujete, morate pa biti pripravljeni vlagati vase in iti preko sebe vsakič, ko vas je strah ali niste prepričani vase.
  6. Podjetniški tim – V podjetništvu ne morete uspeti sami. Potrebujete izjemen podjetniški tim, pa naj bodo to soustanovitelji, zaposleni ali partnerji. Če niste pripravljeni neprestano delati z ljudmi, pozabite na podjetništvo. Delo z ljudmi je najtežje.
  7. Investicijska dokumentacija in poslovni načrt – Razmislite v katero kategorijo pade vaša poslovna ideja. Velika večina poslovnih idej je takšnih, da investitorjev sploh ne potrebujete. Verjetno več kot 90%. Če ne uspejo brez investitorjev, tudi z njimi ne bodo. Pri takšnih idejah je potrebno začeti prodajati. Velikokrat je iskanje investitorjev izgovor za opravljanje težkega dela, ki je prodaja.
  8. Denar v podjetju – Najbolj pomemben element podjetništva je denar. Denar je za podjetje kot kri za možgane. Ko ni več denarja na računu, je s podjetjem konec. Zato bodite v podjetju skrajno previdni na vsak evro. Ne zapravljajte denarja po nepotrebnem.
  9. Osredotočeno mreženje – Mreženje je pomemben element uspeha v podjetništvu. Veze in poznanstva so pogosto ključ do uspeha. Vendar bodite previdni. Ne izgubljajte časa na desetinah konferencah, dogodkih in aktivnosti, ki nimajo rezultata. Ne mrežite se naključno, mogoče bom pa koga srečal. Vaš čas je poleg denarja najbolj dragocen vir.
  10. Vztrajajte – Bodite pripravljeni na tisoče “ne-jev”. Morali boste vztrajati. Sam vsak teden v življenju slišim ne in napišem nekaj “ne-jev”. S tem ni nič narobe. Uspešna partnerstva so zgolj tista partnerstva, ki imajo interes iz obeh strani in so »zmagam – zmagaš« partnerstva. Če nekoga na silo prepričate v nekaj, se bo slej kot prej zalomilo.

Vir: Blaž Kos

Oznake: , , , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje