Blaž Kos: Nepoznavanje panoge in podjetništvo

Na portal smo dodali novo rubriko, v kateri vam bomo tedensko predstavili članek Blaža Kosa. Podjetnik Blaž Kos je predaval na mnogih MP dogodkih, sicer pa je direktor podjetja VentureLab d.o.o. in vodja kluba Poslovni angeli Slovenije.
Blaž Kos: Nepoznavanje panoge in podjetništvo

Blaž Kos: Nepoznavanje panoge in podjetništvo (slika: sxc.hu)

Veliko uspešnih podjetnikov je pred ustanovitvijo lastnega podjetja več let delovalo v izbrani panogi – kot zaposleni v kakšnem podjetju, svetovalci, ali kako drugače. To je botrovalo k dobremu poznavanju panoge in njenih zakonitosti tako s tehnološkega kot tudi poslovnega področja, izgradnji socialne mreže, identifikaciji prave podjetniške priložnosti in še marsičemu drugemu.

Podjetnik, ki bolje pozna določeno panogo ima veliko prednost pred vsemi ostalimi. Pri tem so vsekakor pomembne analize panog, preučevanja, anketiranja ipd. neprimerno večjo težo pa imajo konkretne izkušnje.

Poleg uspešnih podjetnikov, ki so v preteklem delovanju spoznali panogo, so pogosto uspešni tudi tandemi, pri čemer je eden član tima odgovoren za tehnično plat podjetja in običajno izhaja iz panoge, drugi član tima pa za poslovno plat podjetja in ima predvsem poslovne izkušnje, obenem pa pregled nad panogo. Tako se vsak lahko osredotoči na svoj del poslovanja, skupaj pa pokrivata dve ključni poslovni funkciji, ki predstavljata temelj podjetja.

Vsekakor lahko uspete tudi, če panoge ne poznate. Vendar boste verjetno naredili bistveno več napak. Velja razmisliti, da v primeru, ko bi želeli imeti lastno podjetje v določeni panogi, najprej panogo spoznamo tako, da v njej delamo in da nas kdo za učenje plačuje. Ko pa panogo dovolj spoznamo in identificiramo pravo podjetniško priložnost, pa se podamo na lastno podjetniško pot.

Vir: Blaž Kos

Oznake: , , , ,