Blaž Kos: Investicijska dokumentacija 2.0

Če vas investitor prosi za investicijsko dokumentacijo ali poslovni načrt, to še ne pomeni, da pričakuje 100 strani dolgočasnega esejskega dokumenta o tem, zakaj ste začeli vaš posel. Največkrat boste potrebovali zgolj prezentacijo ali povzetek.
Blaž Kos: Investicijska dokumentacija 2.0

Blaž Kos: Investicijska dokumentacija 2.0 (Vir slike: sxc.hu)

V današnjem času to pomeni, da investitor potrebuje nek pisni dokument, ki je čim bolj kratek, sistematičen, konkreten in vsebujoč bistvo, na podlagi katerega se lahko odloči, ali ga investicijska priložnost sploh zanima ter si nato vzame konkreten čas, da posluša kaj ima podjetnik povedati. Največkrat v tej poplavi informacij ne govorimo več o poslovnem načrtu temveč o prezentaciji ali povzetku. Ni pa nujno, v bolj tradicionalnih panogah ali pri tradicionalnih investitorjih boste še vedno potrebovali klasični poslovni načrt.

Že dolgo se pojavlja vprašanje, ali podjetnik res potrebuje dolg in dolgočasen poslovni načrt, ki ga v resnici ne bo nihče bral. V končni fazi priprava dokumenta podjetniku vzame izjemno veliko časa, noben poslovni načrt pa še ni preživel stika s trgom.

Odgovor na to, ali podjetnik potrebuje poslovni načrt ali ne, ni vedno enak, vendar kot že velikokrat omenjeno, odvisen od mnogih faktorjev.  Pet najpogostejših elementov, ki vplivajo na tip in obseg investicijske dokumentacije so:

  1. Sektor poslovanja
  2. Faza poslovanja in višina investicije
  3. Podjetnikovo poznavanje sektorja in njegove izkušnje
  4. Tip investitorja
  5. Geografska lokacija

Poslovni načrt je potrebno prilagoditi vsem naštetim faktorjem. Bistveno je, da pripravimo dokument na katerega smo ponosni, odseva našo profesionalnost in na drugi strani doseže vsa pričakovanja potencialnega bralca ter kar je najbolj ključno podjetnikov cilj.

Zato je nujno, da je podjetnik pri pripravi investicijske dokumentacije fleksibilen, predvsem pa dokaže svojo izkušenost, profesionalnost ter da naredi svojo analitično domačo nalogo. Predvsem pa brez odvečnega besedila in nepotrebnega dela.

Vir: Blaž Kos

Oznake:, , , , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje