Blaž Kos: Resnične slabosti tveganega kapitala

Avtor Maja Borštnik — 16.03.2012
Komentiraj!
Obstaja veliko mitov o tveganem kapitalu, ki krožijo med podjetniki. Ti miti so nastali še v obdobjih, ko so se investitorji tveganega kapitala intenzivno učili, panoga pa se je šele dodobra razvijala. Gre za scenarije o kraji idej, prevzemu podjetja, ipd.
Blaž Kos: Resnične slabosti tveganega kapitala

Blaž Kos: Resnične slabosti tveganega kapitala (Vir slike: sxc.hu)

Danes je takšnih scenarijev izjemno malo. To pa še ne pomeni, da tvegani kapital nima svojih slabosti. Ima jih, tako kot vsaka stvar v življenju. Poglejmo si nekatere največje slabosti tveganega kapitala.

Čas trajanja investicijskega procesa

Prva in največja slabost je gotovo čas pridobivanja lastniških virov financiranja, ki lahko traja od nekaj mesecev pa tudi do enega leta. Vsak investitor ima določene svoje postopke in procese, skozi katere izvaja selekcijo, spoznava podjetnika, naredi skrbni pregled podjetja, uskladi vizijo in strategijo rasti s podjetnikom itn.

Majhna verjetnost uspeha

Druga slabost je gotovo ta, da mora podjetnik v pridobivanje investicije vložiti veliko energije in časa (razen nekaj srečnežev), na koncu pa obstaja majhna verjetnost, da bo podjetnik dejansko pridobil sredstva. Namreč na približno sto pregledanih podjetij se investira v eno do dve. Verjetnost uspeha je tako izjemno majhna.

Cena kapitala

Tretja slabost tveganega kapitala je zagotovo njegova cena. Lastništvo je najdražja oblika plačila za dodatni denar, ki ga potrebuje podjetje. Vendar je zaradi velikega tveganja in majhne likvidnosti zahtevan donos pač toliko večji, skladno s pravili investiranja. Tukaj je ključna nekoliko drugačna perspektiva. Če podjetje ne potrebuje tveganega kapitala in lahko rase organsko, je to več kot super. Za mnoga podjetja pa to ni mogoče, drugih zunanjih virov pa pač ni na voljo, sploh ne takih, kjer ne bi podjetnik zastavili celotnega svojega premoženja.

Vir: Blaž Kos

Prijavi se na e-novice!