Blaž Kos: Timsko delo in podjetništvo

Prvi koraki na podjetniški poti zahtevajo visoko mero kreativnosti in s tem seveda, kar je bistveno, iskanje dobre poslovne ideje ter nato razvoj te ideje skozi analitične metode in pogovore s pravimi ljudmi.
Blaž Kos: Timsko delo in podjetništvo

Blaž Kos: Timsko delo in podjetništvo (Vir slike: sxc.hu)

Poleg dobre ideje pa je za uspeh v podjetništvu ključen ravno ciljno usmerjen, izvršen tim. Če bi vprašali profesionalne investitorje v podjetja, ki se nahajajo v zgodnjih fazah rasti, kaj je odločilno, da potrdijo investicijo v določeno podjetje, je na prvem mestu ravno tim. Pet najpomembnejših faktorjev, ki jih navajajo investitorji gre nekako takole: Tim, tim, tim, ideja in trg! Več kot očitno je torej, da so podjetje ljudje in 90 odstotkov uspeha je odvisno ravno od kompetentnosti podjetniškega tima.

V splošnem se pomembnosti timskega dela verjetno vsi dobro zavedamo. Najdemo lahko mnogo strokovne literature, člankov, predavanj ter drugih zapisov o tem, kako je danes na praktično vseh nivojih, vseh področjih delovanja bistveno za uspeh ravno timsko delo. Ne glede na to, kako dobri smo, kako izjemne so naše kompetence, če nismo dober timski igralec so naše možnosti za uspeh mnogo manjše. Podjetništvo tu ni nobena izjema.

Torej dandanes v podjetništvu zelo težko uspe posameznik sam, temveč za to potrebuje ciljno usmerjen tim ljudi. Pravijo, da noben človek ni popoln (tukaj govorimo zgolj v smislu znanj in veščin), tim pa je lahko tej popolnosti veliko bližje. Pri tem moramo biti zmožni povsem objektivno oceniti naše prednosti in slabosti ter iskati v drugih članih tima te lastnosti, ki nadomestijo naše šibkosti. Obladovanje lastnega ega je v taki situaciji zelo pomembno.

Ključna skrivnost timskega dela se skriva predvsem v sinergičnih učinkih, ki so težko merljivi, predvsem pa pogosto na prvi pogled nevidni. Končni smisel teh sinergičnih učinkov pa je, da je rezultat timskega dela veliko boljši, kot pa bi bil rezultat seštevka individualnega dela vsakega posameznika v tem določenem timu. Torej 1 + 1 naenkrat postane 3 ali še mnogo več.

Vabljeni tudi k branju drugih člankov Blaža Kosa!

Prednosti timskega dela pa seveda za seboj prinašajo tudi nove izzive. Te izzivi pa zajemajo predvsem veščine dela z ljudmi in upravljanja z odnosi na tak način, da te prinesejo omenjene sinergične učinke timskega dela. Glavni izziv se skriva predvsem v nepredvidljivosti in različnosti ljudi ter s tem tudi večji verjetnosti nepredvidljivih situacij.

Zato je izjemno pomembno, da pri gradnji lastnega podjetja dodobra obvladamo oziroma sproti razvijamo veščine, ki so pomembne tudi za karierni uspeh v 21. stoletju. Te veščine se dotikajo predvsem dela z ljudmi in gojenja odnosov. Tisti, ki obvladajo te veščine, dosegajo največjo vrednost na trgu dela, prav tako pa izjemne uspehe v podjetništvu. Te, tako izjemno pomembne veščine so predvsem vizionarstvo, motiviranje, vodenje, organiziranje, komuniciranje, empatija, timsko delo, javno nastopanje in prodaja.

Vir: Blaž Kos

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje